دانلود فایل پایان نامه : منابع تحقیقاتی برای نگارش پایان نامه مکان یابی ... |
فهرست شکلها
چکیده
هدف از انجام این تحقیق مکان یابی مکانهای ورزشی شهر تالش با بهره گرفتن از AHP در محیط GIS بود. نمونه آماری این تحقیق شامل کلیه مکانهای ورزشی شهر تالش اعم از دولتی و خصوصی شامل ۴۰ مکان ورزشی میباشد. داده های توصیفی با بهره گرفتن از مدارک، اسناد و پژوهشهای میدانی و داده های مکانی با بهره گرفتن از دستگاه GPS جمعآوری گردید و در محیط GIS پایگاه اطلاعاتی تشکیل گردید. سپس برای هر یک از عوامل تأثیر گذار در مکان یابی اماکن ورزشی لایه ها تهیه شد و برای هریک از لایه ها وزندهی صورت پذیرفت. پس از ترکیب و تحلیل تمامی لایه ها با یکدیگر موقعیت فعلی مکانهای ورزشی مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت مناسبترین مکانها با بهره گرفتن از روش AHP و بولین پیشنهاد شد. نتایج این تحقیق نشان داد که از ۴۰ مکان ورزشی ۱۰ مورد یک، دو یا سه حریم(رودخانه، لولههای گاز و خطوط انتقال نیرو) را رعایت نکرده بودند که معادل ۲۵ درصد از کل مکانهای ورزشی تالش میباشد و ۳۰ مکان معادل ۷۵ درصد هر سه حریم را رعایت کرده بودند. از نظر شعاع کاربردی تعداد کمی از اماکن، استانداردهای مورد نظر را رعایت کرده بودند و همچنین از جنبه تراکم جمعیتی توزیع اماکن ورزشی بزرگ نسبت به اماکن کوچک و متوسط نامناسب بودند. استفاده ازAHP و GISدر مکان یابی مکانهای ورزشی کارآیی بالایی داشته و امکان ارزیابی مکانهای مختلف و انتخاب مکان مناسب را با توجه به معیارهای مورد نظر بدست میدهد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
واژه های کلیدی: GIS، AHP، مکان یابی، فضاهای ورزشی، تالش
فصل اول
کلیات تحقیق
کلیات تحقیق
مقدمه
هر ساله اماکن ورزشی زیادی در نقاط مختلف کشور ما ساخته می شود که طبق بررسیهای به عمل آمده از سازمانهای متولی امر مشخص گردیده که مکان یابی آنها بر اساس روشهای سنتی صورت می گیرد. به نظر می رسد که در برخی از این ساخت و سازها یا دادن پروانه برای تأسیس، به نکات مهم مکان یابی صحیح توجه چندانی نشده است که این ممکن است از کارایی بهینه این فضاها کاسته یا مشکلاتی را برای شهر وشهروندان ایجاد نماید. به علت اینکه دسترسی آسان علاقمندان ورزش به فضاهای ورزشی از بهترین راههای جذب این افراد به شرکت در فعالیتهای ورزشی است لذا مسئولان امر باید این دسترسی را تسهیل کنند که این مستلزم احداث فضاهای ورزشی میباشد که در تمام نقاط شهر، بر مبنای شعاع کاربردی است که بر اساس استانداردها تعیین شده باشد. تجهیزات شهری از جمله مراکز مهم و حیاتی خدمات رسانی در شهرها هستند که نقش مهم در تأمین ایمنی و آسایش شهروندان و توسعه اقتصادی شهرها ایفا می کند. بدیهی است استقرار هر عنصر شهری در موقعیت فضایی – کالبدی خاصی از سطح شهر، تابع اصول و قواعد مخصوص به خود میباشد که در صورت رعایت شدن به موفقیت و کارایی عملکردی آن عنصر در همان مکان مشخص خواهد انجامید. در غیر اینصورت چه بسا باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. استقرار بسیاری از عناصر شهری و عمدتاً انتفاعی بیشتر تابع ساز وکارهای اقتصادی و رقابت آزاد است اما عناصر شهری عمومی و معمولاً غیرانتفاعی را نمی توان یکسره به ساز و کارهای اقتصادی بازار واگذار کرد، بلکه لازم است برای جبران ناکارآمدیهای بازار به تصمیمها و سیاستهای مبتنی بر منافع عمومی تمسک جست که مکانهای ورزشی از آن جملهاند(جلالی فراهانی،۱۳۹۰).
