۱- با افزایش رطوبت نسبی داخل بسته‌ها از خشک شدن محصول جلوگیری می‌کند.
۲- با افزایش میزان دی اکسید کربن و کاهش اکسیژن نرخ تنفس محصولات کمتر می‌شود (زاگوری و کادر ۱۹۸۸).
بسته بندی مناسب بایستی با توجه به موارد زیر طراحی شود:
۱- ماده غذایی مورد نظر
۲- تسهیلات موجود در محل
۳- شرایط توزیع
۴- ضرورت شفافیت لفاف بسته
۵- خصوصیات مورد نظر مانند نفوذ ناپذیری به گازها (فابر ۱۹۹۱)
۱-۳-۳-۴-۲- مزایای استفاده از MAP
افزایش طول عمر نگهداری مواد غذایی با حفظ خواص کیفی آن
کاهش میزان ضایعات و فساد در مواد غذایی
تازه نگهداشتن مواد غذایی بدون استفاده از افزودنیها و پرتودهی
برداشت محصول تازه در سطوح رسیدگی قابل دلخواه مصرف کننده
کاهش هزینه‌های حمل ونقل با افزایش نگهداری و حمل و نقل
تولید محصول برش داده و آماده برای مصرف

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

صرفه جویی در انرژی(www.mim.gov.ir)
۱-۳-۳-۴-۳- معایب استفاده از MAP
محدود بودن طول عمر نگهداری محصول بسته بندی شده با MAP در مقایسه با محصول منجمد شده
بسته بندی مواد غذایی با MAP یک تکه بوده در صورت باز شدن درب بسته بندی کل ماده غذایی از MAP خارج می‌شود
مواد اولیه بسته بندی مصرف با مشخصات خاص و معین هزینه بر خواهد بود.
احتمالا فعالیت میکروارگانیسم‌ها برای محصولات بسته بندی شده در این روش وجود دارد. (میرنظامی۱۳۷۴)
۱-۳-۳-۴-۴-اهداف اصلی استفاده از MAP
در بسته بندی مواد غذایی با مخلوط کردن گاز‌های بی اثر اهدافی دنبال می‌شود که عبارتند از:
الف- مواد غذایی را در مقابل حشرات و میکروارگانیسم‌ها محفوظ نگه می‌دارد.
ب- توزیع مواد غذایی در سطح خرده فروشها و مصرف کنندگان به آسانی انجام می‌شود .
ج- مقاومت بسته بندی را در مقابل فشار‌های فیزیکی بر روی بسته بندی افزایش می‌دهد.
د- سرد کردن مواد غذایی بسته بندی شده با سیستم MAP به آسانی انجام می‌شود.
ه- گاز و بخار داخل بسته بندی تنظیم و به تعادل می‌رسد(میر نظامی ۱۳۷۴)
به عنوان مثال در محصولاتی با روغن زیاد عامل اصلی فساد واکنش‌های اکسایشی هستند که نیازمند اکسیژن هستند. بنابراین عدم حضور اکسیژن در این بسته‌ها مانع از فساد و در نتیجه موجب افزایش کیفیت و ماندگاری می‌شود(تاج الدین ۱۳۸۳)
۱-۳-۳-۴-۵-عملیات بسته بندی با MAP
نحوه بسته بندی ممکن است به سادگی دوخت حرارتی یک بسته با پوشش انعطاف پذیر پلی پروپیلن باشد و یا پیچیده تر و شامل کیسه‌های پلاستیکی دوخته شده با حرارت واقع در کیسه بزرگتر و انباشته از گاز باشد که در داخل جعبه مقوایی کاملاٌ بسته قرار داده شده اند. میزان پیچیدگی نحوه بسته بندی بستگی به تعداد و نوع عملیات مورد نیاز برای حفظ کیفیت میوه یا سبزی طی نگهداری، توزیع و فروش در خرده فروشی دارد (پوری و اسکورا ۱۹۹۱).
۱-۳-۳-۴-۶-‌مواد مورد استفاده در بسته بندی MAP
در بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده که محصول در اندازه‌های کوچک بسته بندی می‌شود، تنظیم مداوم ترکیب اتمسفر بسته ممکن نیست. لذا سطح و نسبت گازهای فضای خالی بسته را فقط با انتخاب صحیح ماده بسته بندی و خصوصیات نفوذپذیری آن می‌توان تنظیم کرد.
فاکتورهای موثر در انتخاب مواد بسته بندی
انتخاب مواد مناسب در روش بسته بندی با اتمسفر اصلاح یافته به معیارهای زیر بستگی دارد:
۱-قابلیت نفوذ به گازهای خاص و بخار آب
۲-سازگاری به ماده غذایی
۳-داشتن قابلیت دوخت مناسب
۴-داشتن خصوصیات انتقال حرارت مناسب
۵-مقاومت در برابر عوامل فیزیکی که به علت عدم توجه کافی اثر می‌گذارند
۶-سهولت باز کردن بسته
۷-قابل استفاده در بسته بندی با ماشین
۸-قابل بازیافت از نظر زیست محیطی
۹-قیمت منطقی و قابل رقابت(چرچ و پارسونس۱۹۹۵)
نفوذپذیری بسته مورد استفاده به نوع محصولی که می‌خواهد بسته بندی شود بستگی دارد عواقب طراحی ضعیف بسته بندی بسیار قابل توجه می‌باشد .به عنوان مثال در محصولات حساس به اکسیژن اگر فیلم بیش از اندازه به اکسیژن نفوذپذیر باشد محصول دچار فساد خواهد شدو در واقع هیچ اتمسفر اصلاح شده‌ای وجود نخواهد داشت.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...