۳-۱-۵)روش‌ جمع‌ آوری‌ داده ها

داده ها و اطلاعات‌ مربوط‌ به‌ این‌ تحقیق‌ دو دسته‌ تقسیم‌ می‌شوند، دسته‌ اول‌ اطلاعات‌ مربوط‌ به‌ ادبیات ‌موضوعی‌ و تحقیقات‌ انجام‌ شده‌ در حوزه‌ مربوطه‌ می‌باشد، لذا با مراجعه‌ به‌ منابع‌ کتابخانه‌ای‌ شامل ‌کُتب‌ مجلات‌ هفتگی‌ و ماهنامه‌ها، انتشارات‌ مراکز تحقیقاتی‌ و پژوهشی‌، پایان‌نامه‌های‌ تحصیلی‌ و رساله‌های‌ تحقیقی‌ مرتبط‌ و مقالات‌ لاتین‌، بخش‌ تئوریک‌ و ادبیات‌ تحقیق‌، جمع‌ آوری‌، بررسی‌ و تدوین ‌گردید.

دسته‌ دوم‌ شامل‌ داده های‌ مربوط‌ به‌ فرضیات‌ و متغیرهای‌ تحقیق‌ بوده‌ است‌ که‌ با استفاده‌ از نرم‌افزارهای‌ «تدبیرپرداز» و «ره‌آورد نوین‌«و نیز پایگاه‌ اینترنتی‌ بورس‌ اوراق و لوح‌های‌ فشرده‌ موجود، داده های‌ لازم‌ جهت‌ آزمون‌ فرضیات‌ استخراج‌ گردید و پس‌ از مقایسه‌ و رفع‌ عدم‌ هماهنگی‌های‌ فراوان‌ و انتقال‌ به‌ صفحه‌ گسترده‌ Excel، جهت‌ تجزیه‌ و تحلیل‌ به‌ نرم‌افزار اقتصادسنجی‌ ۶- Eviews منتقل‌ گردید.

۳-۱-۶)متغیرهای پژوهش

با توجه به تجربیات مطالعه دیگران و در چارچوب فرضیات تحقیق در این قسمت سه گروه متغیرهای اساسی تحقیق شامل متغیرهای وابسته، مستقل، و کنترلی که برای مدل سازی و آزمون فرضیات به کار گرفته شده است معرفی می‌گردند.

۳-۱-۶-۱)متغیر وابسته

متغیر وابسته متغیری است که مشاهده یا اندازه گیری می شود تا تأثیر متغیر مستقل بر آن معلوم و مشخص شود(دلاور،۱۳۸۴).متغیر های وابسته در این تحقیق عبارتند از:

ریسک سیستماتیک (β) : بتا نشان دهنده حساسیت نوسانات بازده اوراق بهادار در ازای نوسانات بازده پرتفوی بازار بوده واز حاصل تقسیم کواریانس بازده اوراق بهادار (دارایی های ریسکی ) با بازده پرتفوی بازار بر واریانس بازده پرتفوی به دست می‌آید (مشکی ۱۳۹۰).

(۳-۱)

واریانس نامطلوب: ریسک دارایی منفرد به وسیله واریانس داده های نا مطلوب یا به بیان ساده تر ،نیمه واریانس ( ( Semivar محاسبه می‌گردد.(تهرانی ‌و پیمانی ۱۳۸۷)

(۳-۲)

انحراف معیار نامطلوب: به وسیله جذر واریانس نامطلوب محاسبه می‌گردد.

واریانس مطلوب: ریسک به وسیله واریانس داده های مطلوب محاسبه می‌گردد.

(۳-۳)

۳-۱-۶-۲)متغیر مستقل

متغیر مستقل همان محرک است و محرک به هر جنبه ای از محیط فیزیکی، اجتماعی، و مانند این ها اطلاق می شود که بر نوع به خصوصی از رفتار تأثیر می‌گذارد(هومن،۱۳۷۴، ص ۱۱۴). متغیر مستقل به کار گرفته شده در این تحقیق عبارت است از:

