منابع کارشناسی ارشد در مورد : بررسی اثر عصاره مریم ... |
هم زن
روتاری اواپراتور تحت خلآ
روش تهیه عصاره ها
از روش خیساندن[۷] استفاده شد. ۲۵ گرم پودر گیاه را ۱۰۰ میلی لیتر حلال مخلوط کرده و بعد از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای محیط، مخلوط را با کاغذ صافی واتمن شماره ۱ صاف کرده و با آواپراتور تحت خلآ در دمای ˚C30 تا ˚C40 تغلیظ میکنیم. مخلوط تغلیظ شده را در دمای ˚C40 در آون خشک کرده ، سپس غلضتهای مختلفی از آن را تهیه شد و تا شروع آزمایشات میکروبی در دمای یخچال نگهداری گردید(۱۲).
تولید فیلم نشاسته سیب زمینی
به منظور تهیه از فیلم نشاسته سیب زمینی از روش ارائه شده توسط قنبرزاده و همکاران در سال ۲۰۱۱ استفاده میگردد. بدین منظور ابتدا محلول ۷% (حجمی/ وزنی) از نشاسته در آب سرد تهیه گردید و سپس به منظور بدست آوردن یک دیسپرسیون کامل مخلوط به مدت ۴۰ دقیقه با بهره گرفتن از یک همزن مغناطیسی در دور ۵۰۰ دور در دقیقه همزده شد. سپس از گلیسیرول به میزان ۴۰ % ( وزنی / وزنی ) به عنوان پلاستی سایزر استفاده گردید و به مخلوط در حال هم خوردن افزوده شد. سپس دیسپرسیون تهیه شده درون یک حمام آب در دمای ۹۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۰ دقیقه قرار داده شد و در طی این مدت زمان همچنان همزده شد. پس از اتمام این مرحله و سرد شدن به میزان ۷۰ میلی لیتر از نمونه تهیه شده بر روی سطح یک پلیت کستینگ با قطر ۱۵ سانتی متر پخش گردید. به منظور تهیه فیلمهای نشاسته سیب زمینی حاوی غلظتهای مختلف عصاره آبی گیاه مریم نخودی مقادیر ۱۵، ۲۵ و ۳۵ % از عصاره آبی مریم نخودی به فرمولاسیون فیلم اضافه گردید. تمامی فیلمهای تهیه شده به مدت ۴۸ ساعت در زطوبت نسبی ۳۰% و دمای ۲۰ درجه سانتی گراد قرار داده شدند تا خشک گردند.
خصوصیات فیزیکی فیلمها
ضخامت فیلمها
ضخامت فیلمهای نشاسته سیب زمینی حاوی غلظتهای مختلف عصاره آبی گیاه مریم نخودی با بهره گرفتن از یک میکرومتر دیجیتالی اندازه گیری گردید. برای این منظور به صورت تصادفی از ۱۵ نقطه مختلف فیلمهای تهیه شده ضخامت اندازه گیری گردید و میانگینآنها محاسبه گردید.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
حلالیت در آب
حلالیت در آب فیلمهای نشاسته سیب زمینی حاوی غلظتهای مختلف عصاره آبی گیاه مریم نخودی مطابق با روش ارائه شده توسط cuq و همکاران در سال ۱۹۹۶ اندازه گیری گردید.حلالیت به عنوان مقدار ماده خشک حل شده از فیلم پس از ۲۴ ساعت غوطه ور سازی در آب تعریف میگردد. بدین منظور ابتدا وزن خشک اولیه نمونههای فیلم از طریق خشک کردن تا رسیدن به وزن ثابت در آون ۱۰۵ درجه سانتی اندازه گیری گردید. سپس دیسکهای فیلم ( قطر ۲ سانتی متر) بریده شده و توزین گردید (Mi) و در ۵۰ میلی لیتر آب غوطه ور گردید. پس از ۲۴ ساعت غوطه ورسازی در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد و با دور ۶۰ دور در دقیقه نمونهها از آب خارج و تا رسیدن به وزن ثابت خشک گردیدند(Mf). حلالیت نمونههای فیلم از رابطه ۳-۱ محاسبه میگردد.
