دانلود فایل های دانشگاهی | ۲-۹ عوامل مؤثر بر سطح انباشت وجوه نقد – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
طبق رویکرد مذبور (فرصتطلبانه)، مدیران شرکتهای بورسی تحت فشار مستمر سرمایه گذاران برای دستیابی به عملکردهای خاص و نیز حفظ منافع خود، در فرایند محاسبه سود مداخله کرده و کیفیت سود را کاهش می دهند. (رحمانی و غلامزاده، ۱۳۸۸)
۲-۸ تئوریهای حاکم بر نگهداری وجه نقد
سه انگیزه عمده برای نگهداری وجه نقد را میتوان، انگیزه معاملاتی، انگیزه احتیاطی و انگیزه سفته بازی عنوان نمود (وانگ[۴۰]،۲۰۰۵).
۲-۸-۱ انگیزه معاملاتی
با وجود هزینه های معاملات، یک شرکت که با هدف حد اکثر سازی ارزش فعالیت می کند، هزینه نهایی و منفعت نهایی نگهداری وجه نقد را جهت تعیین سطح مطلوبی از وجه نقد ارزیابی میکند(اولر و پیکانی[۴۱]، ۲۰۰۹). از یک طرف صرفه اقتصادی شرکت ها را تشویق به انباشت وجه نقد به عنوان سپر و باز دارنده در برابر افزایش مکرر وجوه خارجی میکند. از طرف دیگر، هزینه نگهداری دارایی های نقدی موجب بازده کمتر از آن ها می شود(روبرتز و گرونیگر[۴۲]،۲۰۰۷). مطابق با انگیزه معاملاتی، شرکتهایی که با کاهش منابع داخلی مواجه میشوند میتوانند آن را توسط فروش داراییها، انتشار سهام جدید، استقراض و یا قطع سود تقسیمی تامین کنند. لیکن تمام این استراتژیها مستلزم هزینه هایی است که دارای هر دو عنصر هزینه های ثابت و متغیر میباشند. در نتیجه شرکتهایی که انتظار مواجه با هزینه های بالای معاملاتی را دارند، داراییهای نقدینه[۴۳] زیادی نگهداری میکنند(ازکان وازکان[۴۴]،۲۰۰۴).
۲-۸-۲ انگیزه احتیاطی
بنابر انگیزه احتیاطی، شرکتها به منظور انجام پرداختها در دوران سخت و کاهش احتمال بحران مالی اقدام به نگهداری وجوه نقد مینمایند. اوپلر و همکاران[۴۵] (۱۹۹۹) معتقدند: در تحلیـل رفتار مدیـریت در نگهداری وجه نقـد بر مبنای انگیزه احتیاطی، اجتناب مدیریت از هزینه های ورشکستگی احتمالی و یا رویدادهای غیرمترقبه و پیش بینینشده مدنظر است که فرایند تأمین منابع شرکت را می تواند تحت تأثیر قرار دهد. در یک شرکت زمانی که سایر منـابع تأمین مالی در دسترس نیستند یا استفاده از آنها بسیار هزینـهبر است، استفاده از وجوه نقـد نگهداری شده می تواند راهکاری برای تأمینمالی فعالیتها و سرمایه گذاریها باشد. با این تفسیر، شرکت برای اجتناب از هزینههـای ناشی از شرایـط غیرمنتظره دارای انگیــزه احتیاطـی است و هــر چـه احتمـال رخـداد شرایــط پیش بینینشده و پیامدهای منفی آن بیشتر باشد این انگیزه بیشتر خواهد شد و در نتیجه مدیریت تمایل به نگهداشت وجه نقد بیشتری خواهد داشت. عدم اطمینان و شرایط غیرمنتظره می تواند ناشی از محیط نوع خاص صنعت یا شرایط کلی اقتصاد مثل تورم باشد. از این دیدگاه شرکتهایی که فرصتهای رشد بالاتری دارند هزینه بحران بیشتری نیز خواهند داشت زیرا با وقوع بحران ارزش فعـلی خالص پروژههـای آنها می تواند از بین برود (فریرا و ویللا[۴۶]، ۲۰۰۴).
