پایان نامه درباره :پایان نامه بهبود عملکرد سازمان ... |
میزان مشارکت کارکنان در پیاده سازی مدل
BSC
قابلیت ایجاد بازخور سریع در مورد فعالیت های حیاتی و اساسی سازمان
EFQM
توانایی در ایجاد بهبود مستمر در فعالیت های اصلی سازمان
EFQM
با توجه به نتایج بدست آمده از دیدگاه های کارشناسان و خبرگان که در جدول ۳-۲ ذکر شد به نظر می رسد مدل ارزیابی متوازن یا BSC برای ارزیابی دقیق تر و بهتر عملکرد شرکت آب و فاضلاب جنوبشرقی استان تهران مناسب تر است
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۱۴-۲- تاریخچه و پیشینه تحقیق :
در طی قرن بیستم مدلهای گوناگون ارزیابی عملکرد سازمانها توسط متخصصان امر ارائه گردیده است که اولین آنها ارزیابی عملکرد سازمان بر اساس شاخص های مالی بوده و جدید ترین آن مدل کارت امتیازی متوازن و [۲۹]EFQM میباشد که علاوه بر شاخص های مالی به عوامل دیگری چون رضایت مشتری و بهبود فرایندها نیز توجه دارند. مطالعه سازمانها و ارائه الگوی مناسب ارزیابی عملکرد برای آنها و پیاده سازی این مدلها همواره مورد توجه مدیران و پژوهشگران مدیریت بوده است .برای مثال مدل ارزیابی عملکرد بر اساس کارت امتیازی متوازن که اولین بار توسط ۲ تن از محققان دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۹۲ ارائه شد، در چندین شرکت آمریکایی پیاره سازی شد که نتایج قابل توجهی در بر داشت .همچنین در داخل کشور نیز تحقیقات فراوانی در این خصوص صورت گرفته است که به ۲ مورد آن در ذیل اشاره مینماییم.
۱-۱۴-۲- تحقیقات داخلی
از جمله تحقیقات در زمینه ارزیابی عملکرد، تحقیقاتی است که در زیر به آن اشاره شدهاست. این تحقیقات در زمینه ارزیابی عملکرد، شاخصها و ویژگی شاخصها صورت پذیرفتهاند. ابتدا به صورت خلاصهوار به آنها اشاره میکنیم و سپس، استنباط خود را از مجموع این تحقیقات در قالب الگوی نظری تحقیق بیان خواهیم کرد.
- طراحی و تحلیل سیستم ارزیابی عملکرد واحدهای توزیع برق، هاشم عمرانی، پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد، راهنما: دکتر محمدعلی آزاده، دانشکده فنی دانشگاه تهران، مهندسی
صنایع، ۱۳۸۵.
این پژوهش، برای ارزیابی عملکرد، شاخصهای بهرهوری، کارآیی، مقادیر مازاد، کمبودها در ورودی و خروجی ها در شرکتهای توزیع برق، مناسب به شمار آمده است. از جمله ویژگیهای مفید این تحقیق، میتوان به روش آن اشاره کرد که در آن از روشهای تحلیلی ویژهای برای استنباط و آزمون فرضیات و یا سوالها استفاده کرده است. این تحلیلها، عبارتند از:
استفاده از روش تحلیل پوشش دادهها ،حداقل مربعات معمولی تصحیح شده و تحلیل مولفه های اصلی از جمله یافته های تحقیق و پیشنهادات آن می توان به ارائه مدلی یکپارچه و جامع برای ارزیابی عملکرد شرکتهای توزیع برق اشاره کرد که به دلیل دولتی بودن شرکت مورد بررسی، از این تحقیق جهت تحلیل جامعه آماری پژوهش خود، استفاده کردیم.
- سیستم ارزیابی عملکرد مراکز تحقیقاتی با بهره گرفتن از کارت امتیازی متوازن، موردکاوی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، آرمان ساجدی نژاد، به راهنمایی دکتر سیدکمال چهارسوقی، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده فنی دانشگاه تربیت مدرس، مهندسی صنایع، ۱۳۸۵.
