پایان نامه آماده کارشناسی ارشد – قسمت 15 – 1 |
از سویی دیگر، اوراق قرضه امروزه یکی از ابزارهای مالی بسیار مهم است که امکان حذف آن از بازارهای مالی و پولی یک کشور بسیار سخت و حتی غیر ممکن به نظر میرسد. اوراق قرضه تنها در فرایند تامین مالی به کار نمی رود، بلکه خرید و فروش اوراق قرضه دولتی به وسیله بانک مرکزی، از ابزارهای مهم برای اعمال سیاستهای پولی از طریق عملیات بازار باز میباشد. دخالت مقامات بانکی در بازار اوراق قرضه دولتی، به منظور تنظیم پایه پولی متناسب با نیازهای نقدینگی اقتصاد، عملیات بازار باز نامیده می شود. می توان مباحث زیادی درباره این که آیا بهره اوراق قرضه از مصادیق ربا به شمار می رود یا خیر، و یا این که آیا همه انواع اوراق قرضه حکم ثابتی دارند یا خیر، مطرح کرد. همچنین می توان درباره تغییر جایگاه قرض دهنده و قرض گیرنده که به نظر میرسد یکی از دلایل عقلی حرمت ربا باشد بحث کرد.
همچنین به تازگی بعضی از علمای اسلامی ربای قرضی را به دو قسم تقسیم میکنند: استهلاکی و تولیدی. ربای استهلاکی آن است که قرض گیرنده به جهت گرفتاری و نیاز به قرض رو آورده و در ابتدا شرط زیاده گذاشته می شود و یا به علت ناتوانی در پرداخت، طلبکار، تقاضای مبلغی جهت مهلت دادن میکند و ربای تولیدی آن است که شخصی جهت سرمایه گذاری اقتصادی نیاز به سرمایه ی تکمیلی دارد، یعنی مبلغ قابل توجهی از سرمایه را دارد و توان انجام دادن کار را در خود می بیند و برای تکمیل سرمایه، قرض میگیرد و در مقابل آن، زیادتی شرط می کند (صانعی، ۱۳۸۳). این گروه از علما ربای استهلاکی را حرام می دانند و بیان میکنند که دلیلی برای حرمت ربای تولیدی وجود ندارد. با توجه به این که فرایند تامین مالی، منطبق با تعریف ربای تولیدی است، به نظر بعضی بهره معین اوراق قرضه که یکی از ابزار تامین مالی است را بتوان ربا به حساب نیاورد و حرمت شرعی برای آن قائل نشد. در این صورت با به کار گیری اوراق قرضه می توان بسیاری از مشکلات تامین مالی را در کشور برطرف کرد.
اما تا به جواب رسیدن کامل این موضوعات باید ابزارهای جایگزین اوراق قرضه طراحی و مورد استفاده قرار گیرد. ابزارهای جایگزین اوراق قرضه علاوه بر داشتن همه مزایای اوراق قرضه که باعث استفاده گسترده از آن می شود، باید بتواند این مشکل اساسی و ماهیتی آن را که همان نرخ سود ثابت است، به درستی بر طرف کند، وگرنه نخواهد توانست جایگزین مناسبی برای اوراق قرضه باشد. اولین جایگزینی که برای اوراق قرضه در ایران طراحی شده است اوراق مشارکت میباشد که چندین سال است به شکل های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این اوراق هر چند بعضی از وظایف اوراق قرضه را انجام میدهد ولی دچار ایرادات و نقص هایی است که احتیاج به مطالعه و بررسی بیشتری دارد.
