منظور از شغل کاری است که منبع اصلی درآمد فرد می­باشد و فرد به طور دائم برای تأمین اقتصادی خود و خانواده­اش به آن مشغول است. نوع شغل نیز از طریق یک سؤال باز پرسیده شده است.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

۳-۴-۳- توسعه
مهم­ترین عامل در محاسبه درجه توسعه ­یافتگی، انتخاب شاخص­ های واقعی و متعدد مبین برخورداری و محرومیت است. از این رو در پژوهش حاضر، با بررسی اطلاعات موجود در خصوص منطقه مورد مطالعه، نسبت به شاخص ­ها و میعارهای سنجش توسعه اقدام می­ شود. متغیرهای تحقیق در واقع شاخص­ هایی هستند که به منظور اندازه ­گیری درجه توسعه ­یافتگی مناطق روستایی در سطح مناطق روستایی بخش مارگون شهرستان بویراحمد در نظر گرفته شده ­اند. در تعیین شاخص ­ها سعی شده­ است در درجه اول، آن دسته­ از شاخص­ های توسعه به کار رود که بیشترین آثار را بر سطح زندگی روستاییان داشته باشد و در درجه دوم با بهره گرفتن از تحقیقات مشابه، شاخص­ هایی که دسترسی به آمار و اطلاعات آن­ها امکان­ پذیر باشد به عنوان شاخص نهایی در گروه ­های، عمرانی و زیرساختی، بهداشتی، آموزشی، سیاسی و اداری، خدماتی و بازرگانی در نظر گرفته شده است که این شاخص ­ها در جدول ۳-۵ آمده است.
جدول ۳-۵- شاخص­ های مورد استفاده در پژوهش

معیار شاخص
عمران و زیرساختی راه، حمل و نقل، شبکه تلوزیونی، شبکه گاز، برق، آب لوله­کشی، پست، مخابرات، شرکت تعاونی، سالن ورزشی
سیاسی و اداری پاسگاه انتظامی، شورای اسلامی، دهیاری، خدمات کشاورزی
آموزشی مدرسه (راهنمایی، ابتدایی، دبیرستان) مسجد، کتابخانه، روزنامه و مجله
بهداشتی خانه بهداشت، مرکز بهداشت، بیمارستان، بهورز، دامپزشک
خدماتی و بازرگانی جوشکاری، نجاری، داروخانه، حمام عمومی، نانوایی، قصابی، ماشین آلات کشاورزی، فروشگاه تعاونی، بقالی

۳-۴-۴- توسعه ­نیافتگی
مناطق توسعه­ نیافته به جایی گفته می­ شود که از لحاظ استانداردها و شاخص­ های توسعه در سطح بسیار پاینی قرار دارند و مجموعه بی­شماری از شرایط نامطلوب برای کار کردن و زیستن، محصول، درآمد و سطح زندگی پایین دارند. که برای سنجش این متغییر از چهل و سه گویه استفاده به عمل آمد.
فصل چهارم
یافته­ ها و بحث
۴-۱- مقدمه
برای دست­یابی به اهداف تحقیق و پاسخ­گویی به پرسش­های آن، در این قسمت یافته­های تحقیق در دو مرحله ارائه می­گردد. در مرحله اول، به سطح­بندی و رتبه ­بندی روستاهای مورد مطالعه با بهره گرفتن از شاخص­ های توسعه و مدل اسکالوگرام گاتمن پرداخته شده است. در مرحله دوم نیز ویژگی‌های فردی جامعه مورد مطالعه و همچنین شناسایی علل توسعه ­نیافتگی مناطق روستایی بخش مارگون با بهره گرفتن از تکنیک تحلیل عاملی، مقایسه میانگین­ها و نظریه بنیانی صورت پذیرفته است.
۴-۲- یافته­های مربوط به مرحله اول پژوهش: رتبه ­بندی و سطح­بندی مناطق روستایی منطقه مورد مطالعه
۴-۲-۱- یافته­های حاصل از اسکالوگرام
کیفیت توسعه و زیرساخت­های آن در اثر برنامه­ ریزی­های نامطلوب و متمرکز گذشته، مسائل عمده­ای را در روند توسعه روستاهای کشور ایجاد کرده است. ابعاد گوناگون و پیچیدگی ساختاری این موضوع یکی از تنگناهای اساسی در عرضه­ی مدل مناسب برای توزیع امتیازات به شمار می ­آید. به منظور حل مسایل ناشی از عدم تعادل­های منطقه­ای، گام نخست، شناخت و سطح­بندی روستاها از نظر برخورداری در زمینه ­های اقتصادی، زیربنایی و ارتباطی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و درمانی و آموزشی است (بیات، ۱۳۸۸). سطح­بندی روستاها امروزه باید در مسیر شناخت و درک واقعی از چگونگی و رتبه توسعه ­یافتگی آن­ها انجام گیرد. اصولاً برنامه­ ریزی به منظور ساماندهی و توسعه نواحی کمتر توسعه ­یافته و دست­یابی به وضع مطلوب از دیرباز مورد توجه صاحب­نظران امر توسعه و
سیاست­گذاران و برنامه­ ریزان در سطح بین ­المللی، ملی و منطقه­ای بوده است (یو و یهوا[۹۴]، ۲۰۰۳)
۴-۲-۱-۱- رتبه ­بندی روستاهای بخش مارگون
در جدول ۴-۱ رتبه ­بندی روستاهای بخش مارگون شهرستان بویراحمد بر اساس تعداد مؤسسات و خدمات موجود در آنها مشخص شده است، که بر اساس این رتبه ­بندی روستاهای جوبریز، شهنیز و موشمی سفلی به ترتیب در رتبه ­های یکم تا سوم قرار گرفتند و روستاهای یورک­علیا، باغچه و تلخدان در رتبه ­های آخر یعنی در رتبه ­های چهل و چهارم تا چهل هفتم می­باشند.
جدول ۴-۱- رتبه ­بندی مناطق روستایی بر اساس مدل اسکالوگرام

دهستان زیلایی  
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...