بررسی رابطه بین پیش بینی سود مدیریت ،عدم ... |
با توجه به نتایج حاصل از آزمون مدل رگرسیون به شرح جدول فوق، مشاهده می شود که مقدار P-Valueمربوط به آماره F(prob (F-statistic)) که بیانگر معنی دار بودن کل رگرسیون است، برابر ۰۰۰/۰ بوده و حاکی ازآن است که مدل درسطح اطمینان ۹۵ درصد معنادار می باشد. ضریب تعیین تعدیل شده R2 برابر ۰۵۸/۰ بوده و بیانگر این مطلب است که تقریباً ۵۸% از تغییرات متغیّر وابسته با متغیرهای مستقل مدل قابل تبیین است. وهمچنین آماره دوربین واتسون ۷۴/۱ می باشد، که این مقدار بین ۵/۱ تا ۵/۲ است، که نشان دهنده عدم خود همبستگی بین متغیّرها می باشد.
همانگونه که در جدول ۴-۷ ملاحظه می شود، ضریب متغیر عدم تقارن اطلاعاتی برابر با۱۱۸/۳و عدد معناداری (Prob) آن ۰۰۸/۰ می باشد. با توجه به آماره tوp-Value این متغیر، نتایج نشانگر معنی داری این ضریب در سطح خطای ۵ درصد می باشد. این یافته ها نشان می دهد که عدم تقارن اطلاعاتی با هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه مثبت و معناداری دارد.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادات
۵-۱ مقدمه
در چهار فصل قبلی کلیات پژوهش، مبانی نظری و پیشینه آن، روش پژوهش و یافتههای تجربی آن مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، فصل حاضر به جمعبندی و نتیجهگیری از مطالب ارائه شده در فصلهای پیشین این نوشتار اختصاص یافته است. به عبارت دیگر در این فصل مطالب فصلهای قبل به صورت خلاصه بررسی و مرور میشوند. همراه با مرور مطالب فصلهای دو، سه و چهار سعی خواهد شد یافتههای تجربی پژوهش و رابطه آنها با مبانی نظری پژوهش مورد بررسی قرار گیرد. علاوه بر این، در فصل حاضر به برخی از محدودیتهای پژوهش اشاره میگردد و بالاخره، پیشنهادهایی برخاسته از نتایج و یافتههای پژوهش ارائه خواهد شد که امید میرود این پیشنهادها ضمن آنکه برای استفادهکنندگان اطلاعات حسابداری مفید واقع میگردد، راهگشای پژوهشهای آتی باشد که در این زمینه انجام خواهد پذیرفت.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۵-۲خلاصه پژوهش
اطلاعات یک نقش مهمی را در تعیین هزینه حقوق صاحبان سهام شرکتها بازی میکند.. علاوه بر این، شرکتها با رویههای افشای اطلاعاتی بیشتر که مبتنی بر آینده است، با هزینه حقوق صاحبان سهام پایینتری مرتبط هستند. سرمایهگذاران و مشارکت کنندگان در پی شناسایی گزینهها و شرکتهای مناسب برای سرمایهگذاری به منظور کسب بازدهی مناسب با توجه به افق سرمایهگذاری و ریسکپذیریشان هستند. نگرانی همیشگی گردانندگان بازارهای سرمایه رسیدن اطلاعات کافی و به موقع به این بازارها جهت یاری رساندن به سرمایهگذاران به منظور تجزیه و تحلیل اوراق بهادار و سهام موجود در این بازارها حین اخذ تصمیمات اقتصادی و با اهمیت است. فقدان اطلاعات کافی و معتبر و توزیع نابرابر آنها در این بازارها منجر به اخذ تصمیمات ضعیف توسط مشارکت کنندگان در این بازارها و تخصیص غیر بهینه منابع مالی آنها خواهـد شد که در ادبیات حسـابداری پدیده مـذکور تحت عنوان عدم تقارن اطلاعاتی شناخته میشود. این نابرابری اطلاعاتی میان دو گروه از بازیگران این بازارها بروز میکند. یک قسم این نوع عدم تقارن اطلاعاتی مابین مدیریت به عنوان دارندگان اطلاعات نهانی شرکت از یک سو و افراد برون سازمانی به عنوان افراد نیازمند اطلاعات جهت ارزیابی توانایی سـودآوری شرکت و نحوه ایفای وظیفه مباشـرتی مدیریت و ارزیابی عملـکرد وی از طرف دیگر روی میدهد که از نبود اطلاعات کافی در باب شیوه عملکرد مدیریت برای سرمایه گذاران پیش میآید و از عدم