۵٫بیماران در دوره بهبودی[۱۴] بیماری بودند.
۱-۷ محدودیت های تحقیق
۱٫وضعیت روحی آزمودنی ها قابل کنترل نبود.
۲٫میزان استراحت آزمودنی ها قابل کنترل نبود.

    1. تغذیه آزمودنی ها یکسان نبود.

۱-۸-تعریف واژه ها واصطلاحات (واژه نامه )
۱-۸-۱ تعادل:
تعریف نظری: تعادل وضعیتی است که میل به جابجایی مرکز ثقل[۱۵] در محدوده سطح اتکا[۱۶] در حد مطلوب را توصیف می کند(۷).
۱-۸-۱ تعادل ایستا:
حفظ یک وضعیت با کمترین جابجایی(۲۷).
۱-۸-۲ تعادل پویا:
تعادل پویا به عنوان حفظ مرکز ثقل بدن در محدوده سطح اتکا یا حفظ تکیه گاه با ثبات در حالیکه فعالیتی انجام می شود(۲۷).
تعریف عملیاتی: نمره ای است که بیماران از تست تعادلی برگ کسب می کنند.
۱-۸-۳ راستای قامت :
تعریف نظری: طرز قرار گرفتن اجزای بدن نسبت به یکدیگر را راستای قامت می گویند، که درحالت ایستاده صحیح خط عمود ثقل از نقاط زیر عبور میکند:
زائده ماستوئید؛
نقطه ای درست در مقابل مفاصل شانه؛
مفاصل هیپ یا درست پشت آن؛
نقطه ای درست در مقابل مرکز مفصل زانو؛
نقطه ای درست در مقابل مفصل مچ پا؛
راستای صحیح در حالت ایستاده باعث حفظ تعادل با مصرف حداقل انرژی درون می شود(۲۸).
تعریف عملیاتی: که در این پژوهش راستای قامت به وسیله دستگاه فورمتریک دایرز آلمان سنجیده می شود.
۱-۸-۴ تمرینات ثبات مرکزی:
تعریف نظری: مجموعه تمریناتی هستند که با هدف بازآموزی عضلات اصلی ثبات دهنده ستون فقرات ولگن به منظور حفظ ثبات عملکردی در طی فعالیت های عملکردی معرفی شده اند.
تعریف عملیاتی: در تحقیق حاضر منظور از تمرینات اختصاصی ثبات دهنده ستون فقرات بازآموزی حس عمقی ناحیه کمری لگنی، مانور تو دادن شکم همراه با انقباض عضله مالتی فیدوس وسپس با حفظ مانور ثبات دهنده مذکور استفاده از ثبات داینامیک بدست آمده در وضعیت های مختلف است(۲۹).که این تمرینات ۲بار در هفته و به مدت ۸ هفته انجام شده است.
۱-۸-۵یوگا:
تعریف نظری:
یوگا عبارت است از عملکرد هماهنگ قوای فردی و اتحاد قوای ذهنی با قوای حیاتی تن و حواس که منجر به آزاد شدن انرژی، توسعه آگاهی و در نهایت اتحاد با آگاهی متعال خواهد شد.
تعریف عملیاتی: که در این پژوهش تمرینات اصلی یوگا، تمرینات کششی بی خطری هستند که به غیر از انعطاف پذیری و تمرکز فکری، خستگی را از بدن دور می‌کنند.این تمرین ۳بار در هفته به مدت ۸ هفته انجام شده است.
۱-۸-۶ مالتیپل اسکلروزیس:
تعریف نظری: مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس ازشایعترین بیماریهای سیستم عصبی مرکزی(CNS)است. طی این بیماری غلاف میلین آکسون رشته های عصبی از بین می رود لذا هدایت جریانهای الکتریکی در مغز ونخاع دچار اختلال شده وعلائم بیماری ام اس ظاهر میشود.محققان این بیماری را یک بیماری مزمن اتوایمیون، التهابی، پیشرونده، غیرواگیردار و ناتوان کننده ی بالغین جوان وفعال میشناسند(۱۰).
تعریف عملیاتی: بیماران مولتیپل اسکلروزیس به افرادی گفته می شود که طبق آزمایشات پزشکی و انجام تست MRI ونظر پزشک متخصص خود به بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا MS مبتلا بوده و دارای پرونده پزشکی در انجمن MS اراک یا نزد پزشک مخصوص بخود باشند.
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲-۱مقدمه
مولتیپل اسکلروزیس شایع ترین بیماری نرولوژی پیش رونده در جوانان بالغ می باشد. این بیماری باعث تخریب میلین در آکسون های عصبی شده، در نتیجه ضایعات عملکردی ایجاد می کند. اختلالات ثبات وضعیتی (Postural)، اسپاسم و تون عضلانی یکی از بزر گترین مشکلات برای تعادل، تحرک و انجام فعالیت های روزانه در بیماران MS می باشد(۸). علل ایجاد اختلال تعادل در بیماران مبتلا بهMS عبارت از کاهش دامنه تحرک مفصل، ضعف عضلات تنه و اندام تحتانی، اسپاستیسیتی و خستگی می باشد(۸).

( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

ستون فقرات ساختاری چند قسمتی[۱۷] با تحرک زیاد بوده که مستعد تاثیر پذیری از نیروهای واکنشی زیادی است که ناشی از وضعیت های بدنی مختلف، انقباضات عضلانی و نیروهای خارجی وارده است(۲). از نقطه نظر بیومکانیکی ستون فقرات با دو نیاز یا عملکرد تحرک[۱۸] وثبات[۱۹] روبه رو است.
ستون فقرات علاوه بر این که باید دامنه حرکتی کاملی داشته باشد، ضرورت دارد که در طول حرکات در صفحات مختلف از ثبات کافی برخوردار باشد. بی ثباتی به معنی بیش تحرکی نیست. بطوریکه در هر دو شرایط بی ثباتی و بی تحرکی، دامنه حرکتی بیش از مقدار طبیعی است. بی ثباتی هنگامی اتفاق می افتد که هیچ کنترل عضلانی برای حرکات غیر طبیعی وجود ندارد و باعث افزایش دامنه حرکتی می شود(۳۰). در سالهای اخیر ثبات ستون فقرات توجه بسیاری از متخصصان طب ورزشی را به خود جلب کرده است و این موضوع بخش مهمی از برنامه های آماده سازی و بازتوانی را به خود اختصاص داده است. اگرچه همه عضلات تنه بطور بالقوه در ثبات ستون فقرات شرکت می کنند ولی یافته های اخیر نشان می دهد که عضلات خاصی ممکن است در این مورد نقش مهمتری داشته و تخصص عمل بیشتری پیدا کرده باشند(۲). اندام فوقانی وتحتانی به صورت غیر مستقیم با ستون فقرات ارتباط دارند و حرکت اندام ها ستون فقرات را متحمل فشارهای زیادی می کند. همچنین با توجه به نقش ستون فقرات در ایجاد وضعیت وراستای بدنی مناسب و محافظت از کانال نخاعی، ثبات وپایداری آن اهمیت دو چندانی پیدا می کند(۲). پنجابی در سال سال ۱۹۹۲ عنوان کرد که ثبات ستون فقرات تحت تاثیر ۳ زیر سیستم : پاسیو که شامل رباط ها، دیسک های بین مهره ای و دیگر ساختارهای مفصلی است؛ فعال که شامل عضلات است و زیر سیتم کنترل عصبی قرار دارد.این ۳ زیر سیستم به گونه ای با هم در تعامل هستند که اگر یکی از آنها دچار نقص شود، دو سیستم دیگر در تلاش برای جبران اختلال موجود بر می آیند. در واقع بی ثباتی ستون مهره ها به خصوص ناحیه کمری لگنی زمانی به وجود می آید که نقص به وجود آمده جبران نشود(۳۱).
فصل دوم این پژوهش شامل دو بخش مروری بر متون نظری و تجربی (پژوهش های انجام شده) می با شد. چهارچوب نظری این پژوهش بر مفاهیم آناتومی سیستم عصبی،آناتومی ناحیه مرکزی بدن،انقباض همزمان عضلات،ثبات ناحیه مرکزی ،تعادل وکنترل وضعیت بدنی،ناهنجاری قامت،یوگا ومولتیپل اسکلروزیس بنا شده است. در بخش مروری بر متون تجربی، ابتدا پژوهش های مرتبط و اجرا شده در داخل کشور مورد بررسی قرار می گیرد و سپس به بررسی مطالعات انجام شده در خارج از کشور می پردازیم.
۲-۲ بخش اول: مروری بر متون نظری
۲-۲-۱ آناتومی سیستم عصبی
دوسیستم عصبی وغدد داخلی اعمال بدن را کنترل می کنند.کنترل سیستم عصبی از طریق سلولهای خاصی است که به سرعت پیامهای خود را به نواحی مختلف بدن می فرستد. از طرف دیگر این سیستم توسط گیرنده های حسی پیامهایی را از محیط داخلی وخارجی دریافت می کند، این پیامها (سیگنالها) داخلی سیستم عصبی با یکدیگر ترکیب شده وسپس موجب انقباض عضلانی یا فعالیت غده شده ویا در حافظه برای استفاده بعدی ذخیره می گردد.
سیستم عصبی به دو قسمت اصلی تقسیم می شود: ۱-سیستم عصبی مرکزی که شامل مغز ونخاع است و ۲-سیستم عصبی محیطی که شامل اعصاب جمجمه ای، اعصاب نخاعی وگانگلیونهای آن می باشد. سیستم عصبی اتونومیک بخش مهمی از سیستم عصبی است که ساختمانهای غیر ارادی از جمله قلب، عضلات صاف و غدد را عصب دهی میکند(۳۲)
سلول عصبی، واحد اصلی سیستم عصبی می باشد که جهت انتقال پیامهای عصبی تخصص یافته است.نورون نام سلول عصبی وتمام زوائد آن است. نورون ها از یک تنه سلولی[۲۰] و زوائدی بنام نوریت [۲۱]تشکیل شده است. زوائد طویل را آکسون یا فیبر عصبی و زوائد کوتاهی را دندریت[۲۲] می نامند. بر خلاف اغلب سلولهای دیگر بدن نورونهای در یک فرد بالغ تقسیم نشده وتکثیر نمی یابد (۳۲).
سیستم عصبی مرکزی از تعداد زیادی نورون که توسط بافت خاصی بنام نوروگلیا محافظت می شود، تشکیل شده است. در سیستم عصبی محیطی، فیبرها وسلولهای عصبی داخل گانگلیونها توسط بافت آرئولار ظریفی محافظت می گردند. سیستم عصبی مرکزی به دو قسمت ماده ی سفید و خاکستری تمایز یافته است. ماده ی خاکستری شامل سلولهای عصبی و نروگلیا است و ماده ی سفید شامل فیبرهای عصبی ونوروگلیا می باشد (۳۲).

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...