1. آثار کفش:

یکی از آثاری که در صحنه قتل می توان کشف کرد وممکن است به آن اهمیتی داده نشود آثار بجای مانده از کف کفش ها است.. اول آنکه به صورت تقریبی (ونه به صورت قطعی) می توان به جثه فرد پی برد که وی کودک ویا بزرگسال وبا پاهای دراز ویا کوتاه، پهن ویا لاغر می‌باشد. دوم آنکه می توان جهت حرکت شخص را مشخص نمود که از چه سمتیوارد وبه چه سویی رفته و در نهایت از کجا خارج شده است. سومین مورد را می توان پی بردن به زاویه بین پاها دانست که آیا این شخص دارای دو پا موازی هست ویا اینکه پاها دارای زاویه از سمت جلو ویا عقب می‌باشند. شاید هم بتوان به نوع کفش ها هم به صورت احتمالی پی برد که شخص دارای کفش های مجلسی، اسپرت، گیوه و… می‌باشد. و در نهایت آنکه می‌توانیم به نحوه حرکت در خصوص چگونگی گام برداشتن شخص دقت داشته باشیم چرا که برخی از اشخاص که بسیار چابک هستند معمولاً بر روی پنجه های پا راه می‌روند و در مقابل، برخی دیگر از افراد همانند معتادان کفش را بروی زمین می کشند. از سوی دیگر برخی در یک مسیر مستقیم گام بر می دارندودر مقابل برخی دیگر مانند افراد مست تلوتلو کنان و در این جهت وآن جهت،در نهایت یک مسیر را سپری می‌کنند.(گراوند،۱۳۸۸،ص۴۵).

۲-خون:

از جمله مهمترین مدارک فیزیکی موجود در صحنه قتل می توان به خون اشاره داشت، مدرکی با اهمیت وراهگشا در بن بست ها، که می توان از آن در کشف موارد ذیل بهره جست.

می توان از طریق آزما یشگاه پی ببریم که بدواً لکه سرخ رنگ مکشوفه خون است ویا اینکه از مایعات قرمز دیگری است که شبیه خون می‌باشد.

چنانچه آزمایشگاه تأیید کرد که خون است آنگاه می توان پی برد این خون مربوط به انسان است ویا متعلق به حیوان می‌باشد.

اگر خون متعلق به حیوان باشد تا در صد بالایی هم می توان نوع حیوان را مشخص نمود.

با آزمایش های مربوطه می توان عمر لکه خونی را تشخیص داد.

چنانچه خون متعلق به انسان باشد می‌توانیم گروه خونی آن را تشخیص دهیم وسپس RH آن رانیز معین نماییم.

با گرفتن خون از مظنونین وقربانی، می‌توانیم با خون مکشوفه مقایسه وتعلق به آن ها را احتمال دهیم.

تا حدودی هم می توان تخمین زد که خون مکشوفه متعلق به زن است ویا مرد، ‌و مربوط به کدام قسمت از بدن است.البته ذکر این نکته ضروری است که الزاماًً از خون نمی توانیم در جهت اثبات بهره ببریم مثلاً اگر خون مکشوفه O+ باشد شخص مظنون وخیلی دیگر از افراد جامعه می‌توانند دارای همین گروه خونی باشند. لیکن خون مکشوفه در جهت رد ادعاها کارایی بالایی دارد به عنوان نمونه اگر در مثال مذکور گروه خونی مظنون AB باشد شاید بتوان از این طریق به عدم انتساب اتهام به متهم پی برد. (گراوند،۱۳۸۸،ص۴۶).

۳-مو:

کشف مو در صحنه قتل از ارزش بالایی برخوردار است خصوصاًًدر شناسایی اجساد نا شناس و متلاشی شده، اهمیت آن نمود پیدا می‌کند. همان نکته ای که در خصوص لکه خونی بیان شد در اینجا هم بایستی متذکر شویم که از خصوصیات مو نمی توان به تشخیص هویت یک فرد خاص پی برد لیکن می توان در جهت رد یک مظنون ویا ارتباط با دیگر دلایل یک جرم مورد استفاده قرار داد. از مو می توان به موارد ذیل پی برد.

آیا مو متعلق به انسان است یا حیوان(تعیین جنسیت، سن، گروه خونی،نژاد صاحب مو).

وضعیت رنگ مو (رنگ شده به وسیله مواد شیمیایی، سفید شده ویا اینکه حالت طبیعی دارد).

نحوه جدا شدن مو از بدن (کنده شده، افتاده ویا بریده شده).

