طراحی کنترل کننده مقاوم در برشگرهای الکترونیک قدرت و مقایسه ... |
آنها برای دهها سال در دسترس بوده اند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۴- توپولوژیهای منبع تغذیه سوئیچینگ
۲-۴-۱- توپولوژیهای غیرایزوله
با ظهور صنعت ساخت منبع تغذیه سوئیچینگ اقتصادی در دهه ۱۹۷۰، تئوری و تکنولوژی تبدیل سوئیچینگ به عنوان بخشی از قواعد دانشگاهی الکترونیک قدرت دوباره ملیشد.
بزرگترین مشارکت در تهیه قواعد توسط R.D. Middlebrook و همکارانش در گروه الکترونیک قدرت در Caltech کالیفرنیای آمریکا صورت پذیرفت. کار اولیه گروه Caltech که در سال ۱۹۷۰ آغاز شده بود، با هدف توسعه مدلهایی برای سه توپولوژی رگولاتور سوئیچینگ DCبهDC یعنی مبدلهای کاهنده، افزاینده وکاهنده-افزاینده ]۲۲[ که قبلاً در دهه ۱۹۶۰ توسعه یافته بودند، انجام پذیرفت.
از این کار، مدلسازی و روش تحلیلی با نام میانگین فضای حالت ایجاد شده]۲۳[ میانگین فضای حالت پیش بینی تئوری پاسخ فرکانسی مبدل را در پی داشت و بنابراین، فهم بهتری از حلقه فیدبک و معیار پایداری رگولاتور سوئیچینگ را فراهم نمود.
کار بعدی در Caltech، به خصوص بوسیله مبدل کیوک در رساله دکتریاش، منجر به تولید چهار توپولوژی اساسی مبدل DCبهDC سوئیچینگ گشت که نویسنده آن را به دلیل ساختار متقارن و جریانهای ورودی و خروجی غیر-پالسی، به عنوان توپولوژی بهینه توصیف می کند ]۲۴[
توپولوژی بهینه جدید رگولاتور سوئیچینگ DCبه DC اکنون به عنوان مبدل کیوک شناخته می شود، که بعد از مخترعش نامگذاری گردید، و خانواده رگولاتورهای سوئیچینگ ایزوله نشده تک سوئیچی را کامل نمود.
خانواده مبدلهای DCبهDC ایزولهنشده که در شکل ۲-۴ نشان داده شده است می تواند به صورت زیر طبقه بندی گردد:
مبدل باک (مبدل DCبه DC کاهنده)؛
مبدل بوست (مبدل DCبهDC افزاینده)؛
مبدل باک- بوست (مبدل DCبه DC افزاینده- کاهنده، پلاریته مخالف)؛ و
مبدل کیوک (مبدل DCبهDC افزاینده- کاهنده).
شکل ۲-۴: توپولوژیهای مبدل DCبهDC ایزولهنشده، a) مبدل کاهنده، b) مبدل افزاینده، c) مبدل کاهنده- افزاینده، d) مبدل کیوک. معادله ولتاژ خروجی در شکل تنها برای حالت جریان پیوسته مبدل معتبر است]۱۱[
۲-۴-۲-توپولوژیهای ایزوله
در بسیاری از کاربردها، ایزولاسیون یک نیاز ضروری در درون مبدل مابین ورودی و خروجی میباشد. با قرار دادن ترانسفورماتورهای ایزوله در چهار توپولوژی اصلی رگولاتور سوئیچینگ ایزولهنشده، چهار مبدل DCبهDC سوئیچینگ ایزولهشده تکسر[۱۰] زیر بدست می آید که در شکل ۲-۵ نشان داده شده است:
مبدل فوروارد[۱۱] (مبدل DC بهDC کاهنده)؛
مبدل بوست ایزولهشده (مبدل DC بهDC افزاینده)؛
مبدل فلای بک[۱۲] (مبدل DCبهDC افزاینده-کاهنده)؛ و
مبدل کیوک ایزوله (مبدل DCبه DC افزاینده-کاهنده).
