فایل های مقالات و پروژه ها – د) خسارت باید قابل پیشبینی باشد. – 7 |
د) خسارت باید قابل پیشبینی باشد.
یکی از شرایط قابل جبران، قابل پیشبینی بودن آن است. این شرط در مسئولیتهای قراردادی پذیرفته شده است. لذا ضررهایی که دور از پیشبینی متعاقدین که به عوامل غیرمتعارف وابسته است، در حوزه مسئولیت قراردادی قرار نمیگیرد (کاتوزیان،۱۳۷۰ص۲۵۸). ولی در مسئولیتهای قهری چه بسا ضرر بر مرتکب تحمیل میشود و با قابل پیشبینی بودن از ناحیه او ضرورتاً سازگاری ندارد. از طرف دیگر، عرف تنها ضرری را که با عنایت به سیر متعارف امور از خطای مرتکب فعل زیانبار پدید میآید به او نسبت میدهد و رابطه سببیت را در آن مییابد ولی در موردی که از ارتکاب فعل چنین ضرری انتظار نمیرود عرف، نسبت برقرار نمیبیند و حکم به مسئولیت مرتکب نمیکند. بنابرین چنانچه عرفاً ضرر قابل پیشبینی باشد، محقق عنوان تقصیر و معرّف رابطه سببیت بین فعل زیانبار و ضرر خواهد بود (نجفی، ۱۳۶۷ص ۵۹). قانونگذار قانون مجازات اسلامی در مواد ۳۴۷، ۳۴۹، ۳۵۰، ۳۵۱، ۳۵۲، ۳۵۳، ۳۵۷ با پیروی از نظریه فقیهان، لزوم قابل پیشبینی بودن ضرر را حداقل در موارد مصرح در این مواد پذیرفته است. با کشف موارد غیرمصرح نیز میتوان آن را تعمیم بخشید که در بعضی مواد معیار نوعی پیشبینی ضرر مورد پذیرش واقع شده است و در برخی از مواد پیشبینی ضرر به صورت شخصی از ناحیه مرتکب ملاک قرار گرفته است. از مجموع این مواد نتیجه میگیریم که اصل قابل پیشبینی ضرر برای فعل زیانبار از شرایط قابل مطالبه بودن آن است.
فصل دوم:جبران خسارت معنوی از طریق مالی،
مصادیق و انواع خسارت معنوی
۲-۱- جبران خسارت معنوی
خسارت معنوی یکی از مهمترین اقسام خسارت میباشد این نوع خسارت نیز مشمول این قاعده کلی است که «هر نوع خسارت نامشروع و نامتعارف باید توسط عامل ایجاد آن جبران گردد و هیچ ضرری بدون جبران باقی نماند.» بر این اساس، در صورتی که تمام شرایط و ارکان مسئولیت مدنی وجود داشته باشد، زیان دیده حق خواهد داشت جبران تمام زیانهای مالی یا معنوی خود را از عامل زیان بخواهد و او ملزم به جبران زبانی است که به بار آورده است.