حلالیت در آب(%)= رابطه ۳-۱
رطوبت
برای تعیین میزان رطوبت نمونههای فیلم حدود ۲ گرم از نمونههای فیلم در آون ۱۰۵ درجه سانتی گراد در طی ۲۴ ساعت تا زمانی که تغییرات وزن ثابت گردد قرار داده شد و به منظور محاسبه میزان رطوبت نمونههای فیلمهای نشاسته سیب زمینی حاوی غلظتهای مختلف عصاره آبی گیاه مریم نخودی از رابطه ۳-۲ استفاده گردید.
مقدار رطوبت = رابطه ۳-۲
که در این رابطه m1 برابر وزن اولیه و m2 وزن نمونههای فیلم پس از خشک کردن میباشد.
آزمون کشش[۸]
هدف از این آزمون مطالعه خواص مکانیکی نمونهها میباشد. نمونهها به صورت فیلم یا دمبل در آمده و در دستگاه کشش با سرعت ثابتی از دو طرف کشیده می شود و نمودار تنش[۹] بر حسب کشش[۱۰] رسم میگردد. کرنش، تغییر طول نمونه به ازای طول اولیه و تنش، نیرو به ازای سطح مقطع نمونه است. مهمترین پارامترهای بدست آمده از این آزمون عبارتند از:
مدول الاستیک[۱۱]: به آن مدول یانگ نیز گفته می شود و شیب نمودار تنش – کرنش در ابتدای آن میباشد.
مقاومت کششی[۱۲]: به ماکزیمم تنش در نمودار تنش – کرنش گویند.
ازدیاد طول در نقطه پارگی[۱۳]: به مقدار کرنش در انتهای نمودار گفته می شود که جایی است که نمونه به دو قسمت تقسیم میگردد.
برای انجام آزمون کشش بر روی فیلمها، نمونههای مستطیلی به ابعاد ۶ سانتی متر در ۱ سانتی متر تهیه و آزمون کشش طبق استاندارد ASTM D882 انجام شد. نمونهها قبل از انجام آزمایش بمدت ۴۸ ساعت در دمای ۲۴ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی ۶۵ درصد قرار داده شدند. سرعت کشش نیز ۵۰ میلی لیتر بر دقیقه بود.
آزمون نفوذپدیری به رطوبت (WVP)[14]
آزمون نفوذ پذیری به رطوبت هم طبق استاندارد ASTM E96 انجام شد.فیلمها را به قطر ۵/۷ سانتی متر برش داده و روی فنجانکهای حاوی کلرید کلسیم با قطر ۳/۶ سانتی متر قرار گرفته شد. سپس فنجانکها در محفظهای با رطوبت نسبی ۷۵ درصد و دمای ۲۵ درجه سانتی گراد قرار گرفتند و هر ۳ ساعت یک بار و در کل ۸ مرتبه وزن شدند. سپس نمودار افزایش وزن بر حسب زمان رسم و نفوذ پذیری با کمک شیب نمودار و فرمول زیر بدست آمد(Kulinski and Piorkowska, 2005).
رابطه ۳-۳
در این رابطهWVRT برابر شیب نمودار تغییر وزن بر حسب زمان به از ای سطح فیلم، L ضخامت فیلم و برابر اختلاف فشار در دو سمت فیلم میباشد.
آزمون رنگ سنجی
برای بررسی فاکتورهای رنگ سنجی از نمونههای فیلم نشاسته سیب زمینی حاوی غلظت های مختلف عصاره آب گیاه مریم نخودی عکس گرفته شد و به کمک نرم افزار فتوشاپ مقادیر مختلف L، a و b تعیین شدند( Afshari and Farahnaki,2011).