۳-۳- اوراق مشارکت به عنوان جانشین برای اوراق قرضه
اوراق مشارکت تاحدودی شبیه اوراق قرضه است که مطابق قانون بانکداری اسلامی منتشر می شود. ماهیت حقوقی اوراق مشارکت بر پایه عقد مشارکت مدنی قابل تحلیل است. در نظام مشارکت که انواع مختلف دارد، صاحب پسانداز به جای دادن قرض و گرفتن بهره، کل یا بخشی از سرمایه موردنیاز موسسه اقتصادی را تامین میکند و بر اساس توافق با کارفرما، در سود و زیان آن شریک میشود و در پایان هر دوره مالی، پس از کسر هزینه ها، سود به دست آمده بر حسب نسبتهایی که در قرارداد توافق شده، بین صاحب سرمایه و عامل اقتصادی (کارفرما) تقسیم میشود. این نظام میتواند در شکل ساده دو یا چند نفر شریک، در موسسه اقتصادی کوچکی نمایان شود و میتواند در قالب شرکتهای سهامی عام در سطح گسترده مطرح باشد. از سوی دیگر، این نظام میتواند به صورت مستقیم و با مشارکت صاحبان سرمایه شکل گیرد و همچنین میتواند از طریق واسطههای مالی چون بانکهای عمومی، تخصصی، و شرکتهای سرمایهگذاری نیز سازماندهی شود. اوراق مشارکت معمولاً سودهای متغیری را موجب میشوند و از آن جا که بر مبنای مضاربه یا شراکت هستند، سود معینی را ضمانت نمیکنند. بنابرین با توجه به تعریف اوراق مشارکت و جایگزینی مفهوم سود علی الحساب به جای سود قطعی به نظر میرسد مشکل شرعی اوراق قرضه برای اوراق مشارکت وجود نداشته باشد. برخی از ویژگی های اوراق مشارکت منتشر شده در ایران که متفاوت از ویژگی اوراق قرضه معمولی است، به شرح زیر میباشد:
-
- اوراق مشارکت طبق اصول اسلامی منتشر میگردند و بر مبنای سرمایهگذاری در پروژه های اقتصادی با نرخ بازدهی مثبت میباشند و سود آن ها بین سرمایهگذاران و منتشر کننده اوراق (کسی که مسئول تکمیل پروژه است) تقسیم میشود.
-
- برای هر مورد، منتشر کننده باید حداقلی از سود قابل حصول از پروژه مورد نظر را ضمانت کند.
- اوراق باید به منظور تامین مالی پروژه ای خاص باشند و در جای دیگر نمیتوانند استفاده شوند.
بقیه ویژگی های اوراق مشارکت همانند اوراق قرضه متعارف میباشد. با توجه به تعاریف بالا تفاوت ذاتی اوراق مشارکت با اوراق قرضه به روشنی مشخص می شود. اوراق مشارکت سندی ما بین دو شریک است که در طرحی مشخص سرمایه گذاری میکنند و طبق توافق، سود به دست آمده را بین خود تقسیم میکنند، هر چند حداقلی از سود به وسیله یک شریک تضمین شده است. ولی اوراق قرضه سندی مابین قرض دهنده و قرض گیرنده میباشد که برای آن بهره معینی تضمین شده است و قرض گیرنده میتواند آن را برای هر امری به مصرف برساند. نکته ای که در اینجا مطرح می شود این است که آیا اوراق مشارکت میتواند جانشین خوبی برای اوراق قرضه باشد و همه وظایف آن را به خوبی انجام دهد؟ با توجه به وضعیت انتشار اوراق مشارکت در ایران و با توجه به تعریف این اوراق به نظر میرسد جواب این سوال منفی است. هر چند اوراق مشارکت توانسته است قسمتی از وظایف اوراق قرضه را انجام دهد و تا حدی جای خالی آن را پر کند، ولی ایرادات و نقایص قابل تاملی دارد.
در تعریف اوراق مشارکت آمده است که این اوراق میتواند به وسیله بخش خصوصی و دولتی منتشر شود، ولی در این مدت که از تعریف اوراق مشارکت گذشته است، استقبال بخش خصوصی از این اوراق تقریباً برابر صفر بوده است. عدم استقبال بخش خصوصی از این اوراق میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند هزینه بر بودن این اوراق، الزام شرکت ها نسبت به تضمین پرداخت اصل و سود پول در ازاى انتشار اوراق مشارکت پیش از تاریخ سررسید و عدم معامله بر اساس نرخ بهره واقعی بازدهی سرمایه گذاری باشد. یکی از تفاوت های اساسی بین اوراق قرضه و اوراق مشارکت در همین قسمت مشخص می شود. اوراق قرضه فقط در زمان سررسید قابل بازخرید است، و پیش از زمان سررسید فقط قابلیت معامله در بازار ثانویه را دارد، ولی اوراق مشارکت در هر زمان قابل بازخرید است. این نکته یکی از موارد مهم برای استقبال نکردن شرکت ها از اوراق مشارکت میباشد، زیرا شرکت های غیر دولتی همانند دولت این توانایی را ندارند که در هر زمان اوراق مشارکت را بازخرید کنند و در بهترین شرایط تنها با به ثمر نشستن سرمایه گذاری و در زمان سررسید اوراق میتوانند آن ها را بازخرید کنند.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 04:01:00 ب.ظ ]
|