توانایی سرمایه گذاران برای مشاهده نتایج عملکرد مدیریت عارض میشود. عدم تقارن اطلاعاتی موضوعی مهم و پرطرفدار در میان دانشگاهیان بوده و تحقیقات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است. عدم تقارن اطلاعاتی میتواند بر میزان معاملات سهام یک شرکت موثر باشد. از سوی دیگر، بازارها از گزارشگری مالی به عنوان جانشینی برای کیفیت مدیریت استفاده میکنند. همچنین، بازارها اقدام به پاداش دادن به افشای داوطلبانه و شفاف سازی که بیشتر از حد گزارشگری مالی است کردهاند. افشای اطلاعات ناقص توسط شرکتها، نبود قطعیت در میان ذینفعان را ایجاد میکند. این طور به نظر میرسد که این نبود قطعیت، برای سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان ریسک اطلاعاتی دارد و در این شرایط آنها نرخ بازده بالاتری برای سرمایه به کار گرفته شد طلب میکنند. نرخ بازده بالاتر منجر به هزینه سرمایه بالاتری برای شرکت خواهد شد و در نهایت سبب میشود که قیمت سهام در بازار کاهش یابد. تحقیق جاری در پی حصول به این نکته بود که آیا با افزایش تعداد دفعات پیش بینی سود مدیریت، عدم تقارن اطلاعاتی کاهش یافته و اطمینان سرمایه گذاران به عملکرد آتی شرکت افزایش و هزینه حقوق صاحبان سهام کاهش خواهد یافت یا خیر؟ از این رو، پژوهش جاری در پی پاسخ به سؤالات زیر بود:
آیا تعداد دفعات پیش بینی سود مدیریت، بر عدم تقارن اطلاعاتی تأثیر معنادار دارد یا خیر؟ در صورت داشتن تأثیر معنادار، جهت تأثیر چگونه میباشد.
آیا عدم تقارن اطلاعاتی بر هزینه حقوق صاحبان سهام تأثیر معنادار دارد یا خیر؟ در صورت داشتن تأثیر معنادار، جهت تأثیر چگونه میباشد.
به منظور بررسی سؤالات پژوهش، فرضیههایی به شرح زیر مورد بررسی قرار گرفتند:
فرضیه اول: بین تعداد دفعات پیش بینی سود مدیریت و عدم تقارن اطلاعتی رابطه معنادار وجود دارد.
فرضیه دوم: بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه معنادار وجود دارد.
با توجه به این که پژوهش حاضر به توصیف آنچه که هست یا به عبارتی به توصیف شرایط موجود، بدون دخل و تصرف، الزام و توصیه پرداخت و با توجه به آن که قضاوتهای ارزشی در این پژوهش کمرنگ بودند، این پژوهش در زمره پژوهشهای توصیفی حسابداری قرار میگیرد. به علاوه با توجه به این که از اطلاعات تاریخی در آزمون فرضیههای آن استفاده شده است در گروه تحقیقات غیرآزمایشی (شبه آزمایشی) طبقهبندی میگردد. همچنین از آنجا که هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه ساختار سرمایه و سودآوری است و نظر به ماهیت و روشی که در این مطالعه استفاده میشود نوعی تحقیق توصیفی- همبستگی به شمار میرود. تحقیق حاضر از منظر نوع مطالعه و نحوه گردآوری دادهها و ادبیات، میدانی- کتابخانهای میباشد.
شرکتهای انتخابی برای آزمون فرضیههای پژوهش بایستی دارای یکسری از شرایط (این شرایط و محدودیتها به صورت کامل در فصل سوم ارائه گردیدهاند) میبودند که بعد از در نظر گرفتن آنها، تعداد ۱۱۰شرکت طی سالهای ۱۳۸۹ الی ۱۳۹۳ (یک دوره پنج سال) از بورس اوراق بهادار تهران انتخاب (اسامی شرکتهای انتخابی در پیوست ارائه شده است) و مورد بررسی قرار گرفتهاند. با توجه به نوع دادههای پژوهش، مدلهای مبتنی بر دادههای ترکیبی برای تجزیه و تحلیل مدل پژوهش و همچنین نرم افزار eviews که یک نرم افزار قوی برای تحلیل دادهها از نوع ترکیبی میباشد مورد استفاده قرار گرفته است. ابتدا با بهره گرفتن از آزمون F لیمر مشخص گردید که دادههای جمع آوری شده از نوع دادههای تابلویی بوده و برای تخمین مدل باید از مدلهای مبتنی بر این نوع دادهها استفاده گردد.
