۲۶/۰

M. macrocopa

۳۷۸

۷۷/۰

M. micrura

۳۵۸

۶۵/۰

۲-۳- خانواده Daphnidae (Straus, 1820)
اعضای این خانواده معمولاً دارای یک خار در انتهای کاراپاس، می­باشند. همچنین وجود پنج زوج پا که اولین زوج در نرها مجهز به قلاب است. ماده­ها دارای یک کیسه زایشی در سطح پشتی خود هستند و افی­پیوم­های توسعه یافته­ای تولید می­ کنند که حاوی یک یا دو تخم می­ باشد. اعضای این خانواده اکثراً ساکن آب­های شیرین راکد هستند]۲۵[.
این موجودات به ترتیب اهمیت از باکتری­ ها، جلبک­ها­ی تک­سلولی، بقایای مواد آلی و همچنین از مخمرها تغذیه می­ کنند. در محیط­های طبیعی هنگامی­که تعداد باکتری­ ها در یک سانتیمترمکعب آب از یک میلیون کمتر نباشد، بسیار خوب زندگی می­ کنند. تغذیه به شکل تصفیه کردن زی­شناوران گیاهی تک­سلولی، باکتری­ ها وذرات مواد غذایی موجود در محیط صورت می­گیرد. این پدیده در نتیجه ساز­وکار حرکات و ضربان منظم پاهای سینه­ای تحقق می­پذیرد. اگر تراکم زی­شناوران گیاهی تک­سلولی بین یک تا دو میلیون در هر میلی­لیتر آب باشد، بهترین شرایط برای تغذیه دافنی­ها فراهم آمده­است ]۵[.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

Daphnia longspina ناپایدارترین نوع آنتن منشعب است و در درجه حرارت ۲۸-۲۹ درجه سانتیگراد مرگش حتمی است. جنس Moina تحمل نوسان درجه حرارت را از ۳۰-۵ درجه سانتیگراد داراست و حتی در درجه حرارت (۳-) درجه سانتیگراد از خود پایداری نشان می­دهد. مساعدترین دما ۲۰-۱۸ درجه سانتیگراد است. در ضمن، نزول اکسیژن محلول کمتر از ۳ میلی­گرم در لیتر سبب پایین آمدن کیفیت تخم­ها شده و بازده تولید­مثل را کم می­ کند ]۵[.
۲-۳-۱- چرخه زندگی
چرخه زندگی آنتن­منشعب­ها هر دو مراحل جنسی و غیرجنسی را دارد. در اغلب محیط­ها، جمعیت­ها تنها از ماده­ها تشکیل شده ­اند، که به صورت غیرجنسی تکثیر می­ کنند. در شرایط بهینه گزارش شده که برخی آنتن منشعب­ها می ­تواند در هر مرتبه بیش از ۱۰۰ تخم و در هر ۵/۲ تا ۳ روز یک مرتبه تخم­ریزی کند. یک ماده می ­تواند ۲۵ مرتبه در طول زندگی خود تخمریزی کند]۵۷[. جنسMoina در ۴ تا ۷ روزگی و به تعداد ۴ تا ۲۳ نوزاد به ازای هر مولد، تکثیر می­ کند. نوزادان هر ۵/۱ تا ۲ روز تولید می­شوند و هر ماده ۲ تا ۶ مرتبه در طول زندگی خود تولیدمثل می­ کند]۱[.
۲-۳-۲- تولید­مثل
آنتن­منشعب­ها به دو طریق تولیدمثل می­ کنند. در شرایط مطلوب جنس ماده به­ صورت مستقل نسبت به تولید تخم در جنین اقدام­کرده و به­طریق بکرزایی بدون شرکت جنس نر به زاد و ولد خود ادامه می­دهد. در شرایط مساعد جنس نر به­کلی وجود­ندارد. روش دوم تولیدمثل جنسی است که در شرایط نامساعد انجام­می­گیرد]۵[. تولید تخم­های نهان­زی در شرایط سخت زیستی انجام می­ شود در حالی که تولیدمثل به روش پارتنوژنزیز در شرایط مطلوب زیستی رخ می­دهد. تخم­ها در فصل زمستان غیر­فعال بوده و در ادامه سال زمانی که دمای آب به اندازه کافی گرم می­ شود، تفریخ می­شوند]۱۱[.
در مواقع کمبود غذایی، کاهش اکسیژن محلول و تراکم زیاد از حد، ابتدا جنس نر تولید­شده و تخم نهان­زی تولید­می­ شود. این تخم­ها بسیار مقاوم­بوده و می­توانند سال­ها سالم باقی­بمانند تا شرایط مساعد دوباره برای آن­ها فراهم­شود. تخم D. magna در آب فرو می­رود و تخم D. pulex در سطح آب شناور می­ماند. در شرایط مساعد، از تخم­های افی­پیوم فقط جنس ماده حاصل می­ شود. در صورت استقرار تخم افی­پیوم در آب و شرایط مساعد پوسته تخم مبادرت به مکش آب کرده و در اثر جذب آب و باز کردن پوسته، افی­پیوم ترکیدهو نوزاد آنتن منشعب از تخم بیرون­می ­آید]۵[..