پراکنش فضاهای ورزشی در سطح شهر و مناطق مختلف آن می تواند در الگوی مطلوب و کارآیی عملکردی شهر تأثیر مستقیم داشته باشد، از سوی دیگر تنوع و توزیع مناسب و کامل کاربری ورزشی باعث افزایش اختیار و قدرت انتخاب و استفاده از فضاهای ورزشی می شود ودر نتیجه مطلوبیت زندگی در شهر افزایش می یابد. وظیفه اصلی برنامه ریزان و تصمیم گیران شهری تعیین مکان بهینه مراکز ورزشی میباشد به گونه ای که تمام ساکنان شهری به راحتی به آنها دسترسی داشته باشند(تاجی، ۱۳۸۹).
بیان مسأله
در دهههای اخیر شاهد افزایش جمعیت شهرها در ایران بودهایم و این افزایش به خاطر دو عامل رشد جمعیت شهرها و همچنین مهاجرت جمعیت روستاها و شهرهای کوچک به شهرهای میانی و بزرگ بوده است. این عمل به گونه ای انجام گرفته که متناسب با آن فضاهای شهری و زیرساختهای مورد نیاز تجهیز نشده است. عمدهترین اثری که رشد شتاب آلود شهرها در پی داشته به هم ریختگی فضایی و رشد نابسامان، توزیع ناعادلانه کاربریها، بالاخص کاربری ورزشی، نابرابری سرانهها و مکان یابی نامناسب و مطالعه نشده و بهم خوردن نظام توزیع خدمات است که این امر به نوعی در تمام شهرهای ایران به ویژه شهر تالش به چشم میخورد.
شهر تالش به عنوان یکی از شهرهای استان گیلان نیز به واسطه عواملی از قبیل مهاجرتهای روستا – شهری افزایش رشد طبیعی جمعیت و غیره شاهد رشد بیش از اندازه جمعیت و در نتیجه رشد بدون برنامه ریزی در بعضی از مناطق و نواحی شهری آن بوده است. لذا مکانهای مناسب از نظر توزیع بهینه فضایی و مکان یابی عادلانه برای کاربران خدمات عمومی مخصوصاً خدمات ورزشی که دسترسی سریع، به موقع و راحت به آنها حائز اهمیت می باشد، در نظر گرفته نشده است.
طبق آمار شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی (۱۳۹۱) در شهر تالش مجموعاً ۴۰ مکان ورزشی موجود و در حال احداث وجود دارد (۲۰ مورد دولتی و ۲۰ مورد متعلق به بخش خصوصی). سؤالی که مطرح می شود این است که مکان گزینی این اماکن ورزشی تا چه اندازه طبق اصول و استانداردها صورت گرفته است؟ آیا انتخاب مکان ساخت این تأسیسات ورزشی بر اساس توزیع جمعیت شهر و دسترسی اکثریت شهروندان این شهر به این اماکن صورت گرفته است و یا انتخاب محل ساخت این اماکن بر اساس منافع اقتصادی برخی افراد و ارگانها و سازمانها صورت میگیرد؟ سؤال دیگری که مطرح می شود این است که در انتخاب این اماکن تا چه اندازه به شعاع کاربردی حریم آب، برق و گاز و غیره توجه شده است؟ لذا این پژوهش با بهره گرفتن از سیستم اطلاعات جغرافیایی به دنبال پاسخگویی به سؤالات فوق خواهد بود. همچنین، سؤال دیگری که پژوهش حاضر به دنبال پاسخ دادن به آن است این میباشد که آیا میتوان با بهره گرفتن از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیط GIS مناسبترین مکانها برای ساخت اماکن ورزشی شهر تالش در آینده را شناسایی و پیشنهاد نمود؟
بنابراین مکانهای مناسب از نظر توزیع فضایی بهینه و مکان گزینی عادلانه برای کاربری ورزشی و ارائه خدمات ورزشی که دسترسی سریع، به موقع و راحت به آنها حائز اهمیت میباشد باید در دستور کار مراجع ذیربط قرار گیرد. از این رو وظیفه اصلی برنامه ریزان و تصمیم گیران شهری تعیین مکان بهینه مراکز ورزشی و سرانه ورزشی در شهر میباشد به گونه ای که تمام ساکنان شهری به راحتی به آنها دسترسی داشته باشند . علاوه بر این میتوان گفت که برنامه ریزان سعی می کنند که توزیع مکانهای ورزشی را در محیطهای شهری بهینه سازند و این توزیع مناسب با توزیع جمعیت و یا میزان تقاضا در نقاط مختلف باشد.
