دانلود فایل های پایان نامه درباره روش های تصویری عمومی برای ... |
۱۶
۱۸
۲۰
جدول (۲ـ۲) عملکرد الگوریتم آرنولدی برای ماتریس به ازای های مختلف
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مثال ۲ـ۲ : ماتریس نامتقارن با درایههای تصادفی بین صفر و یک را به صورت زیر در نظر بگیرید. برنامه مربوط به الگوریتم آرنولدی را به ازای جهت یافتن ماتریس متعامد و ماتریس هسنبرگ اجرا میکنیم.
بعد از اجرای برنامه مربوط به الگوریتم آرنولدی به ازای ماتریس متعامد و ماتریس بالا هسنبرگی به صورت زیر به دست می آید. بردار اولیه دلخواه را به صورت (۱,۱,…,۱) در نظر میگیریم.
بررسی خطا
ماتریس که در رابطه (۲-۳) به آن اشاره شد؛ ماتریسی با مرتبه یک و با فرمول زیر به دست می آید.
ستون آخر ماتریس فوق در واقع بردار است که با ضرب این بردار در بردار ماتریس بدست می آید. همانگونه که ملاحظه می شود؛ الگوریتم آرنولدی ماتریس دلخواه را با یک ماتریس بالا هسنبرگی متشابه میسازد. لذا مقادیر ویژه این ماتریس هسنبرگی تقریباً همان مقادیر ویژه ماتریس هستند.
۲ـ۴ روش هرمیتی لنگزوس
روش هرمیتی لنگزوس به عنوان روش آرنولدی ساده شده برای ماتریسهای هرمیتی به کار میرود. اصل روش همان روش تصویری روی زیرفضای کرایلف میباشد.
قضیه زیر نشان میدهد که اگر روش آرنولدی را برای ماتریسهای هرمیتی به کار ببریم؛ چگونه به فرمهای سادهتری از ماتریسها دست خواهیم یافت.
قضیه ۲ـ۵ : فرض کنید روش آرنولدی برای ماتریس هرمیتی به کار برده شده باشد، آنگاه ضرایب تولید شده توسط الگوریتم حقیقی هستند؛ به طوری که:
به عبارت دیگر ماتریس به دست آمده از روند آرنولدی برای ماتریس هرمیتی ، حقیقی، متقارن و سه قطری است.
اثبات: با توجه به اینکه ماتریس یک ماتریس هرمیتی و بنا به ساختارش هسنبرگی است؛ بنابراین ماتریس یک ماتریس سه قطری است. به علاوه اسکالر بنا به تعریف حقیقی است و اسکالر با توجه به اینکه ماتریس هرمیتی میباشد، حقیقی است. از این رو، ماتریس هسنبرگ ، حقیقی، متقارن و سه قطری است.
این ماتریس را به صورت زیر نمایش میدهیم:
برای نمایش سادهتر الگوریتم لنگزوس قرار میدهیم:
بنابراین با تغییرات مختصری در الگوریتم آرنولدی، الگوریتم لنگزوس به صورت زیر به دست می آید.
۲-۴-۱ الگوریتم لنگزوس
۱ـ بردار اولیه با نرم یک و بعد از زیرفضای کرایلف را انتخاب کنید و قرار دهید:
۲ـ به ازاء مقادیر زیر را به دست آورید:
لذا زمانی که ماتریس متقارن یا هرمیتی باشد؛ الگوریتم لنگزوس این ماتریس را با ماتریس سه قطری و متقارن، تشابهسازی مینماید و برای ماتریس تنها نیاز به ذخیره سه بردار است.
مثال ۲-۳ : فرض کنید یک ماتریس متقارن به صورت زیر باشد. برنامه مربوط به الگوریتم لنگزوس را به ازای جهت یافتن ماتریس متعامد و ماتریس هسنبرگ اجرا میکنیم.
بردار اولیه دلخواه را به صورت (۱,۱,…,۱) در نظر میگیریم، که در آن عدد یک به تعداد ۱۲ بار تکرار شده است. بعد از اجرای برنامه مربوط به الگوریتم لنگزوس به ازای ماتریس سه قطری و متقارن به صورت زیر به دست می آید. این ماتریس با ماتریس اولیه متشابه است و مقادیر ویژه آن با ماتریس اولیه تقریباً برابر است.
و ماتریس متعامد به صورت زیر به دست می آید.
مقدار خطای تعامدسازی روش است.
۲ـ۵ روش ناهرمیتی لنگزوس
این روش در واقع تعمیم روش لنگزوس برای حالتی که ماتریس اولیه ناهرمیتی است؛ به کار میرود. این ایده توسط لنگزوس بیان شد و تفاوت اصلی آن با الگوریتم آرنولدی این است که به جای ساخت یک پایه متعامد برای زیرفضای کرایلف یک زوج پایه دو متعامد برای دو زیرفضای و ساخته می شود که در آن
و
الگوریتم این روش به صورت زیر ارائه می شود.
۲-۵-۱ الگوریتم ناهرمیتی لنگزوس
۱ـ دو بردار, به طوری که را انتخاب کنید و قرار دهید:
۲ـ به ازاء مقادیر زیر را به دست آورید:
خاطرنشان میکنیم که بینهایت راه برای انتخاب اسکالرهای و وجود دارد و انتخاب این مقادیر برای آن است که ، این دو پارامتر به عنوان ضریب مقیاس برای دو بردار و هستند.
زمانی که ماتریس متقارن باشد، آنگاه ها مثبت و حقیقی خواهند بود وها را برابر قرار میدهیم. الگوریتم فوق، ماتریسرا با یک ماتریس سه قطری تشابهسازی می کند، این ماتریس به صورت زیر است:
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 12:37:00 ق.ظ ]
|