این پژوهش از نظر جامعه آماری آن که شرکتی دولتی به شمار میرود، الگوی خوبی برای پژوهش ما به شمار میرود. هم چنین به دلیل گرایش این تحقیق، به الگوی کارت امتیازی متوازن، تشابه این تحقیق، مفید واقع گردید. روش تحقیق از نوع مطالعه کتابخانهای و مصاحبه به شمار میرود.
یافتههای تحقیق شامل طراحی نقشه استراتژیک سازمان و پیادهسازی مدل BSC و طراحی شاخصهای ارزیابی عملکرد برای پروژههای تحقیقاتی هستند.
- طراحی و تبیین مدل ارزیابی عملکرد شعب بیمه دانا با بهره گرفتن از تکنیک تحلیل پوششی دادهها، مریم دانشور، به راهمایی دکتر عادل آذر، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس - رشته مدیریت صنعتی، ۱۳۸۵.
تحقیق نامبرده از نوع کاربردی است و جامعه آماری آن شامل کلیه شعب بیمه دانا به جز شعب تهران میباشد. دادهها به روش مصاحبه، نظرسنجی و مطالعات کتابخانهای گردآوری شدهاند. مولفههای ورودی و خروجی مورد ارزیابی قرار گرفتند. از مولفههای ورودی، هزینههای عمومی و اداری، مهارت نیروی انسانی، تعداد نمایندگی، موقعیت جغرافیایی و از مولفه های خروجی، تعداد بیمهنامه های صادره، مبلغ بیمه نامه های صادره، تعداد خسارتهای پرداختی، مبلغ خسارتهای پرداختی بودند که مورد ارزیابی قرار گرفتند.
- بررسی دیدگاه مدیران نسبت به شیوههای ارزیابی عملکرد در سطح شرکت آب و فاضلاب استان خراسان، عباس شیرمحمدی، استاد راهنما دکتر حسینعلی کوهستانی، پایان نامه کارشناسی ارشد، مجتمع عالی آموزش و پژوهش صنعت آب و برق، ۱۳۸۰.
جامعه آماری این تحقیق معاونین و مدیران شاغل در ستاد شرکت آب و فاضلاب استان خراسان و مدیران ادارات آب و فاضلاب دیگر شهرهای استان خراسان بودند.
سوالات تحقیق مطرح شده به این قرار بودند:
نگرش مدیران مورد پژوهش نسبت به تأثیر ارزشیابی شیوههای موجود بر بهینه شدن عملکرد آنان چگونه است؟
نگرش مدیران فوق نسبت به تأثیر سایر شیوههای ارزشیابی بر بهینه شدن عملکرد آنان چگونه است؟
آنچه از این تحقیقات بدست آمد این بود که نگرش مدیران ستادی در مورد شیوههای موجود ارزشیابی منفی است ولی اکثر مدیران صفی در این مورد نگرش مثبت داشتند. همچنین همه مدیران ارزشیابی به روش مصاحبه را بسیار مفید تشخیص دادهاند. همچنین دخالت دادن نظرات یک رده بالاتر را در ارزشیابی خود تائید مینمایند.
- ارزشیابی شاخصهای ارزیابی عملکرد دبیران آموزش و پرورش ابهر، اسماعیل شریفی، استاد راهنما دکتر اسماعیل فردانش، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم انسانی و دانشگاه تربیت مدرس، ۱۳۷۸.
جامعه مورد مطالعه در تحقیق مذکور، دبیران و مدیران دوره متوسطه آموزش و پرورش ابهر بودند. بوسیله تکینک پرسشنامه اطلاعات مورد نظر جمع آوری شدند. در این تحقیق مولفههای ارزیابی عملکرد، رفتار شغلی، رفتار اخلاقی، معیارهای عملکردی میباشند.
نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که : شاخص های بکار رفته در معیارهای رفتار شغلی، اخلاقی و عملکردی طرح ارزشیابی دبیران، منطقی است.
- طراحی سیستم ارزیابی عملکرد برای سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، پاییزه سخایی، پایان نامه کارشناسی ارشد مهندسی صنایع دانشگاه شریف، ۱۳۸۳.