اهمیت ضرورت تحقیق
با توجه به اینکه از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در زمینه های مختلف از جمله مکان یابی ایستگاههای آتش نشانی، بیمارستان، مدارس، دانشگاهها و غیره استفاده شده است، بنابراین، به نظر میرسد استفاده از این سیستم یک روش مؤثر برای انتخاب مکانهای ورزشی میباشد. لذا به مدیران ورزشی و متولیان ساخت اماکن ورزشی توصیه شده است برای انتخاب بهترین مکان برای ساخت اماکن ورزشی از این سیستم استفاده کنند تا از خطرات و نقصهایی که احتمال دارد با بهره گرفتن از روشهای سنتی به وجود آید جلوگیری کنند(تاجی، ۱۳۸۹).
لذا انجام تحقیقاتی در حوزه سیستم اطلاعات جغرافیایی بر روی اماکن ورزشی می تواند به دستاندرکاران تأسیس فضاهای ورزشی برای انتخاب مکانهای مناسب برای ساخت فضاهای ورزشی کمک کرده و اشکالات مکانها و فضاهای ورزشی ساخته شده را آشکار سازد(تاجی، ۱۳۸۹).
بنابراین یکی از ضروریات انجام تحقیق حاضر نیز این است که مناسبترین محل برای ساخت اماکن ورزشی در شهر تالش را شناسایی کرده و در این زمینه به دست اندرکاران ورزش شهر تالش پیشنهاداتی ارائه خواهد داد. با توجه به این که در شناسایی مناسبترین محل برای ساخت اماکن ورزشی شاخص های مختلفی همچون شعاع کاربردی، همجواری، شیب زمین و غیره استفاده خواهد شد بنابراین خلاءهای موجود در زمینه پوشش خدمات ورزشی اماکن این شهر شناسایی شده و زمینه تصمیم گیری مدیران و دست اندرکاران برای ساخت تأسیسات ورزشی و ارائه خدمات ورزشی به شهروندان آن حوزه و منطقه شهری تسهیل خواهد شد. از دیگر ضروریات انجام پژوهش حاضر این است که نتایج این تحقیق مبنی بر شناسایی اصولی محلهای مناسب برای ساخت اماکن و تأسیسات ورزشی می تواند از وقوع بسیاری از مشکلات همچون استخوان بندی نامناسب شهری، حمل و نقل و ترافیک جلوگیری نماید. یکی از مشکلات اماکن ورزشی شهرها دوری از محل سکونت شهروندان به دلیل در نظر نگرفتن پوشش جمعیتی در نقاط مختلف شهرها می باشد؛ با توجه به اینکه در سیستم اطلاعات جغرافیایی پوشش جمعیت شهری یکی از شاخص های اصلی در انتخاب محل ساخت اماکن است، بنابراین با انجام تحقیق حاضر و در صورت استفاده از نتایج این تحقیق در مکان گزینی و ساخت تأسیسات ورزشی زمینه مشارکت حداکثری شهروندان در برنامه های ورزشی و به طبع آن بهرهمندی از مزایای ورزش فراهم خواهد شد. جلب رضایت شهروندان و صرفه جوییهای اقتصادی خانوادهها (هزینه های حمل و نقل) نیز از دیگر مزایای حاصل از انجام این تحقیق و استفاده از نتایج آن در ساخت اماکن ورزشی شهر تالش خواهد بود. حفظ حریمهای قانونی مانند حریم رودها، کابل-های برق و غیره اگر در مکان یابی مورد توجه قرار نگیرد باعث بروز مشکلات جدی در آینده و به هدر رفتن هزینه سنگین تأسیس یک فضای ورزشی خواهد شد. بخش خصوصی فضاهای ورزشی را در مکانهایی تأسیس می کند که سود آوری بیشتری داشته باشد که ممکن است به علت توجه زیاد به سود آوری، در مکان یابیها به استانداردهای تعیین شده توجه کمتری گردد.
