پایان نامه درباره طراحی سیستم نظارت چهره راننده ... |
الگوریتمهای سیستم پیشنهادی در محیط نرمافزار MATLAB R2008a پیادهسازی شده و بر روی یک کامپیوتر شخصی Intel Core2Dou 2.66 GHz با ۲ GB حافظه مورد آزمایش قرار گرفته است. توجه به این نکته ضروری است که هرچند پردازنده کامپیوتری که نتایج بر روی آن آزمایش شده، دوهستهای[۱۴۴] میباشد، اما به دلیل نوع نرمافزار استفاده شده برای پیادهسازی الگوریتمها (نرمافزار MATLAB)، در عمل تنها از یک پردازنده آن برای انجام محاسبات استفاده میشود. نرمافزار MATLAB توانایی استفاده از دو هسته یک پردازنده را ندارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
برای ارزیابی دقیقتر سیستم، هر یک از بخشهای نرمافزار هوشمند تا حد امکان به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفت. درنهایت نیز چند آزمایش برای ارزیابی کلی سیستم انجام شد. به این ترتیب نتایج آزمایشات و ارزیابی سیستم شامل بخشهای زیر خواهد بود:
آشکارسازی چهره
ردیابی چهره
استخراج ویژگی ناحیه چشم
استخراج ویژگی ناحیه چهره و سر
تشخیص کاهش هوشیاری
ارزیابی کلی سیستم
معیارهای ارزیابی
ارزیابی دقیق سیستمهای نظارت چهره راننده بر اساس خطای False Positive و False Negative انجام میشود. این ارزیابی معادل بیان دقت سیستم بر اساس True Positive و True Negative است. در آشکارسازی چهره یا چشم نیز از این معیارها برای تعیین دقت الگوریتم استفاده میگردد.
از این پس به جای اصطلاحات نرخ False Positive، False Negative، True Positive و True Negative به ترتیب از اختصارات FPR[145]، FNR[146]، TPR[147] و TNR[148] استفاده خواهد شد. با فرض نرمال بودن مقادیر فوق، بین FPR و TNR و بین FNR و TPR روابط زیر بر قرار است:
FPR به معنی نرخ خطای سیستم در تشخیص اشتباه خوابآلودگی یا عدم تمرکز حواس است و FNR نرخ خطای سیستم در عدم تشخیص خوابآلودگی را نشان میدهد. به همین ترتیب TPR نرخ تشخیص صحیح خوابآلودگی و TNR نرخ تشخیص صحیح هوشیاری راننده است. در جدول ۴‑۴ مفاهیم FPR، FNR، TPR و TNR در ماتریس اغتشاش[۱۴۹] بیان شدهاند.
جدول ۴‑۴: بیان مفاهیم FPR، FNR، TPR و TNR در قالب ماتریس اغتشاش
دسته بندی واقعی
کلاس Negative
کلاس Positive
FPR
TPR
کلاس Positive
دسته بندی سیستم
TNR
FNR
کلاس Negative
در یک سیستم ایدهآل FPR و FNR صفر است. در برخی گزارشات، ارزیابی سیستم فقط بر اساس نرخ هشدار اشتباه[۱۵۰] (FAR) بیان میشود. در واقع FAR معادل FPR است. گاهی نیز دقت سیستم به عنوان معیار ارزیابی مورد استفاده قرار میگیرد. دقت سیستم معادل TPR است.
آشکارسازی چهره
برای آموزش الگوریتم آشکارسازی چهره از حدود ۳۰۰۰ تصویر چهره و حدود ۳۰۰۰۰۰ تصویر غیرچهره استفاده شد. تصاویر چهره از پایگاه داده FERET انتخاب شد و به صورت دستی مکان چشمهای آن تعیین گردید. تمام تصاویر چهره بر اساس فاصله بین دو چشم یکسانسازی مقیاس[۱۵۱] و سپس به یک اندازه دلخواه (۴۰×۴۰ پیکسل) یکسانسازی اندازه[۱۵۲] شد. برای تولید تصاویر غیرچهره از تعدادی تصویر تصادفی استفاده گردید. ابتدا اگر چهره انسان در این تصاویر وجود داشت، به طور دستی حذف شد. سپس این تصاویر به تصاویر کوچک با ابعاد تصاویر چهره (۴۰×۴۰) قسمتبندی شد. هر قسمت به عنوان یک تصویر غیرچهره در سیستم مورد استفاده قرار گرفت. نمونههایی از تصاویر چهره و غیرچهره که برای آموزش استفاده شده است، به ترتیب در شکل ۴‑۳ و شکل ۴‑۴ مشاهده میشود.
شکل ۴‑۳: نمونههایی از تصاویر چهره مورد استفاده برای آموزش الگوریتم آشکارسازی چهره
شکل ۴‑۴: نمونههایی از تصاویر غیرچهره مورد استفاده برای آموزش الگوریتم آشکارسازی چهره
در هنگام آموزش الگوریتم آشکارسازی چهره، توجه به این نکته ضروری است که با کاهش نرخ آشکارسازی اشتباه (FPR)، نرخ عدم آشکارسازی (FNR) بیشتر خواهد شد و بالعکس. بنابراین باید با توجه به کاربرد، مصالحهای میان FPR و FNR برقرار گردد.
برای آزمایش الگوریتم آشکارسازی چهره، از ۳۰۰۰ تصویر چهره و ۸۰۰۰۰ تصویر غیرچهره استفاده شد. طبق آزمایش انجام شده، نرخ عدم آشکارسازی چهره (FNR) برابر ۸/۱% و نرخ آشکارسازی اشتباه (FPR) برابر ۸/۰% بدست آمد. نتایج ارزیابی الگوریتم آشکارسازی در جدول ۴‑۵ نشان داده شده است.
جدول ۴‑۵: ارزیابی الگوریتم آشکارسازی چهره
تعداد عدم آشکارسازی
نرخ خطای عدم آشکارسازی
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-09-28] [ 09:06:00 ب.ظ ]
|