از آنجا که در بسیاری موارد آثار زیانبار صدمه بر روح و روان شخص، شخصیت و اعتبار اجتماعی و سرمایه معنوی، احساسات و عواطف، رنج و ناراحتی جسمی و روحی،از دست دادن عضو بدنی، یا از کار افتادگی دائم آن و مانند آن به مراتب بیشتر از خسارتهای مالی است و گاهی منجر به خسارتهای بزرگتر در اجتماع میشود جبران این خسارتها به نحو مناسب از اولویّت و اهمیّت بیشتری برخوردار است. و عدالت و انصاف و منطق حقوقی و حکم عقل ایجاب میکند که جبران این قبیل خسارتها مورد توجّه جدی قرار گیرد. در ضرورت و امکان جبران نسبی آن تردید نباید داشت. با وجود این، به دلیل ماهیّت غیر مادی و نامحسوس این نوع خسارت و عدم امکان ارزیابی و تعیین میزان دقیق آن و فقدان یک ملاک و ضابطه مشخص برای سنجش میزان خسارت و ارتباط مستقیم با شخصیّت و جایگاه اجتماعی اشخاص و ارزش اجتماعی و کم سابقه بودن جبران مادی این خسارتها، تمایل به مطالبۀ خسارت و جبران مالی این نوع خسارتها کمتر وجود داشته و اجرای قاعده کلی جبران خسارت در مورد خسارتهای معنوی با تردید روبرو شده است. (سلطانی نژاد، ۱۳۸۰ص۳۰۰)
۲-۱-۱- جبران مادی
از جمله کسانی که جبران مادی خسارت معنوی را بررسی نموده، آقای صمد نجفی فتاحی است که در مقالۀ جبران مادی خسارت معنوی در نظام حقوقی ایران در این خصوص اعلام نظر نموده و انصافاً حقّ مطلب را ادا کردهاست ایشان معتقدند مبانی مطالبۀ خسارت معنوی در نظام حقوقی ما با سایر نظامات حقوقی تفاوت دارد زیرا علاوه بر نظریات و دکترین حقوقی و قوانین موضوعه و عرفی فقه و قواعدشرعی نیز مبانی خسارت معنوی را تشکیل میدهند. (نجفی فتاحی،۱۳۸۳ص۱۶۰)
ایشان معتقدند: از بعد نظری مبانی مطالبه خسارت معنوی همان نظریاتی است که در مطالبه خسارت مادی مورد توجه دکترین حقوقی قرار گرفته است. عمده نظریات مذکور عبارت است از تقصیر، خطر و تضمین حق و سوء استفاده از حق. حسب مورد نظریات مذبور مبنای قانونگذاری در نظامهای مختلف حقوقی قرار گرفته است و دادرس دادگاه نیز بایستی با توجه به قوانین موضوعه در اتخاذ تصمیم در دعاوی مطروحه یکی از مبانی فوق را احراز و بر اساس آن رأی خود را صادر کند. قاعده ای که در نظام حقوقی ما پذیرفته شده اصل بودن نظریه تقصیر و استثناء بودن نظریه های دیگر با توجه به نصوص قانونی موجود است. (همان،ص۱۶۰)
همچنین میافزایند: چنانچه قانونی نیز در این زمینه وجود نداشته باشد دادرس فارغ از رسیدگی نیست زیرا وی برای جلوگیری از دچار شدن به مسئولیت کیفری یا مدنی ناچار است طبق اصل ۱۶۷ قانون اساسی عمل کند (همان ص ۱۶۰)
البته خسارت معنوی از خساراتی است که مقنن قانون اساسی (قانون مادر) در اصل ۱۷۱ آن را پذیرفته است همچنین مواد ۶۹۸ و ۵۸ قانون مجازات اسلامی سابق و مواد ۱۰ و ۹ و ۸ و ۲ و ۱ قانون مسئولیت مدنی وبند ۲ ماده ۹ قانون آ.د.ک مصوب ۱۲۹۰ در این زمینه تصریح داشتهاند که از دیر نویسنده موصوف پنهان نمانده است (همان،ص۱۶۱)
در ادامه به بعد فقهی پرداخته است میگوید: «از جهت فقهی اصلیترین منبعی که از سوی حقوق دانان به عنوان مبنای مطالبۀ خسارت معنوی ذکرشده است قاعدۀ لاضرر و لاضرار فی الاسلام است».
البته بماند که آیا قاعده لاضرر نفی حکم ضرری میکند و یا اثبات حکم نیز می نماید که در این مجال پرداختن به آن لازم نمینماید. بسیاری با توجه به داستان ثمره بن جندب به این نتیجه رسیده اند که بنابرین قاعده هیچ ضرر و زیانی نباید جبران نشده باقی بماند.
در ادامه دلایل موافقان جبران خسارت معنوی به طریق مادّی را مطرح کرده و جمع بندی بدین شرح انجام دادهاند:
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 04:12:00 ب.ظ ]
|