شکل ۲-۵: توپولوژیهای مبدل DC بهDC ایزولهشده، a) مبدل فوروارد b) مبدل بوست ایزولهشده، c) مبدل فلای بک، d) مبدل کاک ایزولهشده. N1 تعداد دور سیمپیچ اولیه و N1 تعداد دور سیمپیچ ثانویه ترانسفورماتور میباشد]۱۱[
توپولوژیهای DCبهDC کاهنده وکاهنده-افزاینده ایزولهشده به ترتیب نسبت به مبدلهای فوروارد و فلای بک رایجتر میباشند و از نظر تجاری توپولوژیهایی هستند که بیشتر در تولید منابع تغذیه سوئیچینگ مورد استفاده قرار میگیرند.
۲-۴-۳- توپولوژیهای چندسوئیچه
مزیت اصلی توپولوژیهای تک سوئیچه این است که ترانزیستور سوئیچ بایستی قادر به بلوکه کردن ولتاژ بالا (دو برابر ولتاژ ورودی DC) مخصوصاً هنگامی که از منبع AC یکسوشده تغذیه می کند، باشد. توپولوژی تکسوئیچه یک راهحل ایدهآل برای مبدلهای توان بالا نمی باشد، زیرا این مبدلها نیاز به جریان بالاتر از سطح سوئیچ ترانزیستور دارند. بنابراین گروه دیگری از مبدلهای DCبهDC ایزولهشده که از بیش از یک سوئیچ استفاده می کنند، ارائه شده اند. سه توپولوژی چندسوئیچه این مبدلها که در شکل ۲-۶ نشان داده شده اند، عبارتاند از:
شکل ۲-۶-: توپولوژیهای چندسوئیچه DCبهDC، a) مبدل پوش پول۱، b) مبدل نیم-پل ۲، c) مبدل تمام-پل یا تمام موج۳. N1 تعداد دور سیمپیچ اولیه و N1 تعداد دور سیمپیچ ثانویه ترانسفورماتور میباشد]۱۲[
مبدل پوش-پول[۱۳]
مبدل نیم-پل[۱۴]
مبدل تمام-پل[۱۵]
این توپولوژیها مزیت اضافهتری هم نسبت به مبدلهای DCبهDC نوع فوروارد و فلای بک تکسر دارند و آن این است تحریک کامل شار هسته ترانسفورماتور به جای تحریک نیمی از شار هسته اتفاق میافتد. این باعث می شود تا این توپولوژیهای چندسوئیچه برای عملکرد در توان بالا مناسبتر باشند.
۲-۵. مبدلهای DCبهDC رزونانسی
در تمام توپولوژیهای سوئیچینگ، مدت زمان محدود حالت گذرای سوئیچینگ (کلیدزنی)، منجر به پراکندگی توان در مبدل با پالس دامنه بالا خواهد شد. این مورد دوباره باعث تنزل بازده مبدل شده و در بدترین حالت ممکن است منجر به صدمه دیدن ترانزیستور در گذر از حالت خاموش شدن گردد. بنابراین، تحقیقاتی بر روی مبدلهای رزونانسی که جایگزین توپولوژیهای سوئیچشده هستند و از تلفات سوئیچینگ جلوگیری می کنند، انجام شد]۱۵، ۲۲، ۲۳، ۳۰[
این مبدلها دارای مدارات تنظیمکننده به عنوان قسمتی از مرحله تبدیل توان میباشند و ولتاژها و/ یا جریانهای سینوسی که منجر به گذراهای سوئیچینگ ترانزیستور تحت شرایط ایدهآل استرس صفر است را نشان می دهند.
اگر جریان در طول حالت گذرا نزدیک به صفر نگه داشته شود، تلفات روشن و خاموش کردن مینیمم خواهد شد. حالت گذرای سوئیچینگ که با جریان کمی اتفاق میافتد، سوئیچینگ جریان-صفر[۱۶] (ZCS) نامیده می شود.
در حالت جایگزینی ولتاژ کم، ولتاژی که بر روی کلید میافتد در طول گذرای روشن کردن نزدیک به صفر نگه داشته می شود. در حالیکه ولتاژ کم است جریان افزایش مییابد، بنابراین تلفات در طی حالت گذرا نیز ناچیز (کم) میباشد. این عمل سوئیچینگ ولتاژ-صفر[۱۷] (ZVS) نامیده می شود.
در مبدلهای DC بهDC ،می توان از تشدید برای تولید شرایط ZCS و یا ZVS استفاده شود. این روش سوئیچینگ نرم نامیده می شود.
