1. مقدمه

در فصل گذشته اصول کلی عملکرد اسیلاتورها بررسی و انواع آن معرفی شد. همچنین اسیلاتور LC به عنوان بهترین اسیلاتور در طراحی مدارات فرکانس بالا مطرح شد و منابع نویز موجود در آن بررسی و در پایان به تکنیک­هایی برای کاهش نویز فاز این اسیلاتورها اشاره شده است. با توجه به اهمیت طراحی اسیلاتور LC با نویز فاز کم در این فصل این هدف دنبال شده است و تکنیکی در راستای کاهش نویز فاز این اسیلاتورها ارائه شده است و بر مبنای آن اسیلاتوری طراحی شده است که عملکرد نویز فاز خوبی از خود نشان می­دهد.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

در فصل قبل توضیح داده شد سه منبع نویز اصلی که در اسیلاتور LC تولید نویز فاز می­ کنند: تلفات تانک، ترانزیستور دنباله و ترانزیستورهای سوئیچ. تلفات تانک را با افزایش ضریب کیفیت تانک می­توان کاهش داد، ولی افزایش Q تانک با توجه به نوع تکنولوژی و فرایندهای ساخت محدودیت­هایی دارد. در راستای کاهش اثر نویز حرارتی و فلیکر ترانزیستورها تاکنون تکنیک­های مختلفی ارائه شده است. همان­طور که در فصل دوم اشاره شد، یکی از روش­های موثر کاهش اثر نویز فاز ترانزیستورهای سوئیچ فرم­دهی مناسب جریان آن­ها می­باشد. همچنین اشاره شد که در مدل خطی و تغییر پذیر با زمان نویز فاز (مدل حاجی­میری)، در نقاط گذر از صفر خروجی حساسیت فاز خروجی به نویز مدار بیشینه و در نقاط پیک خروجی، کمینه است. در بند پیشین نیز اشاره شد ترانزیستورها هنگامی که روشن هستند، به اسیلاتور نویز تزریق می­ کنند. بنابراین اگر بتوان ساختار را بگونه­ای طراحی کرد که در لحظات گذر از صفر خروجی ترانزیستورها خاموش شوند یا حتی الامکان جریان کمتری داشته باشند میزان نویز فاز حاصله از این منابع نویز به دلیل کاهش مقدار موثر تابع حساسیت ضربه کاهش می­یابد. در واقع با این کار زاویه­ی هدایت ترانزیستورها ( بازه­ای که به ازای آن ترانزیستور هدایت می­ کند) کاهش می­یابد. از این روش با نام تکنیک شکل­دهی جریان ترانزیستور به منظور کاهش نویز فاز یاد می­ شود قبل از ارائه­ ساختار پیشنهادی، برای درک بهتر مفهوم زاویه­ی هدایت، ابتدا به طور مختصر جریان و زاویه­ی هدایت ترانزیستورهای زوج تفاضلی در نوسان‌ساز­­­ LC کلاسیک بررسی می­ شود. همانطور که در شکل (۲-۴۲) نشان داده شده است، نوسان‌ساز­­­ LC کلاسیک با جریان دنباله ثابت بایاس می­ شود. شکل (۳-۱) جریان ترانزیستورهای سوئیچ را در این نوسان‌ساز­­­ نشان می­دهد.
ولتاژ و جریان برای یک نوسان‌ساز LC کلاسیک با سوئیچ ایده­آل
در حالت ایده­آل فرض می­ شود سوئیچ از یک ترانزیستور به ترانزیستور دیگر به سرعت انجام شود، در این حالت هر ترانزیستور فقط در نصف تناوب هدایت می­ کند و همان­طور که در شکل (۳-۱) مشاهده می­ شود جریان ترانزیستورها فرم مربعی دارند. بعبارت دیگر در حوالی نقاط گذر از صفر خروجی، هر دو ترانزیستور جریان قابل ملاحظه­ای دارند و این سبب می­ شود مدار نویز فاز خوبی نداشته باشد. نمونه­ شکل­دهی شده جریان ترانزیستورهای زوج تفاضلی در حالت ایده­آل در شکل (۳-۲) نشان داده شده است. همان­طور که در این شکل مشاهده می­ شود سعی می­ شود تا ترانزیستورها فقط در حوالی پیک خروجی هدایت ­کنند و در سایر نقاط خاموش ­باشند.
فرم جریان شکل دهی­شده ایده­آل ترازیستورهای سوئیچ در نوسان‌ساز
در این حالت متوسط سطح پالس­ها باید برابر با همان جریان ثابت دنباله در حالت کلاسیک باشد تا توان مصرفی نوسان‌ساز ثابت بماند و شرط نوسان حفظ شود. برای این منظور همچنان که پهنای پالس­ها کاهش می­یابد، مقدار دامنه­ آنها باید افزایش یابد، به عبارت دیگر در شکل­های (۳-۱) و (۳-۲) باید  . بنابراین انتظار می­رود در حالت ایده­آل اگر جریان بصورت قطار ضربه­ای باشد که ضربه­های آن در نقاط پیک نوسان اتفاق می­افتد، می­توان گفت نویز ترانزیستور در فاز خروجی اختلالی ایجاد نمی­کند. در شکل (۳-۲)،  زاویه هدایت ترانزیستور نامیده می­ شود و هرچه بتوان آن را برای جریان ترانزیستورها کوچکتر کرد، نویز فاز حاصله از نویز جریان ترانزیستورها کاهش می­یابد. در عمل بدلیل وجود منابع نویز گوناگون و نوع تکنولوژی و نیز با توجه به نمودار ولتاژ جریان ترانزیستور هیچوقت سوئیچ شدن ترانزیستورها به این سرعت اتفاق نمی­افتد و نمی­ توان با این دقت پالس­های جریان ایجاد کرد. بنابراین نوسان‌ساز­ها رفتار متفاوتی با حالت ایده­آل بیان شده دارند و جریان آنها به تدریج افزایش می­یابد، بنابراین همواره سعی می­ شود با تکنیک­های طراحی بتوان تا حد ممکن زاویه­ی هدایت ترانزیستور را کاهش داد.
در فصل گذشته چند نمونه از تکنیک­های کاهش زاویه هدایت ترانزیستور بررسی شد. در این فصل نیز نمونه­ دیگری از نوسان‌ساز LC با جریان شکل­دهی شده بررسی می­ شود. مزیت این ساختار نسبت به ساختار­های گذشته این است که بدون افزودن المان دیگری به ساختار مدار این شکل­دهی ایجاد شده است. بنابراین نویزی ناشی از افزودن المان جدید به مدار بوجود نمی­­آید.

