دانلود منابع تحقیقاتی : مقالات و پایان نامه ها در رابطه با بررسی ... |
۳
۴۷۸۸
۶۵۳
۳۳۲۴۳
۴
۳۱۹۶
۵۶۷
۲۶۵۳۸
۵
۴۶۹۵
۸۲۱
۲۶۰۸۷
۶
۴۰۲۱
۵۹۶
۲۲۴۳۶
۷
۲۳۲
۲
۴۴۱۸
۳- ۳ تخمین فراوانی نسبی SNP
نتایج آنالیز توالی نوکلئوتیدی ژن HKT1 در ۹۶ ژنوتیپ جوی مورد مطالعه نشان داد که تعداد کل بازهای موتانت در این ژن، ۴۰۲۱ باز از مجموع ۲۲۴۲۵۸ باز آنالیز شده بوده است (جدول ۳- ۱). بنابراین فراوانی نسبی SNP در این ژن، SNPs/Kb 9/17 محاسبه گردیده است. در ژن CBL4، فراوانی نسبی SNP برای هر کانتیگ مطابق داده های جدول ۳- ۲ محاسبه شده است. لذا، فراوانی نسبی SNP در این کانتیگها به ترتیب شامل SNP/kb 96 در کانتیگ اول، SNP/kb 176 در کانتیگ دوم، SNP/kb 145 در کانتیگ سوم، SNP/kb 123 در کانتیگ چهارم، SNP/kb 181 در کانتیگ پنجم، SNP/kb 183 درکانتیگ ششم، و SNP/kb 58 درکانتیگ هفتم بوده است. مقدار متوسط فراوانی نسبی SNP در کلیه کانتیگهای این ژن، SNP/kb 137 تخمین زده شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
استفاده از میانگین تعداد SNP معیار مناسبی برای محاسبه فراوانی نسبی آن خواهد بود. اما اگر میزان تنوع در بخشهای مختلف توالی مورد نظر بسیار متفاوت باشد این فراوانی باید برای هر کانتیگ به طور جداگانه محاسبه گردد تا میزان انحراف آن از مقدار واقعی به حداقل تقلیل یابد (۵۲). محققان اظهار داشتند که فراوانی SNP و فراوانی نسبی SNP تحت تأثیر طول کانتیگ و توالی آن قرار میگیرد (۵۲). همچنین هر چه تعداد کانتیگهای مورد بررسی و طول آنها بیشتر باشد فراوانی نسبی محاسبه شده قابل اعتمادتر خواهد بود. در مطالعه حاضر، SNPها در طول قطعه تکثیری ژن HKT1، که به صورت یک کانتیگ یکپارچه از منطقه اگزونی و فاقد اینترون میباشد، به طور تقریباً یکنواخت توزیع شده اند. لذا فراوانی نسبی SNP در این ژن بر اساس میانگین تعداد SNPها با توجه به طول قطعه محاسبه گردید. اما در ژن CBL4، قطعه کامل ژن پس از ترکیب قطعات تکثیری حاصل از چهار پرایمر به هفت کانتیگ تقسیم شده و هر کانتیگ دارای مناطق اگزونی و اینترونی بوده است. همچنین، طول هر کانتیگ و تعداد SNPها در هر کانتیگ (جدول ۳- ۲) تفاوت زیادی با سایر کانتیگها داشته است. بنابراین، فراوانی نسبی SNP در این ژن برای هر کانتیگ به طور مجزا محاسبه گردید. با مقایسه فراوانی نسبی SNP در ژن CBL4 و ژن HKT1 مشخص گردید که نرخ موتاسیون تک نوکلئوتیدی در ژن CBL4 تقریباً ۵/۷ برابر میزان آن در ژن HKT1 بوده است. با مشاهده تفاوت زیاد تعداد موتاسیون در این دو ژن استنباط میگردد که مناطق تکثیری ژن HKT1 از نظر ژنتیکی بسیار یکنواختتر از مناطق تکثیری ژن CBL4 بوده اند و این احتمالاً به دلیل تأثیر کمتر عوامل جهشزای طبیعی و یا شدت بیشتر انتخاب روی این ژن بوده که باعث ایجاد تنوع کمتری شده است. دلیل دیگر برای اثبات این امر درخت فیلوژنی ژن HKT1 است که در آن، فاصله بین ژنوتیپها کم بوده و اکثر ژنوتیپها به وسیله زیر گروه های ژنتیکی از هم مجزا شده اند و تعداد اندکی گروه اصلی و تعداد زیادی گروه فرعی برای طبقه بندی ژنوتیپهای مورد مطالعه استفاده قرار گرفت. در حالی که در ژن CBL4 برای هر کانتیگ یک درخت فیلوژنی مجزا ترسیم شده است.