۲-۵-۱. توپولوژی های مبدل رزونانسی DCبهDC
مدار شکل ۲-۷ آرایشی را برای مبدل DCبهDC رزونانسی فراهم می کند. در این حالت، هم القاگر و هم خازن برای تغییر دادن نحوه کلید زنی اضافه شده اند. یک جفت LC مشابه نیز به دیود اضافه شده است. در هر کدام از حالات کلیدزنی نرم، عمل سوئیچ در عبور از صفر[۱۸] شکل موج رزونانسی حلقه ای را قطع می کند.
این تکنیک اغلب شبه- رزونانس نامیده می شود. مبدلهای نشانداده شده در شکل ۲-۷ میتوانند مبدل رزونانسی DCبهDC و یا مبدل شبه رزونانسی DCبهDC نامیده شوند. ترکیبی از حالات مختلف، چندین حالت را برای عمل رزونانسی به صورت زیر پیشنهاد میدهد:
اگر قسمت هایی که انتخاب میشوند یعنی Ct و Ldخیلی کوچک باشند و تاثیر کمی بر روی مدار داشته باشند، Cd و Lt به صورت یک ترکیب سری درمیآیند. در این حالت، ترانزیستور می تواند مزایای عبور از صفر جریان را برای ZCS بگیرد؛
اگر مقادیر Ct و Ld قابل توجه باشند، مادامیکه مقادیر Ct و Ld کوچک باشند ترانزیستور حالت ZVSرا نتیجه میدهد؛
ممکن است در اصل از هر چهار قسمت برای تامین عمل ZVS و ZCS توامان استفاده کنیم. این تکنیک چندرزونانسی نامیده می شود که کمتر رایج میباشد زیرا بایستی در این حالت برای کنترل مبدل چارهای اندیشیده شود.
شکل ۲-۷: قطعات رزونانسی اضافهشده به مبدلهای DCبهDC عمل کلیدزنی نرم را انجام می دهند. این شکل ساختار کلی مبدل رزونانسی است، جایی که میتوانند بوسیله ترکیب مجدد قطعات رزونانسی بدست آیند.]۲۲[
۲-۶- حالت هدایت پیوسته و حالت هدایت ناپیوسته
منبع تغذیه دارای سوئیچ در حالتهای زیر عمل می کنند:
حالت هدایت پیوسته[۱۹] (CCM)
حالت هدایت ناپیوسته[۲۰] (DCM).
این قسمت بوسیله معادلات ریاضی نشان میدهد که چگونه مقدار بحرانی القاگر (Lcritical) را برای سه مبدل DCبهDC ایزوله نشده (کاهنده، بافزاینده و کاهندخ-افزاینده) انتخاب کنیم. این موضوع قبل از تجزیه و تحلیل صورت میگیرد. در حالت CCM، Lcritical کوچکترین مقدار القاگری است که جریان القاگر در همه زمانها بزرگتر از صفر بوده و تحت همه شرایط عملکردی مبدل باشد. برای حالت DCM، Lcritical مقدار القاگری است که جریان القاگر بایستی برای لحظهای از زمان به صفر برسد.
حالت DCM با ریپل جریان القاگر بزرگ در مبدل با شرایط عملکردی بار خفیف اتفاق میافتد و ویژگیهای مبدل DCبهDC به سرعت تغییر میدهد.
در برخی از کاربردها، نیاز به عملکرد مبدل در حالت CCM است در حالیکه برای برخی کاربردهای دیگر نیاز به حالت DCM داریم. طراح SMPS ها می تواند مبدل را برای حالت DCM انتخاب و طراحی کند.
اگرپاسخ سریع فراهم گردد، مبدل هر سیکل را با انرژی ذخیره شده صفر القاگر آغاز می کند و فوراً باعث حالت گذرای کامل جریان مبدل می شود، ومقدار سلف کوچکترمی شود که هزینه کمتری را در بردارد.
از طرف دیگر، حالت DCM برای مبدلهای SMPS ها نقاط ضعف زیر را به همراه دارد:
مشکلات رگولاسیون (تنظیم) بار. نسبت مبدل به بار وابسته می شود، و
نوسان جریان زیاد در القاگر تلفات را در قسمت های مغناطیسی افزایش خواهد داد و می تواند منجر به اشباع مغناطیسی شود.
هنگام انتخاب مقدار القاگر برای حالت عملکردی داده شده، محدودیتهای زیر تعریف میشوند:
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-09-28] [ 10:24:00 ب.ظ ]
|