    •  
    1. تحلیل و طراحی نوسان­ساز LC با جریان شکل دهی شده

در این بخش ساختاری برای نوسان‌سازهای Cross-Coupled LC تحلیل گشته است که در آن یکی از روش­های ساده­ی شکل­دهی جریان درین ترانزیستورهای زوج تفاضلی برای کاهش نویز فاز تحلیل شده است. پالس­های جریان در نقاطی از نوسان خروجی که حساسیت به منابع نویز بالاست در کمترین مقدار خود قرار دارند. بر مبنای تئوری حاجی میری، این شکل­دهی باعث کاهش نویز فاز می­گردد. برای این منظور از خازن­هایی موازی با درین-سورس ترانزیستور استفاده شده است. در [۴۲] نوسان‌سازی ارائه شده است که در آن از این تکنیک به منظور کاهش نویز فاز اشاره شده است و در آن علت کاهش نویز فاز افزایش دامنه­ نوسان بیان شده است. در بخش بعد نشان داده می­ شود که درواقع این افزایش دامنه­ نوسان از کاهش زاویه­ی هدایت ترانزیستورهای سوئیچ ناشی شده است که در [۴۲] اشاره­ای به آن نشده است. این تکنیک هرچند بهبودی خیلی زیادی در نویز فاز ایجاد نمی­کند ولی در ادامه به کمک این روش ساختار بهبود یافته­ای پیشنهاد می­ شود که عملکرد خوبی در نویز فاز از خود نشان خواهد داد.

    •  
        •  

       

    1. فرم جریان در نوسان‌ساز LC کلاسیک

همانطور که در بخش قبل اشاره شد، در نوسان‌ساز LC مرسوم ترانزیستور دنباله جریان ثابتی را به مدار تزریق می­ کند. به عنوان نمونه در یک شبیه­سازی نوسان‌ساز LC کلاسیک با جریان دنباله ثابت ۱mA، فرم جریان ترانزیستور­های زوج تفاضلی در نوسان‌ساز LC مرسوم بصورت شکل (۳-۳) است. همان­طور که مشاهده می­ شود ترانزیستورها در نقاط گذر از صفر خروجی نوسان‌ساز جریان قابل ملاحظه­ای دارند که باعث تزریق نویز قابل توجهی به خروجی می­ شود. به منظور کاهش جریان در این نقاط، خازن­ تانک بجای موازی شدن با سلف به موازات ترانزیستورهای سوئیچ قرار می­گیرد. ساختار این نوسان‌ساز در شکل (۳-۴) نشان داده شده است.

فرم جریان ترانزیستورها در نوسان‌ساز LCکلاسیک

نوسان‌ساز LC با جریان شکل دهی شده
در این ساختار علاوه بر اینکه المان جدیدی به مدار اضافه نشده است، به دلایلی که در ادامه توضیح داده می­ شود سبب بهبودی نویز فاز نسبت به ساختار قبل خود می­ شود.

    •  
        •  

       

    1. بررسی شرایط نوسان و محاسبه فرکانس نوسان

همان­طور که در فصل دوم به­ طور مبسوط بیان شد، طبق شرایط بارک هوزن، برای برقراری نوسان دو شرط دامنه و فاز باید برقرار باشند که در رابطه­ (۳-۱) نشان داده شده است.

در این رابطه  تابع تبدیل حلقه باز نوسان‌ساز از ورودی به خروجی می­باشد. برای محاسبه­ی تابع تبدیل در نوسان‌ساز، حلقه­ی فیدبک را از نقطه­ای باز کرده و با اعمال یک ورودی براحتی می­توان خروجی را محاسبه کرد. حلقه­ی فیدبک باز شده نوسان‌ساز فوق در شکل (۳-۵) نشان داده شده است. تابع تبدیل حلقه باز نوسان‌ساز در رابطه­ (۳-۲) نشان داده شده است.
حلقه­ی فیدبک باز شده نوسان‌ساز شکل(۳-۴)

با اعمال دو شرط نوسان فوق در رابطه­ (۳-۲) فرکانس و شرط نوسان به صورت ‌زیر محاسبه می­ شود:

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...