۵-۳ نتایج پژوهش
۵-۳-۱ نتیجه فرضیه اول
همانگونه که در جدول ۴-۵ ملاحظه کردیم. ضریب متغیر تعداد دفعات پیش بینی سودمدیریت برابر با۵۸۲/۴و عدد معناداری (Prob) آن ۰۰۵/۰ می باشد. با توجه به آماره tوp-Value این متغیر، نتایج نشانگر معنی داری این ضریب در سطح خطای ۵ درصد می باشد. یافته های پژوهش نشان میدهد که عدم تقارن اطلاعاتی بر هزینه حقوق صاحبان سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر معناداری دارد. به طور کلی میتوان بیان نمود که هر دو فرضیه پژوهش مبنی بر وجود رابطه معنادار بین تعداد پیش بینی سود توسط مدیریت و عدم تقارن اطلاعاتی و همچنین بین عدم تقارناطلاعاتی و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه معناداری وجود دارد.
۵-۳-۲ نتایج فرضیه دوم
همانگونه که در جدول ۴-۷ ملاحظه کردیم ضریب متغیر عدم تقارن اطلاعاتی برابر با۱۱۸/۳و عدد معناداری (Prob) آن ۰۰۸/۰ می باشد. با توجه به آماره tوp-Value این متغیر، نتایج نشانگر معنی داری این ضریب در سطح خطای ۵ درصد می باشد. این یافته ها نشان می دهد که عدم تقارن اطلاعاتی با هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته های حاکی ازآن است که فراوانی گزارشگری (تعدادپیش بینی سودتوسط مدیریت) عدم تقارن اطلاعاتی راکاهش وهزینه حقوق صاحبان سهام رانیزکاهش میدهد. بنابراین،میتوان بیان نمودکه،باافزایش تعداددفعات پیش بینی سودمدیریت،عدمتقارن اطلاعاتی کاهش یافته واطمینان سرمایه گذاران به عملکردآتی شرکت افزایش وهزینه حقوق صاحبان سهام نیزکاهش مییابد.
فرضیه ها | نتایج پژوهش حاصله | نتایج تحقیقات قبلی |
فرضیه اول | تایید شد | در مقایسه با پژوهش فاوهمکاران (۲۰۱۲)، تعداد دفعات پیش بینی سود مدیریت،عدم تقارن اطلاعاتی و ” رابطه بین تعدادگزارشگری مالی رابااختلاف بین قیمت پیشنهادی خریدوفروش سهام (معیارعدم تقارن اطلاعاتی) وتعداد دفعات پیش بینی سودمدیریت موردبررسی قرارداند. یافته های پژوهشگران نشان میدادکه فراوانی گزارشگری مالی عدم تقارن اطلاعاتی و تعداد دفعات پیش بینی سود مدیریت راکاهش میدهد. |
فرضیه دوم | تایید شد | در مقایسه با پژوهش هی وهمکاران (۲۰۱۳)درپژوهش خود به این نتیجه دست یافتندکه بین عدم تقارن اطلاعاتی وهزینه حقوق صاحبان سهام رابطه معنادارومثبت وجوددارد. |
۵-۴ پیشنهادات پژوهش
۵-۴-۱ پیشنهادات کاربردی
با توجه به نتایج حاصل از پژوهش و اهمیت موضوع میتوان پیشنهادات زیر را ارائه نمود:
- با استفاده مدل رگرسیونی مستخرجه از یافته های پژوهش، سرمایه گذاران، تحلیل گران و سایر فعالان بازار سرمایه میتوانند از آن برای بررسی تأثیر تعداد دفعات پیش بینی سود توسط مدیریت بر عدم تقارن اطلاعاتی و همچنین میزان تأثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر هزینه حقوق صاحبان سهامدار شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده نمایند.
- سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی که به دنبال حداکثر رساندن ثروت خود هستند، با شناخت بهتر از بورس اوراق بهادار تهران و اثر متغیرهای مختلف بر عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه حقوق صاحبان سهام در این بازار تصمیم مناسب را خواهند گرفت.
۵-۴-۲ پیشنهادهایی برای پژوهشهای آتی
برخی از موضوعها که پیشنهاد می شود در پژوهشهای مرتبط آتی مورد بررسی و پژوهش قرار گیرند، به شرح زیر است:
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-09-28] [ 11:14:00 ب.ظ ]
|