محل رشد مو(محلی که مو از آن قسمت رشد کرده: سر، قفسهسینه، شرمگاهی و…).

اطلاعات ژنتیکی ومدت سپری شده از زمان مرگ.(کاهانی وگودرزی،۱۳۷۸،ص۳).

مصرف ویاعدم مصرف مواد مخدر.

مسمومیت با آرسنیک ویا سموم مشابه دیگر.

محیطی که صاحب مو قبل از حضور در صحنه قتل در آنجا بوده است(‌بر اساس مواد چسبیده به مو).

۴-تلفن همراه:

از طریق تلفن همراه به صورت کلی می توان به سه مورد پی برد که از این حیث، آن را می توان از مدارک فیزیکی مهم در کشف جرم وشنا سایی افراد شناخت.

اول آنکه بر اساس آثار بجای مانده بروی گوشی همانند آثار انگشت، می توان در تشخیص هویت از آن بهره برد. مورد دوم به اطلاعات درون گوشی بر می‌گردد. بدین صورت که با بررسی پیامک ها، شماره های تلفن ثبت شده در آن، عکس، فیلم،صدا های ضبط شده ونرم افزار های موجود در گوشی می توان اطلاعات مناسبی را کسب کرد، سومین مورد پیامک ها ‌و تماس های ورودی وخروجی است که از طریق سیم کارت ‌و شماره سریال گوشی می توان در یک محدوده زمانی مشخص از مراجع ذیصلاح آن ها رااستعلام نمود.

نکات مهم که ‌بر اساس فنی وتجربه می توان از ریز مکالمات تلفن در صحنه قتل بهره برداری نمود:

۱٫به محض وقوع قتل بلافاصله و در اولین فرصت از مقام قضایی در خصوص دریافت لیست مکالمات اقدام نمایید.

۲٫همیشه برای تسریع در انجام امور با اداره بازرسی مخابرات محل تعامل ‌و همکاری خود را حفظ نمایید.

۳٫به تاریخ(زمان وروز) دقیق مکالمات انجام شده (ورودی وخروجی) دقت زیادی به کار برده شود که در بعضی موارد بسیاری از سئوالات مبهم را برای پلیس آشکار می‌سازد.

۴٫مدت زمان مکالمه بسیار حائزاهمیت می‌باشد چه بسا برقراری تماس های تلفنی طولانی بسیاری ازموارد را روشن وبرقراری بعضی از روابط در زمانی که مقتول درقید حیات بوده است بسیاری ازمجهولات را از پرده ابهام خارج سازد.

۵٫در تعداددفعات مکالمات انجام شده مقتول با تلفن های ثابت می توان در بعضی از موارد به برقراری ارتباط می توان مفاهیم معنا داری را به دست آورد(هر قدر تعداد دفعات بیشتر باشد نشان دهنده ارتباط عمیق تر می‌باشد).

۶٫بعضاً قاتل بعد از قتل مبادرت به سرقت وسایل منزل از جمله تلفن همراه مقتول می کند که می توان از طریق سیم کارت ویا فعال شدن دستگاه تلفن همراه بر روی سیم کارت دیگر ازطریق مخابرات محل ردیابی وشناسایی قاتل را انجام داد.

۷٫تعداد دفعات تکرار مکالمات نشانه اهمیت موضوع را دارد.

۸٫به سادگی می توان از طریق تلفن های مکا لمه شده نسبت به شناسایی افراد مظنون احتمالی اقدام نمود.

۹٫در صورتی که دستگاه تلفن همراه به سرقت رفته باشد فعال شدن دستگاه بر روی سیم کارت تلفن دیگری قابل ردیابی وشناسایی می‌باشد.

۱۰٫موقعیت جغرافیایی (شخص استفاده کننده از موبایل )قابل دستیابی است ویا حداقل محدوده جغرافیایی فعال بودن تلفن همراه را به دست آید (مثلاً در محدوده خیابان قلهک تلفن همراه مسروقه فعال می‌گردد).

۱۱٫از بستگان مقتول ‌در مورد شماره سریال دستگاه تلفن همراه مسروقه کمک ‌و مساعدت بعمل آید.

۱۲٫همیشه باید در نظر داشت که یک ارتباط تلفن ساده قبل از وقوع قتل می‌تواند سر نخی را در پرونده نمایان سازد(خلعتبری،۱۳۸۸،ص۱۸۶).

۵-اسلحه، پوکه و مرمی:

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...