مطابق اطلاعات حاصل از پایگاه داده های SNP در غلات (http://autosnpdb.appliedbioinformatics.com) تاکنون ۴۵۴۹۸۹ توالی از جو در قالب ۲۵۶۷۴ کانتیگ در این پایگاه به ثبت رسیده و تعداد SNPهای آن ۲۹۴۴۷ مورد بوده است. فراوانی SNP در این پایگاه SNP/bp 240 گزارش شده است. همچنین در این پایگاه ذکر گردیده که مقادیر گزارش شده از فراوانی نسبی SNP در جو توسط محققان دیگر کمتر از این مقدار بوده است به طوری که روستاکس، باندوک و هنری و باندوک به ترتیب مقادیر SNP/bp 200، SNP/bp 27 و SNP/bp 131 را گزارش نمودند. کِلهر و همکاران (۲۰۱۱) مقادیر SNPها را در ۳۵ منطقه ژنی از چهار جمعیت وحشی Populus tremuloides Michx. تعیین نموده و فراوانی نسبی SNP را SNPs/Kb 18 تخمین زدند. آنها گزارش نمودند که SNPها مارکرهای مولکولی فراوان و مفیدی در این گیاه بوده و نتیجه گیری کردند که SNPهای دارای این مقدار فراوانی، مارکرهای مناسبی برای مطالعات ژنتیکی بعدی هستند.
۳- ۴ موتاسیونهای هموزیگوت در قطعات کامل توالی بیان شده ژنهای HKT1 و CBL4
در آنالیز قطعه کامل توالی بیان شده ژن HKT1، ۲۵۵۴ موتاسیون هموزیگوت یافت گردید که ۳۵۵ تا از آن یعنی تقریباً ۹/۱۳% موتاسیونها در منطقه کد کننده ژن یا اگزون و بقیه در اینترون قرار گرفتهاند (جدول ۳-۱). تعداد موتاسیونهای هموزیگوت در ژن CBL4 برای هر کانتیگ به طور جداگانه گزارش شده است (جدول ۳- ۹). در کانتیگهای اول تا هفتم از این ژن به ترتیب، ۱۰%، ۱۷%، ۶/۱۳%، ۷/۱۷%، ۵/۱۷%، ۸/۱۴% و ۹/۰% از موتاسیونهای هموزیگوت در منطقه اگزون و بقیه آنها در اینترون واقع شده اند. به عبارت دیگر متوسط فراوانی موتاسیونهای هموزیگوت در ۷ کانتیگ ۰۷/۱۳% بوده است. مجموع تعداد موتاسیونهای هموزیگوت در مناطق کد کننده ژن CBL4 (4445 موتاسیون) نسبت به تعداد آن در ژن HKT1 (355 موتاسیون)، ۵/۱۲ برابر بوده است.
