اخیراً تأکیدات فزاینده‌ای بر شاخص‌های بازار سهام و اثر بازار سهام بر توسعه اقتصادی معطوف شده و هم چنین در مباحث نظری نیز موردتوجه قرار گرفته است. شواهد اخیر حاکی از آن است که بازار سهام می‌تواند تأثیرات مثبت بزرگی بر توسعه‌ اقتصادی داشته باشد. در واقع تمرکز بر بازارهای سهام به عنوان موتوری برای رشد اقتصادی روزنه‌ی جدیدی در ادبیات مالی است. اگرچه مزایای بازارهای سهام تا حد زیادی درگذشته نادیده گرفته‌شده است، اما در حال حاضر به جهت اثرات مثبتی که بازار سهام به ارمغان می‌آورد اجماع نظر وجود دارد( سیتانا و همکاران،۲۰۱۰).

با عنایت به اهمیتی که بازار سهام می‌تواند در رشد و توسعه اقتصاد هر کشوری، به ویژه کشورهای در حال توسعه داشته باشد، مناسب است که معمای رشد اقتصادی را از طریق تولید ناخالص دوباره از چشم‌انداز توسعه بازار سهام مورد بررسی قرار گیرد. به همین جهت ضروری و مناسب به نظر می‌رسد که چارچوبی سازگار با ماهیت معیارها ارائه گردد. (چانگ و همکاران،۱۰۹،۲۰۰۵)

در راستای ارزیابی تاثیر بازار سهام، می‌توان معیارهای سنجش را دریک بازه زمانی مورد بازنگری و قرار داد. به‌علاوه لازم است که تعامل در بین معیارها و نیز وزن‌های اختصاص داده ‌شده به هر معیار به‌حساب آورده شوند. این تحقیق در چارچوب مطالعه ای فراتر از سطح شرکت های بورسی به عنوان یک بنگاه اقتصادی و در سطحی کلان به انجام رسیده است. هدف اساسی تحقیق حاضر مطالعه رابطه بین رفتارهای دوره‌ای شاخص‌های بازار سهام در بخش صنعت، خدمات، مالی بورس اوراق بهادار تهران و تولید ناخالص داخلی در بازه زمانی (۱۳۸۰-۱۳۹۲) بوده است. به عبارتی تحقیق حاضر در راستای پاسخ به پرسش اصلی زیر صورت گرفته است:

“چه رابطه‌ای بین رفتارهای دوره‌ای شاخص‌های بازار سهام در بخش صنعت، خدمات و مالی در تولید ناخالص داخلی در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد؟”

اهمیت و ضرورت انجام تحقیق

برخی از مهم ترین جنبه‌های اهمیت و ضرورت انجام تحقیق حاضر عبارت اند از:

    1. یک بازار سهام سالم به عنوان کاتالیزوری برای رشد اقتصادی پایدار عمل کرده و اهمیت وی‍ژه ای خصوصاً در زمینه رشد و توسعه کشورهای در حال توسعه دارد. با توجه ‌به این مسئله مشخص شده است که توسعه بازار سهام در فرایند رشد از طریق کانال‌های متعددی عمل می‌کند(سیتانا[۳] و همکاران،۲،۲۰۱۲)

    1. تولید ناخالص داخلی و نرخ رشد بالاتر برای بازار سهام منجربه ثبات وشرایط، مطلوب در اقتصاد کشور می‌گردد. این ‌به این معنی است که تا زمانی که تولید ناخالص داخلی در حال رشد است، انتظار می رود که صنایع ‌و شرکت‌ها به مراتب رشد بیشتری را تجربه نمایند. با توجه به تأثیر مثبت مورد انتظار از فعالیت های واقعی اقتصادی در سود آینده شرکت ها و در نتیجه ‌در سود سهام آن در آینده، انتظار می رود ، تولید ناخالص داخلی بر بازده سهام تأثیر مثبت داشته باشدبنابراین توجه ‌به این شاخص‌ها امری ضروری است.(فاما،۱۹۹۰)

