اعتبار پاسخ به این سؤال است که “تا چه اندازه ابزار اندازه ­گیری خصیصه­ی مورد نظر را می­سنجد"؟ (سرمد و دیگران، ١٣٨٠:١٧٠). این روش­ها با توجه به نظرات و دیدگاه­ های متخصصان و کارشناسان انجام می­ شود. بدین معنی که پس از طراحی گویه ­های لازم برای سنجش متغیر­های مورد نظر و تهیّه و تنظیم پرسشنامه، با ارائه­ آن­ها به چند تن از اساتید جامعه ­شناسی و اصلاح بخش­هایی از پرسشنامه بر اساس نظرات آن­ها، پرسشنامه مورد نظر را برای بررسی موضوع مناسب دانستند.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۳-۹-۲- روایی[۸۵]
برای سنجش روایی چندین روش وجود دارد. در این تحقیق برای سنجش روایی پرسشنامه از تکنیک« آلفای کرونباخ» استفاده شده است. این روش برای محاسبه­ی هماهنگی درونی ابزار اندازه‎گیری پرسشنامه است. مقدار آلفای کرونباخ بین «صفر تا یک» در نوسان می­باشد و هر چقدر گویه ­ها به سمت «یک» میل کند یا به آن نزدیک شود به همان نسبت وسیله­ اندازه ­گیری بیانگر قابلیت اعتماد بالاتر خواهد بود. پیش از آغاز مرحله­ نهایی جمع­آوری اطلاعات توسط پرسشنامه، برای ارزیابی میزان روایی پرسشنامه، ابتدا ۵۰ نفر از شهروندان (۲۵ نفر در صدرا و ۲۵ نفر در عالیشهر)، انتخاب شدند و پرسشنامه در میان افراد جامعه­ آماری به عنوان پیش آزمون تکمیل شد و پس از استخراج، برخی از نواقص و ابهامات در سؤالات پرسشنامه اصلاح گردید. معمولاً درتحقیقات علوم ­اجتماعی مقدار روایی بالای ۷/۰ قابل قبول و مقدار پایین­تر از ۶/٠ روایی ضعیف و قابل تردید است (حبیب­پور و صفری، ۱۳۹۱: ۳۶۶). مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه حاضر برای سنجش متغیرهای مستقل و وابسته در جدول زیر آمده است.
جدول (۳-۸): ضرایب آلفای کرونباخ متغیرهای مستقل و مستغیر وابسته تحقیق

متغیرهای مستقل و وابسته تعداد گویه آلفای کرونباخ کلی
هویّت شهری ۱۰ ۶۹/۰
احساس امنیت ۶ ۷۱/۰
حس تعلّق مکان ۸ ۷۷/۰
سرزندگی شهری ۹ ۶۹/۰
سرمایه اجتماعی ۸ ۷۷/۰
رضایت از کیفیّت زندگی شهری ۱۵ ۷۹/۰

۳-۱۰- روش تجزیه و تحلیل داده ­ها
ابتدا جهت پردازش داده ­ها از آمارهای توصیفی شامل، فراوانی، درصد، جداول و نمودارها و سپس با توجه به تبیینی بودن پژوهش، از آزمون­های آماری متناسب با فرضیه استفاده شد. در این راستا از آزمون تفاوت میانگین­ها[۸۶]، برای آزمون معناداری میانگین­ها، برای تبیین روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته در بخش تجزیه و تحلیل دو متغیره از رگرسیون خطی و در بخش تجزیه و تحلیل چند متغیره، از تکنیک تحلیل مسیر استفاده شده است.
۳-۱۱- روش­های سنجش کیفیّت زندگی شهری
روش­های سنجش کیفیّت زندگی به طور معمول به سه دسته تقسیم می­شوند:

  1. رویکرد عینی: کیفیّت عینی زندگی با بهره گرفتن از شاخص­ های عینی که مرتبط با واقعیات قابل مشاهده و ملموس زندگی هستند، اندازه ­گیری می­ شود (خادم­الحسینی و همکاران، ۱۳۸۹: ۵۱-۵۰). هرچند که تعداد محقیقین این رویکرد سنجش کیفیّت زندگی زیاد نیست؛ اما کسانی مانند مازلو و مک‎کال[۸۷]کیفیّت زندگی را از بعد عینی مورد بررسی قرار داده و معتقدند که با لحاظ کردن جنبه­ های عینی کیفیّت زندگی بهتر می­توان به تحلیل این مفهوم پرداخت (غفاری وهمکاران، ۱۳۹۱: ۱۱۵).
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...