۲-۸-۳ انگیزه سفته بازی
بنابر انگیزه سفته بازی، شرکتها به منظور بهرهبرداری از فرصتهای سرمایهگذاری غیرمنتظره آتی در زمانی که تأمین مالی خارجی هزینه بر است اقدام به نگهداری داراییهای نقدینه مینمایند(وانگ،۲۰۰۵). کلاسیکها معتقد بودند که افراد پول را تنها برای انگیزه های معاملاتی و احتیاطی نگهداری مینمایند. لیکن کینز بر این اعتقاد است که افراد علاوه بر دو هدف فوق برای انگیـزه سومی نیز پول نزد خود نگهداری مینمایند که همان انگیزه سفتهبازی میباشد. منظور از تقاضای سفته بازی پول این است که پول با هدف و امید انجام معاملات سودآور و بهره برداری از فرصتهایی که پیش می آید، نگهداری شود. بـه طـور کلی انگیـزه سوداگری بخش کم اهمیتتری از اولویتهای شرکت برای نگهداری وجه نقد را تشکیل میدهد و انگیزه های معاملاتی و احتیاطی توجیه بیشتری برای نگهداری وجه نقد در شرکت را دارد و در آخر اینکه هر سه مانده فوق تحت تأثیر عدم اطمینان در مقدار و زمان جریانهای نقدی قرار میگیرد.
لیکن نگهداری وجوه نقد دارای معایبی نیز میباشد. بنا به نظر (جنسن[۴۷]،۱۹۸۶) زمانی که میزان جریان نقدی آزاد شرکتها افزایش مییابد، تضادهای نمایندگی موجود بین سهامداران و مدیران تشدید میشود. مدیران میتوانند منافع و علایق خود را به هزینه سهامداران تأمین کنند و بدین ترتیب منافع مدیران از نگهداری ذخایر زیاد نقدی بیشتر از سهامداران است. عیب دیگر نگهداری وجوه نقد را میتوان به بازده پایین این داراییها در مقابل داراییهای ثابت بیان نمود. برای مثال (کیم و دیگران ،۱۹۹۸)[۴۸] مستند نمودند شرکتهایی که نسبتاً دارای بازده دارایی (ROA)[49] پایینی هستند، به صورت معنیداری داراییهای نقدینه بیشتری نگهداری میکنند(به نقل از آلانیس و موزاندر[۵۰]،۲۰۰۴).
دو تئوری که بر موضوع نگهداری وجه نقد، اثر زیادی داشتهاند، تئوری مبادله ای (TOT)[51] و تئوری سلسله مراتبی (POT)[52] میباشند. مطابق با TOT، شرکتها یک سطح مطلوب از نگهداری وجه نقد را به عنوان توازنی بین منافع و هزینه های نگهداری وجه نقد نگهداری میکنند(جانی[۵۳] و همکاران ).
دیدگاه POT در مورد نگهداری وجه نقد، از تئوری سلسله مراتبی ساختار سرمایه که توسط (مایرز و ماجلوف،۱۹۸۴)[۵۴] توسعه داده شد، نشأت میگیرد. بر اساس نظریه مذکور، شرکت ها تأمین مالی را از منابع داخل شرکت به تأمین مالی خارجی ترجیح میدهند (به نقل از درابتز،گرانینگر و هیرچوگل[۵۵]،۲۰۱۰). بنابرین در بحث تأمین مالی،شرکت ها منابع سرمایه گذاری را ابتدا از منبع سود انباشته تأمین میکنند، سپس با بدهی های کم مخاطره و بعد با بدهی های پر مخاطره و سر انجام با انتشار سهام، به تأمین منابع مالی می پردازند. در نتیجه، از آنجایی که مدیریت، منابع داخلی تأمین مالی را بر منابع خارجی ترجیح میدهد،به انباشت وجه نقد تمایل دارد تا بتواند در مرحله اول، تأمین مالی را از داخل شرکت انجام دهد و به خارج از شرکت رجوع نکند(فریرا و ویللا[۵۶]،۲۰۰۴).
۲-۹ عوامل مؤثر بر سطح انباشت وجوه نقد
در این بخش، با بهره گرفتن از مبـاحث تئـوری و نتـایج حاصـل از پژوهـشهای تجربـی انجام شده در این زمینه، عوامل مؤثر بر سطح انباشت وجوه نقد در توسط شرکتها مورد بررسی قرار میگیرد.
۲-۹-۱ سود تقسیمی
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 03:41:00 ب.ظ ]
|