    1. این تحقیق در راستای کمک به پیشبرد ادبیات تحقیق در زمینه تعیین رابطه بین رفتارهای دوره‌ای شاخص‌های بازار سهام صنعت، خدمات، مالی بورس اوراق بهادار تهران با تولید ناخالص داخلی به انجام رسیده است. بررسی ادبیات تحقیق نشان داده که در بازه زمانی مورد مطالعه و با روش تحلیل روند تاکنون هیچ تحقیق داخلی رابطه بین رفتارهای دوره‌ای شاخص‌های بازار سهام در بخش صنعت، خدمات و مالی در تولید ناخالص داخلی دربورس اوراق بهادار تهران را مورد ارزیابی قرار نداده و جدید بودن تحقیق می‌تواند به نتایج و دستاوردهای کاربردی متفاوتی نسبت به تحقیقات مشابه در پی داشته باشد.

  1. در این نوشتار، به منظور ارائه مدل پایه و همچنین جنبه‌های عملی کار همچون آزمون و تحلیل اثر شاخص بورس پرداخته شده است. درعین حال با بیان مدل‌های فنی و کلان بر وجود یک مدل اقتصاد کلان مناسب ‌بر اساس پایه اقتصاد خرد نیز توجه شده ودرمجموع می توان گفت تحقیق حاضر ‌بر اساس انتخاب مدل‌های اقتصاد کلان به تحلیل مسائل پرداخته است.اگرچه در زمینه سیاست‌های کلان دررشد سهام وتوسعه اقتصادی تحقیقات گسترده ای صورت گرفت است، اما موضوع حاضر ودربازه زمانی مورد مطالعه تحقیق صورت نگرفته است.

اهداف تحقیق

نتایج تحقیق حاضر با هدف کاربردی کمک به سیاست گذاران اقتصادی، سهام داران وذی نفعان، مدیران وبرنامه ریزان و سیاست گذاران در بخش سرمایه‌گذاری در زمینه تصمیم گیری های سرمایه ای به انجام رسیده است. بر همین اساس و مبتنی بر موضوع در راستای نیل به یک هدف اصلی و با تجریه آن

برخی از مهمترین هدف های پژوهش حاضر عبارت‌اند از:

هدف اصلی

تعیین رابطه بین رفتارهای دوره‌ای شاخص‌های بازار سهام وشاخص های کلان اقتصادی تولید ناخالص داخلی ،تورم،نرخ بهره، نرخ ارز ،رشد اقتصادی، در بازه زمانی ۱۳۸۰-۱۳۹۲

اهداف فرعی

    1. تحلیل روند شاخص بورس در بازه زمانی تحقیق

    1. تحلیل روند تولید ناعالص ملی در بازه زمانی تحقیق

    1. تحلیل روند نرخ تورم در بازه زمانی تحقیق

    1. تحلیل روند نرخ بهره در بازه زمانی تحقیق

    1. تحلیل روند رشد اقتصادی در بازه زمانی تحقیق

  1. مقایسه روند شاخص بورس و روند نرخ ارز، تورم، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی

پرسش های تحقیق

با عنایت به تعریف مقاطع زمانی به عنوان افراد آماری در این تحقیق در بازه زمانی ۱۲ ساله منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ و در نتیجه عدم امکان استفاده از روش استقرایی، هدف از تحقیق حاضر پاسخ به پرسش های ذیل بوده است:

پرسش اصلی

بین رفتارهای دوره‌ای شاخص‌های بازار سهام وشاخص های کلان اقتصادی تولید ناخالص داخلی، تورم، نرخ بهره، نرخ ارز ،رشد اقتصادی، در بازه زمانی ۱۳۸۰-۱۳۹۲، چه رابطه ای وجود دارد ؟

سوالات فرعی

    1. تحلیل روند شاخص بورس در بازه زمانی تحقیق چه نتایجی دارد؟

    1. تحلیل روند تولید ناخالص ملی در بازه زمانی تحقیق چه نتایجی دارد؟

    1. تحلیل روند نرخ تورم در بازه زمانی تحقیق چه نتایجی دارد؟

    1. تحلیل روند نرخ بهره در بازه زمانی تحقیق چه نتایجی دارد؟

    1. تحلیل روند رشد اقتصادی در بازه زمانی تحقیق چه نتایجی دارد؟

  1. چه تفاوتی بین روند شاخص بورس و روند نرخ ارز، تورم، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی وجود دارد؟

فرضیه­ های تحقیق

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...