اهداف تحقیق
که شامل اهداف کلی و اختصاصی و کاربردی می باشد .
هدف کلی
مکان یابی فضاهای ورزشی شهر تالش و حومه با بهره گرفتن از AHP در محیط GIS
اهداف جزئی
ارزیابی نحوه توزیع فضایی اماکن ورزشی شهر تالش و رعایت استانداردهای موجود در زمینه شعاع کاربردی حریم آب
ارزیابی نحوه توزیع فضایی اماکن ورزشی شهر تالش و رعایت استانداردهای موجود در زمینه شعاع کاربردی حریم گاز
ارزیابی نحوه توزیع فضایی اماکن ورزشی شهر تالش و رعایت استانداردهای موجود در زمینه شعاع کاربردی حریم برق
شناسایی بهترین مکانها برای ساخت اماکن ورزشی شهر تالش در آینده
اهدف کاربردی
نتایج تحقیق حاضر می تواند به دست اندرکاران ورزش شهر تالش در تعیین مناسبترین نقطه برای ساخت اماکن و تأسیسات ورزشی کمک نماید.
با تعیین وضعیت کنونی اماکن ورزشی شهر تالش از لحاظ نحوه توزیع آنها و مشخص شدن شعاع کاربردی حریمهای آب، برق و گاز، احتمالاً خطراتی که در زمینه اماکن ورزشی موجود و استفاده کنندگان آنها را تهدید می کند شناسایی شده و امکان تصمیم گیری و رفع برخی مشکلات فراهم خواهد شد.
تعیین مناسبترین نقطه برای ساخت اماکن ورزشی در شهر تالش باعث دسترسی بیشتر مردم به این اماکن شده و لذا مشارکت ورزشی مردم افزایش خواهد شد.
مکان یابی بهینه فضاهای ورزشی با توجه به نحوه توزیع و پراکنش جمعیت شهری.
سؤالات تحقیق
آیا فضاهای ورزشی شهر تالش از جهت حفظ حریمهای آب و رعایت استانداردهای موجود در زمینه شعاع کاربردی در مکانی مناسب قرار دارند؟
آیا فضاهای ورزشی شهر تالش از جهت حفظ حریمهای گاز و رعایت استانداردهای موجود در زمینه شعاع کاربردی در مکانی مناسب قرار دارند؟
آیا فضاهای ورزشی شهر تالش از جهت حفظ حریمهای برق و رعایت استانداردهای موجود در زمینه شعاع کاربردی در مکانی مناسب قرار دارند؟
آیا اماکن ورزشی شهر تالش در مکان مناسبی از نظر تراکم جمعیت قرار دارند؟
برای ساخت یا تأسیس اماکن ورزشی جدید کدام نقطه از شهر مناسب تر می باشد؟
آیا استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP با کمک GIS می تواند در مکان یابی مفید واقع گردد؟
تعریف واژه ها و اصطلاحات
فضاهای ورزشی
عبارت است از فضای روباز و سرپوشیدهای که دارای محدودۀ مشخصی بوده و برای انجام حداقل یک فعالیت ورزشی اختصاص یافته است. بنابراین مکان ورزشی می تواند به یک سالن، یک زمین، یک استخر، ورزشگاه، مجموعه ورزشی و یا قطعه زمینی که مورد استفاده تیمهای محل باشد مانند فضاهای محصور احداث شده در کنار خیابانها و میادین شهری بدون توجه به نوع مدیریت آن(قادری، ۱۳۸۱).
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 01:14:00 ق.ظ ]
|