موتاسیونهای هموزیگوت موتاسیونهایی هستند که موجب تبدیل یک اسید آمینه به اسید آمینه دیگر میگردند. موتاسیونهای هموزیگوتی که در ناحیه اگزونی ژن واقع میگردند از نظر ژنتیکی دارای اهمیت بسیار زیادی هستند زیرا موجب تغییر محصول پروتئینی و در نتیجه تغییر عملکرد بیوشیمیایی ژن مربوط میشوند. این موتاسیونها نقش معنی داری در ایجاد تنوع ژنتیکی دارند. سینگ و همکاران (۲۰۱۰) با مطالعه ژن BADH1 در واریتهها و نژاد بومی برنج، SNP 17 در اینترون و SNP 3 در اگزون یافتند که هر سه SNP اگزونی موجب تغییردر آمینو اسید همراه با تغییر معنیدار عملکرد ژن گردیدند. به عبارت دیگر، صد در صد SNPهای اگزونی موجب تغییر عملکرد ژن شده اند. این امر نشان دهنده نقش بسیار مهم و تعیین کننده آنها میباشد.
۳-۵ درخت فیلوژنی ژن HKT1
در این تحقیق، مبنای تشکیل درخت فیلوژنی تعداد اختلافات نوکلئوتیدی هر ژنوتیپ با سایر ژنوتیپها و با شاهد (رقم کلیپر، یک رقم مقاوم به شوری در جو) بوده است. این اختلافات شامل انواع تفاوتهای نوکلئوتیدی (از جمله حذف و اضافه، تکرار نوکلئوتید و …) ژنوتیپها در طول توالی مورد نظر ژنوم با در نظر گرفتن همه فاصلههای احتمالی بین آنها بوده است. به بیان دیگر ژنوتیپها بر اساس میزان همولوژی مناطق ژنی مورد نظر طبقه بندی شده اند. درخت فیلوژنی ژن HKT1 برای ۹۶ ژنوتیپ جوی مورد مطالعه در شکل ۳-۳ آورده شده است. این شکل نشان میدهد که ژنوتیپهای مورد آزمایش برای این ژن در تعداد کمی گروه اصلی و در تعداد زیادی شاخه فرعی قرار گرفتهاند. این درخت فیلوژنی نشان میدهد که ژنوتیپهای مورد مطالعه در ۱۲ گروه اصلی و تعداد زیادی گروه فرعی قرار گرفتهاند. تعداد کم گروه اصلی و تعداد زیاد گروه فرعی نشان دهنده قرابت ژنتیکی زیاد میان ژنوتیپهای مورد بررسی میباشد. هیچ یک از ژنوتیپها به صورت کاملاً مجزا از سایر ژنوتیپها نبوده و همچنین ارتباط نزدیکی بین گروه های اصلی وجود دارد و هیچ کدام از گروه های اصلی نیز به صورت کاملاً مستقل از گروه های اصلی دیگر نبوده است. گروههایی که در پائین شکل قرار دارند دارای بیشترین تفاوت ژنتیکی با سایر گروه ها میباشند. فراوانی نسبی پائین SNP در این ژن نیز می تواند دلیلی بر تعداد گروه اصلی و تعداد زیاد گروه فرعی در درخت فیلوژنی باشد. مشخصات ژنوتیپهایی که در این درخت فیلوژنی گروهبندی شده اند در جدولهای ۳- ۳ تا ۳- ۷ آمده است.
درخت فیلوژنی ژن HKT1 (شکل ۳- ۳) نشان میدهد که بیش از نیمی از ژنوتیپهای مورد مطالعه (۵۶ ژنوتیپ) در این آزمایش در گروه اصلی اول قرار گرفتهاند. تقریباً یک چهارم ژنوتیپها در این گروه اصلی خارجی و بقیه ژنوتیپها ایرانی بودند (جدول ۳- ۳).
شکل ۳- ۳ درخت فیلوژنی ژن HKT1
جدول ۳- ۳ مشخصات ژنوتیپهای شاخه اصلی اول در درخت فیلوژنی ژن HKT1
ردیف
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 12:43:00 ق.ظ ]
|