فایل های مقالات و پروژه ها – رابطه بین دقت پیش بینی سود و بازده سهام – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۱- تغییر قیمت[۳۳]: تغییرات قیمت سهم طی یک دوره، به عنوان یکی از عوامل اصلی بازده است؛
۲- سود نقدی هر سهم[۳۴]: که پـس از کـسر مالیـات بـه سـهامداران پرداخـت مـیشـود.
۳- مزایای ناشی از حق تقدم خرید سهام : سهامداران شرکتهای سهامی عـام در خریـد سـهام جدیدی که پس از افزایش سرمایه توسط شرکت منتشر می شود، نسبت به سایرین اولویـت داشته و می توانند در ظرف مهلت مقرر از حق خود استفاده نمایند. ایـن حـق دارای ارزش مبادلاتی است.
۴- مزایای ناشی از سود سهم یا سهام جایزه: برخی شرکتها تـرجیح مـیدهنـد کـه سـود را بـه صورت سهام جایزه به سهامداران پرداخت نمایند. بنابرین بـه جـای سـود نقـدی، تعـدادی سهام به سهامداران تخصیص مییابد(قائمی و طوسی، ۱۳۸۴).
بازده کل سهام در بورس اوراق بهادار، همواره مورد توجه تصمیمگیرندگان اقتصادی و مالی است. این شاخص نشان دهنده بازدهی کل بازار سهام است و کارشناسان مالی و اقتصادی جامعه توجه زیادی به این شاخص دارند.آنها با بهره گرفتن از بازده کل سهام در بورس اوراق بهادار به تحلیل وضعیت و ارزیابی عملکرد میپردازند. علاوه بر اینکه بخشی از بازده سهام را سود دریافتی سهامداران تشکیل میدهد، سود نشانهای است که موجب تغییر باورهای سرمایه گذاران می شود و تغییر قیمت اوراق بهادار نیز معیار قابل مشاهدهای از تغییر نظاممند باورهای سرمایه گذاران است که تحت تأثیر محتوای اطلاعاتی سودهای حسابداری تغییر یافته است(پاکدامن و همکاران،۱۳۹۰).
یکی از معیارهای اساسی برای تصمیم گیری در بورس، بازده سهام میباشد، بازده سهام خود به تنهایی دارای محتوای اطلاعاتی است و بیشتر سرمایه گذاران بالفعل و بالقوه در تجزیه و تحلیل مالی و پیش بینیها از آن استفاده مینمایند(حاجیان نژاد،۱۳۹۳).
رابطه بین بازده سهام و سود حسابداری
طبق تعریف بال و براون(۱۹۶۸) اگر در هنگام اعلام سود حسابداری، در قیمت سهام تغییری مشاهده شود، این امر نشاندهنده بار اطلاعاتی سود حسابداری خواهد بود. این موضوع یعنی داشتن بار اطلاعاتی، زمینه ساز مجموعه ای از تحقیقات از دهه ۶۰ میلادی شده که از آن، تحت عنوان رابطه سود حسابداری و بازده سهام نام برده می شود. بنابرین یکی از راههای بیان مفید بودن سود حسابداری می تواند وجود همبستگی بین بازده سهام و سود حسابداری باشد(خانی، ۱۳۸۵).
رابطه بین دقت پیش بینی سود و بازده سهام
هاشم پور و بهزادی(۱۳۹۱) به بررسی تاثیر میزان دقت سود سهام پیش بینی شده در انعکاس بازدهی آینده پرداختند. که جامعه آماری این تحقیق شرکتهای پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران بود که یک نمونه ۹۱ تایی را از آن بر اساس شرایط مد نظرشان طی دوره ۱۳۸۴ و ۱۳۸۹ انتخاب نمودند و به این نتیجه رسیدند که یک رابطه مثبت و معنادار بین سود دوره قبل، سود دوره جاری و سودهای دوره آتی با بازدهی دوره آتی میباشد. و همچنین در شرکتهایی که دقت پیش بینی سود بالاتری دارند این رابطه قویتر میباشد.
بازده غیرعادی سهام
بـازده غیرعادی سهام از جمله معیارهایی است که به منظور سنجش محتوای اطلاعاتی سود پیش بینی شـده شـرکتهـا، قابـل استفاده بوده و از آنجا که بازار، مازاد سود واقعی بر سود پیش بینی شده را به عنوان خبری خوب تلقـی مـینمایـد؛ بنـابراین، انتظار است که رابطه مستقیمی بین عامل مذبور و خطای پیش بینی سود وجود داشته باشد(مشکی و ربانی،۱۳۹۰).
که این بازده از تفاوت بازده واقعی سهام و بازده مورد انتظار سهام سرمایهپذیر به دست می آید.
بازده مورد انتظار – بازده واقعی = بازده غیرعادی
که فرمول محاسبه بازده مورد انتظار به این شرح میباشد:
(۲‑۱)
که منظور از rm همان نرخ بازده بازار است که از نسبت اختلاف شاخص پایان دوره و اول دوره بر شاخص اول دوره به دست می آید. منظور از rf همان میانگین نرخ بازده بدون ریسک است و نیز شاخص ریسک سیستماتیک میباشد(چترسحر و اولادی، ۱۳۸۷).
بررسی های اخیر نشان میدهد که بازده غیرعادی می تواند تحت تاثیر اطلاعات مالی شرکتها باشد. به عبارت دیگر عدهای از سرمایه گذاران توانسته اند با بهره گرفتن از تعدادی از نسبت های مالی، همانند – سود هر سهم- نرخ بازده مورد انتظاری را محاسبه کنند که به علت عدم اطلاع سایر سرمایه گذاران از این رابطه، این اطلاعات در قیمت واقعی سهام منعکس نشده و سبب ایجاد بازده اضافی برای آن گروه از سرمایه گذارانی شده که از این رابطه آگاهی داشته اند. بر این اساس، در صورتی که اکثر سرمایه گذاران از وجود این رابطه آگاه شوند، بازده غیرعادی در بازار سرمایه تا حدی کاهش پیدا می کند و بنابرین کارایی بازار افزایش پیدا خواهد کرد. در نتیجه شناسایی اطلاعات مالی انتشار یافته و بررسی رابطه آن با بازدهی غیرعادی از اهمیت فراوانی برخوردار است(کوشا، ۱۳۸۹).
بازده غیرعادی و پیش بینی سود
ارائه پیش بینیهای سود توسط مدیریت شرکتها ،از آن جهت که محتوای اطلاعاتی دارد، یکی از منـابع مهـم اطلاعـاتی برای استفاده کنندگان از اطلاعات مالی محسوب شده و می تواند بر ارزش بازار سهام و میزان بازده آن مـؤثر باشـد. بـازده غیرعادی سهام از جمله معیارهایی است که به منظور سنجش محتوای اطلاعاتی سود پیش بینی شـده شـرکتهـا، قابـل استفاده بوده و از آنجا که بازار، مازاد سود واقعی بر سود پیش بینی شده را به عنوان خبری خوب تلقـی مـینمایـد؛ بنـابراین، انتظار است که رابطه مستقیمی بین عامل مذبور و خطای پیش بینی سود وجود داشته باشد(مشکی و ربانی،۱۳۹۰).
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 02:29:00 ب.ظ ]
|