  • quadrangula دارای تخم افی­پیوم در بخش پشتی است. این افی­پیوم­ها قابلییت شناوری بالایی داشته که کار جمع­آوری آن­ها را از لایه­ های سطح آب بسیار ساده می­ کند. کمیت و کیفیت غذا، دمای آب، pH و دوره نوری از جمله فاکتورهایی هستند که بر رشد و تولید­مثل Ceriodaphnia تاثیرگذارند. در ارتباط با نقش pH آب به عنوان مثال بلانگر و چری[۶]در سال ۱۹۹۰ بیان کردند گونه ­هایی که در محیط­های قلیایی زیست می­ کنند هماوری کمتری نسبت به گونه ­هایی که در محیط­های طبیعی زیست می­ کنند، دارند]۱۳[. [۷]گوفن (۱۹۷۶) نشان داد که تولید­مثل و ضریب رشد C. reticulata در دمای بالای ۲۲ درجه سانتی ­گراد کاهش می­یابدکه دلیل آن را افزایش میزان تنفس و در نتیجه افزایش احتیاجات انرژی دانسته­است]۳۹[.

۲-۳-۳- تخم نهان­زی
شرایط سخت محیطی در بین جمعیت دافنی­ها موجب می­ شود تا نرها در جمعیت تولید ­شوند و روش تولیدمثل جنسی انجام می­ شود که نتیجه آن تولید تخم نهان­زی است (شکل ۲-۱). محرک تغییر تولیدمثل از غیرجنسی به جنسی در جمعیت دافنیا ماگنا عواملی مثل کمبود غذا، فقدان اکسیژن، تراکم بالای جمعیت و میزان کم کلسیم و شاید دیگر فلزات کمیاب و مواد معدنی است. علاوه بر این، درجه حرارت کم و دوره نوری طولانی یا کوتاه، می ­تواند سبب تولید تخم نهان­زی شود ]۵۷[. در مورد Moina، کاهش شدید و ناگهانی میزان مصرف غذا که توسط کاهش سریع مقدار غذا به وجود می ­آید، سبب افزایش تولید تخم نهان­زی می­ شود. ماده­ها در حین پوست­اندازی تخم نهان­زی به طور کامل رشدیافته را دفع می­ کنند. یک بار لقاح ماده برای دو یا سه مرتبه تولید تخم نهان­زی کفایت می­ کند]۱[.
تخم نهان­زی سیاه یا تیره رنگ، مستطیل شکل با گوشه­های گرد و طول حدود ۲-۱ میلی­متر است. آن­ها را می­توان در کف یا سواحل استخرها پیدا کرد. تخم نهان­زی را می­توان در هوای خشک و در ۵-۱ درجه سانتی ­گراد نگهداری نمود. تخم نهان­زی آنتن منشعب حتی بعد از انجماد قابلیت حیات خود را حفظ می­ کند، اما در ظاهر برخی گونه­ های Moina نمی ­توانند انجماد را تحمل کنند. برای تخم­گشایی تخم نهان­زی آنتن منشعب باید آن­ها را در آب با هوادهی در ۲۲-۱۸ درجه سانتی ­گراد قرار داد. تخم­گشایی اغلب طی ۷-۴ روز رخ داده و ماده­هایی تولید می­شوند که شروع به تولیدمثل غیر­جنسی می­ کنند. تخم نهان­زی Moina در ظرف ۴-۲ روز در ۲۹-۲۰ درجه­ساگراد تخم­گشایی می­ شود]۵۷[. برای اغلب کاربردهای آبزی­پروری غذا مناسب به منظور افزایش تولید­مثل غیر­جنسی مطلوب است، چون در تولید­مثل جنسی نوزادان کمتری تولید می­ شود]۱[.
ج

ب
الف

د
ج

ه
شکل ۲-۱: تخم­های نهان­زی متعلق به تعدادی از گونه­ های جنس Ceriodaphnia. (الف) Ceriodaphnia quadrangula، (ب) Camptocercus rectirostris، (ج) Ceriodaphnia laticaudata، (د) Ceriodaphnia reticulata، (ه) Ceriodaphnia pulchella.
۲-۳-۴- ارزش غذایی
میزان مواد مغذی آنتن منشعب به طور قابل توجهی به سن و نوع غذا بستگی دارد. با وجود این متغیرها، میزان پروتئین آنتن منشعب اغلب به طور میانگین ۵۰ درصد وزن خشک است. مقدار چربی برای بالغ­ها و جوان­ها به طور قابل توجه متفاوت بوده و برای بالغ­ها کل میزان چربی ۲۷-۲۰ درصد وزن خشک و برای جوان­ها ۶-۴ درصد است]۵۷[. گزارش شده است که Moina رشد کرده در شرایط طبیعی استخر دارای ۷۰ درصد پروتئین، ۵/۱۶ درصد چربی و ۵ درصد کربوهیدرات و ۵/۹ درصد خاکستر در وزن خشک است]۷۸[. از طرف دیگر همچنین گزارش شده که Moina دارای ۷/۹۴ درصد آب، ۹/۳ درصد پروتئین، ۵۴/۰ درصد چربی، ۶۷/۰ درصد کربوهیدرات و ۱۸/۰ درصد خاکستر با مقدار انرژی ۳۰۰ کیلوکالری بر کیلوگرم است]۱[.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...