تمرکز مالکیت( CON): تمرکز مالکیت عبارت است از چگونگی توزیع سهام بین سهام‌داران شرکت‌های مختلف. هر چه تعداد سهام‌داران کمتر باشد، مالکیت متمرکزتر خواهد بود. در این تحقیق به منظور محاسبه نسبت تمرکز مالکیت ازشاخص هرفیندال-هیرشمن (HHI) استفاده می شود. شاخص مزبوراز مجموع مجذور درصد سهام متعلق به سهام‌داران شرکت‌ها به دست می‌آید. این شاخص به موازات افزایش میزان تمرکز مالکیت افزایش پیدا کرده و در شرایطی که کل سهام متعلق به یک نفر باشد، بیشترین ارزش را به خود اختصاص داده و معادل ۱۰٫۰۰۰ واحد محاسبه می شود. درصورتیکه ساختار مالکیت پراکنده بوده وکلیه سهام‌داران دارای نسبت‌های مساوی باشند،HHI کمترین ارزش را پیدا کرده و معادل ۱۰۰۰۰/N محاسبه می شود. شاخص هرفیندال بشرح زیر قابل محاسبه است (محمدی و همکاران ۱۳۸۸) .

(۳-۴)

۳-۱-۶-۳)متغیر کنترلی

متغیر های کنترلی، متغیرهایی هستند که بر متغیر مستقل اثر گذارند و می بایست هنگام بررسی روابط متغیر های مستقل و وابسته، در نظر گرفته شوند تا بتوان اثر این متغیرها بر متغیر وابسته را کنترل نمود. متغیرهای کنترلی که علاوه بر متغیر مستقل در این تحقیق به کار می‌روند عبارتند از:

اندازه شرکت (SIZE) : منظور از انداز، لگاریتم طبیعی ارزش بازار سهام منتشر شده در پایان سال مالی شرکت می‌باشد. استفاده از لگاریتم طبیعی باعث می شود تا ضرایب احتمالی این متغیرها در مدل، تحت تاثیر اثرات مقیاس های بزرگ قرار نگیرد (مشکی ۱۳۹۰).

نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری (MTB): عبارت است از نسبت ارزش بازار سهام منتشر شده در پایان سال به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام شرکت(محمدی و همکاران ۱۳۸۸).

۳-۱-۷)مدل های رگرسیون تحقیق

برای آزمون فرضیات تحقیق از مدل های رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. این مدل ها را می توان به صورت زیر تعریف کرد:

مدل استفاده شده برای فرضیه اصلی اول: بین تمرکز مالکیت ومعیارهای ریسک نامطلوب رابطه معناداری وجود دارد.

ARiskit۰ ۱CONit۲Sizeit۳MTBit it (۳-۵)

فرضیه فرعی اول: بین تمرکز مالکیت ونیمه واریانس رابطه معناداری وجود دارد.

Semivarit۰ ۱CONit۲Sizeit۳MTBit it (۳-۶)

فرضیه فرعی دوم: بین تمرکز مالکیت و نیمه انحراف معیار رابطه معناداری وجود دارد.

Semiσit۰ ۱CONit۲Sizeit۳MTBit it (۳-۷)

برای آزمون فرضیه ی دوم از دو مدل خطی و غیر خطی(درجه دو) استفاده شده است:

مدل های استفاده شده برای فرضیه اصلی دوم: بین تمرکز مالکیت و ریسک مطلوب رابطه معناداری وجود دارد.

Ovarit۰ ۱CONit۲Sizeit۳MTBit it (۳-۸)

(۳-۹)

مدل استفاده شده برای فرضیه اصلی سوم: بین تمرکز مالکیت و ریسک رابطه معناداری وجود دارد.

Betaim۰ ۱CONit۲Sizeit۳MTBit it (۳-۱۰)

که در مدل های فوق:

ARiskit = ریسک نامطلوب شرکت i در سال‌ t

Semivarit =نیمه واریانس نامطلوب شرکت i در سال‌ t

Semiσit = نیمه انحراف معیار نامطلوب شرکت i در سال‌ t

Ovarit = ریسک مطلوب شرکت بوده و عبارت است از نیمه واریانس مطلوب شرکت i در سال‌ t

Betaim = ریسک سیستماتیک شرکت i در سال‌ t

CONit = تمرکز مالکیت شرکت i در سال‌ t

= مجذور تمرکز مالکیت شرکت i در سال‌ t

Sizeit = بیانگر اندازه شرکت بوده و عبارت است از لگاریتم طبیعی ارزش بازار سهام منتشر شده شرکت i در سال‌ t

MTBit = نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری شرکت i در سال‌ t

β۰ = عرض‌ از مبدأ مدل‌ رگرسیون‌

β = ضرایب مدل رگرسیون و

eit = خطای مدل رگرسیون می‌باشد.

۳-۱-۸)روش تجزیه و تحلیل داده ها و تکنیک های آماری مورد استفاده

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...