در این تحقیق مدل کارت امتیازی متوازن به عنوان مبنای طراحی سیستم انتخاب شدهاست و بر اساس آن ۵ هدف استراتژیک سازمان؛ توسعه سرمایهگذاری و تکنولوژی، توسعه پیمانکاری عمومی، توسعه مدیریت، ارتقاء توان بهره برداری و صادرات صنعتی در قالب چهار دیدگاه زیرساختهای اجرای ماموریت، آمادگی برای اجرای ماموریت، فرایندها و دستاوردهای ۶ ماهه اول سال ۸۳ مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان پیشنهاداتی برای بهبود و پیشرفت سازمان ارائه شد.
- طراحی روشی برای ارزیابی عملکرد مدیریت زنجیره تامین شرکت ساپکو، غلامرضا سلیمانی، پایان نامه کارشناسی ارشد، مهندسی صنایع دانشگاه شریف، ۱۳۷۹.
در این تحقیق مدل BSC[30] به عنوان مدل مناسب جهت ارزیابی عملکرد شرکت ساپکو انتخاب شدهاست و با توجه به هدف اصلی شرکت که کسب رضایت مشتری میباشد به ارزیابی عملکرد سال ۷۸ شرکت پرداخته و در نهایت پیشنهاداتی جهت بهبود ارائه گردیده است.
۲-۱۴-۲- تحقیقات خارجی
- سیستمهای ارزیابی عملکرد: تأثیر گذاری مستقیم بر روی اثربخشی سازمانی، ریکاردو سیلوی از دانشگاه بلونیا – ایتالیا، دیگو ماریا، دانشگاه رجینا، ماریا ریتا، دانشگاه بلونیا، ۲۰۰۴.
در دهه اخیر تحقیقات زیادی بر روی سیستمهای ارزیابی عملکرد چند بعدی صورت گرفته است. تلاش شدهاست تا در طراحی سیستمهای ارزیابی عملکرد ابعاد مناسبی از سازمان در نظر گرفته شود، ارزیابی ابعاد جدیدی مثل (ظرفیتها، شبکهها و زنجیره تأمین) با نقش آنها در استراتژیهای سازمان اخیراً یک جریان جدیدی از تحقیقات در جهت بررسی نقادانه و کارشناسانه فاکتورهای اثر بخشی با دیدی ویژه نسبت به حلقههای عملکرد کسب و کار یا سیستمهای کنترل مدیریتی، به حرکت درآمدهاست.
در این راستا تحقیق حاضر به بررسی سیستمهای ارزیابی عملکرد چند بعدی در واحدهای عملکردی سازمان میپردازد و یک چارچوب جدید که بر اساس ارزیابی ارتباطات میان واحد سازمانی رسمی به عنوان واحدهای تجزیه و تحلیل بنا شدهاست، ارائه میدهد. خصوصا این چارچوب یک بعد جدید در طراحی سیستمهای ارزیابی عملکرد چند بعدی معرفی می کند. چرا که تأکید آن بر روی ارتباطات و وابستگیها و نیز بر روی شاخص های از قبل تعیین شدهاست. به طوریکه این چارچوب میتواند در کنار ساختار سازمانی سیستم ارزیابی عملکرد قرارگرفته و باعث افزایش اثربخشی ارزیابیها گردد. زیرا بر اساس یک دیدگاه مشترک از وظایف سازمانی بنا شدهاست. در این تحقیق چارچوب به وسیله یک مطالعه موردی که در یکی از بزرگترین کارخانجات اتوموبیل سازی ایتالیا صورت گرفته پشتیبانی شدهاست.
- مدیریت عملکرد اثر بخش در قرن ۲۱، علی شیرازی، رساله دکتری، دانشگاه کوئنزلند –استرالیا، ۲۰۰۱.
در این تحقیق نگارنده به بررسی و ارزیابی عملکرد مدیران پروژهای در شرکتهای مختلف استرالیایی پرداخته است. پس از بررسی عملکرد آنها، شاخصهایی را به منظور ارزیابی مناسبتر از عملکرد این مدیران ارائه کردهاست. نتایج تحقیق عبارتند از:
۱- مدیران پروژهای به طور کامل درگیر مسائل مشتری هستند و عملکرد آنها بیشتر بر اساس شاخصهای مربوط به مشتری ارزیابی میشود.
۲- مدیران پروژهای نیازمند قابلیتها و ویژگیهای دیگری مثل سبک رهبری، تیمسازی، ایجاد انگیزش، برنامهریزی و مدیریت تعارض هستند.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-09-28] [ 08:47:00 ب.ظ ]
|