مقالات تحقیقاتی و پایان نامه | ۴-۲-۲)گزارشگری عمومی پیش بینی های مالی شرکت – 7 |
شرکتهایی که توان سودآوری بالا را به سرمایه گذاران گزارش میکنند با اثر مساعد بر قیمت سهام خود مواجه خواهند بود. از دیدگاه شرکت، قیمت سهام بالاتر ، ارزش بازار شرکت را افزایش و هزینه سرمایه آن را کاهش میدهد(بولو،۱۳۸۶،۴۵). سودمندی سود همواره در مفاهیم گزارشگری مالی مورد تأکید است که از آن جمله می توان به بیانیه شماره یک مفاهیم نظری هیئت استانداردهای حسابداری مالی[۸](۱۹۷۸) اشاره کرد که مقرر دارد: سرمایه گذاران، اعتبار دهندگان و سایرین ، سود و اجزای آن به طرق مختلف برای مقاصد متفاوت جهت ارزیابی دورنمای جریانهای نقدی سرمایه گذاریها یا وام های اعطائی استفاده میکنند. کانون توجه گزارشگری مالی، اطلاعات مربوط به عملکرد واحد اقتصادی است که توسط معیارهای سود و اجزای تشکیل دهنده آن تأمین می شود. اهمیت و حساسیت EPS باعث شده است که اولاً محاسبه و گزارش EPS واقعی و پیشبینی طبق قوانین بازار سرمایه بسیاری از کشورها الزامی گردد، ثانیاًً مراجع تدوین استاندارد های حسابداری نیز الزامات معینی را جهت نحوه محاسبه و افشا آن وضع نمایند تا سودمندی EPS را از طریق افزایش قابلیت مقایسه (بین شرکتها و طی دوره های مختلف) و کاهش صلاحدید مدیریت ارتقاء دهند
۴-۲-۲)گزارشگری عمومی پیشبینی های مالی شرکت
دست اندکاران مالی، توصیه میکنند که برای توسعه گزارشگری مالی مربوط تر، به منظور پاسخگوئی به استفاده کنندگان مختلف، اطلاعات پیشبینی شده در صورتهای مالی گنجانده شود، یکی از اهداف صورتهای مالی، ارائه اطلاعات مالی مفید برای پیشبینی است.
به منظور ارائه اطلاعات مربوط به پیشبینی گام های اولیه برداشته شده است. در انگلستان ، نه تنها مفروضات تجاری پیشبینی های مالی الزامی شده است بلکه مبنای حسابداری و محاسباتی باید توسط حسابرس بررسی گردد. در آمریکا نیز از ابتدای سال ۱۹۷۵، افشای پیشبینی ها، مطابق با مقررات خاص توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار الزامی شده اما به علت انتقادات عمومی از سال ۱۹۷۶ اختیاری گردید (رحمانی۱۳۸۷).
به عقیده ایجیری[۹](۱۹۹۶) عوامل متعددی از جمله محدوده ی زمانی که پیشبینی ها باید در آن انجام شود، ماهیت صنعتی که شرکت در آن فعالیت میکند، محیط برون سازمانی، درجه مهارت و تجربیات شرکت در انجام پیشبینی ها ممکن است بر صحت و درستی پیشبینی ها اثر گذار باشد .وی موارد اصلی که باید در پیشبینی های مالی در نظر گرفته شود را به صورت زیر طبقه بندی کردهاست:
۱- قابلیت اتکا[۱۰]که به صحت پیشبینی ها مربوط می شود.
۲- مسئولیت پذیری[۱۱]که مربوط به بیان تعهدات احتمالی شرکتها در انجام پیشبینی ها و بررسی پیشبینی های انجام شده توسط حسابرسان است.
- احتیاط، بدین معنی که مواردی باید به خاطر شرایط رقابتی در افشای پیشبینی ها در نظر گرفته شود.(ایجیری و رابرت[۱۲]،۱۹۹۶،)
۵-۲-۲)هدف پیشبینی
پیشبینی یک جنبه با اهمیت در تصمیم گیری است، زیرا اثر بخشی نهایی هر تصمیم به پیامد رویدادهای بعد از تصمیم بستگی دارد.توانایی پیشبینی جنبههای غیر قابل کنترل این رویدادها، قبل از اتخاذ تصمیم میتواند به انتخاب بهتری منجر شود. به همین دلیل سیستم های مدیریتی برای برنامه ریزی و اداره عملیات دارای مدل های پیشبینی هستند. برنامه ریزی در زمینههای مالی، تولید، موجودی کالا و نظایر آن متضمن پیشبینی در ابعاد مختلف است. هدف پیشبینی، کاهش ریسک در تصمیم گیری است وبا تخصیص منابع بیشتر برای پیشبینی میتوان دقت آن را افزایش داد و در نتیجه برخی از زیان های ناشی از عدم اطمینان در فرایند تصمیم گیری را حذف کرد که با افزایش هزینه های پیشبینی، زیان های ناشی از عدم اطمینان کاهش مییابد و سطح بهینه پیشبینی در حداقل مجموع هزینه ها و زیان ها قرار دارد.
۶-۲-۲)پیشبینی سود
در چند دهه اخیر به ویژه بعد از سال های ۱۹۶۰ با شروع تحقیقات تجربی کسانی چون بال و بران [۱۳]با سرعت توانستند مبانی نظری خود را بر مبنای تفکر اثبات گرایی پایه گذاری کرده و تکامل بخشند. یکی از اهداف حسابداری و تهیه صورت های مالی ، فراهم کردن اطلاعات سودمند به منظور تسهیل تصمیم گیری است. از جلوه های این سودمندی توان پیشبینی اقلام صورت های مالی است. پیشبینی سود حسابداری و تغییرات آن به عنوان یک عامل تاثیر گذار بر تصمیم گیری های اقتصادی از دیر باز مورد علاقه استفاده کنندگان صورت های مالی بوده است. سهامداران جهت اتخاذ تصمیم های صحیح ومناسب، نیازمنداطلاعاتی سودمند هستند. در میان اطلاعات موجود، اطلاعات مربوط به سود هر سهم و سود سهام پیشبینی شده مقیاسی است که از نظر بسیاری از استفاده کنندگان با اهمیت و مربوط تلقی می شد و آن ها در تصمیم های خود از آن استفاده میکنند. پیشبینی سود هر سهم نقش مهمی در ارزیابی شرکت ها دارد. افراد به وسیله آن مقیاسی برای ارزیابی عملکرد شرکت ایجاد میکنند. این توجه ناشی از استفاده از سود در مدل های ارزیابی سهام(ارتباط مفروض بین سود و جریان های نقدی)، کمک به کارکرد کارایی بازار سرمایه(ارتباط مفروض بین تغییرات سود و تغییرات قیمت سهام)،ارزیابی توان پرداخت(سود وام، بهره و سایر تعهدات)،ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی و مباشرت مدیریت، ارزیابی نحوه انتخاب روش های حسابداری توسط مدیریت، استفاده از پیشبینی های سود در بحث هموار سازی سود برای تصمیم گیری های مدیریتی و هم چنین استفاده در تحقیقات اقتصادی، مالی و حسابداری است.
۷-۲-۲) انواع پیشبینی سود
مدیران سه رویکرد برای پیشبینی سود برای یک سال مالی دارند:
۱-رویکرد بی طرفانه، پیشبینی بر مبنای بهترین برآورد از سود دوره
۲-رویکرد محافظه کارانه، پیشبینی کمتر از واقع
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 03:39:00 ب.ظ ]
|