آزمونهای میکروبی
تهیه سوسپانسیون باکتریایی
ابتدا کووت دستگاه اسپکتروفتومتری را توسط الکل استریل میگردد، ۳ میلی لیتر سیلین استریل (۹ گرم سدیم کلرید خالص در ۱ لیتر آب مقطر) را در کووت ریخته و با یک سواپ استریل مقداری از کشت تازه باکتری (۲۴-۱۸ ساعت قبل) را در سیلین داخل کورت قرار داده و کاملآ آن را یکنواخت میکنیم به طوری که در طول موج ۶۰۰ نانومتر جذب این سوسپانسیون حاوی باکتری، ۱۱۵/۰ – ۱/۰ باشد. این سوسپانسون حاوی حدودآ ۱۰۸باکتری در میلی لیتر ( CFU/ml) است.
محیط کشت باکتری
برای کشت باکتری از محیط کشت مولر هینتون استفاده شد. برای تهیه محیط مولر هینتون براث ابتدا ۱/۲ گرم از این محیط را در ۱۰۰ میلی لیتر آب مقطر ریخته و سپس آن را در دستگاه مایکروویو ذوب کرده و سپس در دمای ˚C121 به مدت ۱۵ دقیقه استریل کردیم و هنگام استفاده دمای آن را تا حدود ˚C40 پایین آوردیم. برای تهیه محیط کشت مولر هینتون آگار به ازای هر ۱۰۰ میلی لیتر آب مقطر ۵/۱ گرم آگار نیز اضافه می کنیم و مراحل قبلی را انجام میدهیم.
تعین فعالیت ضد میکروبی اسانس و عصاره گیاه غازیاقی در محیط جامد (دیسک دیفیوژن)
پس از ذوب محیط کشت و رساندن دمای آن به حدود ˚C50-40 محیط کشت را در پتری دیش با قطر ۱۰ سانتیمتر ریخته و برای اطمینان از استریل بودن شرایط ۱۵ دقیقه سطح محیط ها را در زیر هود میکروبی اشعه ماورإ بنفش میدهیم. سپس ۱۰۰ میکرولیتر از سوسپانسیون میکروبی را روی محیط کشت ریخته و با یک میله ال شکل کاملا ان را در سطح محیط کشت پخش میکنیم، سپس دیسک تهیه شده از فیلمهای نشاسته سیب زمینی حاوی غلظتهای مختلف عصاره آبی مریم نخودی را روی محیط کشت گذاشته. محیط باکتری را به مدت ۲۴ ساعت در دمای ˚C37 گرمخانه گذاری شد. و سپس با خطکش، قطر هاله بازدارندگی را اندازه میگیریم.
آنالیز آماری
کلیه آزمایشات انجام شده در این پژوهش به ۳ تکرار انجام گرفتند و داده های حاص بر پایه کاملا تصادفی ساده (CRD[15]) با بهره گرفتن از نرم افزار SAS 9.1 تجزیه و تحلیل شدند. به منظور مقایسه میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن[۱۶] در سطح معنی داری ۰۵/۰< p استفاده گردید. برای ترسیم نمودارها از نرمافزار Excel 2010 استفاده گردید
فصل چهارم
نتایج وبحث
نتایج و بحث
ضخامت فیلم بسته بندی
نتایج حاصل از مقایسه تاثیر غلظتهای مختلف (۱۵، ۲۵ و ۳۵ %) عصاره مریم نخودی در فیلم حاصل از نشاسته سیب زمینی در جدول ۴-۱ و شکل ۴-۱ نشان داده شده است. همانطور که نتایج بدست آمده نشان میدهد استفاده از غلظتهای مختلف عصاره آب مریم نخودی در فیلم نشاسته سیب زمینی تاثیری بر میزان ضخامت فیلمها نداشته و ضخامت فیلمهای مورد بررسی در سطح احتمال ۰۵/۰ < p اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد.
جدول ۴‑۱: مقایسه غلضتهای مختلف عصاره مریم نخودی بر ضخامت فیلمهای حاصل از نشاسته سیب زمینی
تیمار | ضخامت فیلم |
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1400-09-29] [ 12:44:00 ق.ظ ]
|