مقاله های علمی- دانشگاهی | قسمت 2 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
این فصل شامل چهاربخش بازاریابی رابطهمند، ارتباطات دهان به دهان، وفاداری مشتری و پیشینه مطالعاتی تحقیق است.
بخش اول
بازاریابی رابطهمند
۲-۱-۱) تعاریف و مفاهیم بازاریابی رابطهمند
مفهوم بازاریابی رابطهمند اولینبار در ادبیات بازاریابی آمریکا از سوی بری[۲] (۱۹۸۳) در زمینه ی سازمان های خدماتی ارائه شد؛ وی بازاریابی رابطه مند را به عنوان استراتژی جذب، حفظ و ارتقای روابط با مشتریان تعریف کردهاست (Ndubisi, 2013,99). به عبارتی بازاریابی رابطهمند را تلاشی برای حفظ مشتریان و گسترش و تقویت روابط با آنها و درک و مدیریت روابط بین مشتری و تامینکننده میدانند(Doaei et al, 2011,150). بازاریابی رابطه مند بازاریابی است بر اساس تعاملات میان شبکه ای از ارتباطات. از نظر پورتر[۳] بازاریابی رابطه مند فرایندی است که به موجب آن خریدار و ارائه کننده، روابط مؤثر، کارا، اخلاقی مشتاقانه و خویشاوندی را برقرار میکنند که این برای دو طرف منفعت دارد. بازاریابی رابطه مند، نگهداری مشتریان و توسعه روابط و جذابتر کردن هر چه بیشتر این رابطه با مشتریان است. در واقع فهم و مدیریت ارتباطات مشتریان و تأمین کنندگان میباشد (Richards & Jones, 2014,121). بازاریابی رابطهمند راهبردی جهت شناسایی، ایجاد، حفظ و بهبود روابط با دو گروه مشتریان و سهامداران بوده که این روابط برآمده از اعتماد متقابل میباشد. بازاریابی رابطهمند تلاش برای جلب مشارکت مشتریان، تامین کنندگان و سهامداران در فعالیتهای هزینهبر شرکت مانند بازاریابی است. برای انجام و اعمال اصول بازاریابی رابطهمند در دنیای واقعی، مدیران باید عوامل مختلفی مانند وضعیت بازار، تجهیزات اطلاع رسانی، پایگاه داده مشتریان، توانایی مشتریان برای استفاده از سیستمهای اطلاعاتی و عوامل محیطی و مؤثر دیگری را برای ایجاد یک رابطه گرم و دوستانه با مشتریان به کار گرفته و توجه کنند که اجرای هر روش، در زمان و مکانهای مختلف، متفاوت خواهد بود (Doaei et al, 2011,151). گرونروس[۴] (۱۹۹۴) نیز در تعریفی جامع بازاریابی رابطه مند را به عنوان فرایند شناسایی، ایجاد، نگه داری، تقویت و در صورت لزوم خاتمه دادن به رابطه با مشتریان و دیگر ذی نفعان رابطه در یک سود دوجانبه تعریف کردهاست، به طوری که اهداف همه گروه ها در این رابطه تأمین شود (افچنگى و همکاران، ۱۷:۱۳۹۲). کاتلر[۵] و دیگران نیز بازاریابی رابطه مند را به مفهوم ایجاد، حفظ و ارتقای روابط مستحکم با مشتریان و دیگر ذی نفعان تعریف کردهاست. آنان معتقدند بازاریابی به طور فزایندهای در حال دور شدن از معاملات فردی و حرکت به سمت ساخت رابطه با مشتریان و شبکه های بازاریابی است. بازاریابی رابطهمند رویکردی بلندمدت دارد که، هدف اصلی آن ارائه ارزش به مشتری در بلندمدت است و معیار موفقیت نیز رضایت بلندمدت مشتری میباشد (رنجبریان و براری، ۸۴:۱۳۹۰). بازاریابی رابطهمند یک تغییر عمده در بازاریابی ایجاد کرده و آن حرکت از تفکر صرف در مورد رقابت و تعارض، به سمت تفکر در مورد وابستگی و همکاری متقابل میباشد . بازاریابی رابطهمند اهمیت همکاری از طرفهای مختلف مانند تأمینکنندگان، توزیعکنندگان، واسطهها و خردهفروشان برای عرضه بهترین ارزش به مشتریان هدف را مورد توجه قرار میدهد (جلالی گرگان و مهرانی، ۶۰:۱۳۹۲).
بلوم و همکاران (۱۹۹۳) ویژگیهای عمده زیر را برای بازاریابی رابطهمند پیشنهاد کرده اند (امینی و سهرابی، ۷۶:۱۳۹۰):
– هر مشتری به عنوان یک فرد یا واحد جدا از کل محسوب می شود.
– فعالیتهای شرکت عمدتاًً به سوی مشتریان هدف موجود جهتگیری می شود.
– این سبک بازاریابی مبتنی بر تعاملات و گفتگو است.
– واحد اقتصادی سعی دارد از طریق کاهش گردش معاملات مشتری و تقویت رابطه با مشتری به سودآوری دست یابد.
۲-۱-۲) اهمیت بازاریابی رابطهمند
این موضوع، اهمیت بسیاری دارد که از دید سازمان و مشتری به آنها پرداخته می شود. از لحاظ سازمان میتوان به وفاداری مشتری اشاره کرد. ریچارد اولیور، مفهوم وفاداری را به این شکل تعریف می کند: حفظ تعهد عمیق به خرید مجدد یا انتخاب مجدد محصول یا خدمات، به طور مستمر درآینده، به رغم اینکه تأثیرات موقعیتی و تلاش های بازاریابی به صورت بالقوه باعث تغییر در رفتار مشتری شود. از مزایای دیگر آن برای سازمان، ارتباطات دهان به دهان مثبت است که به تمامی ارتباطات غیر رسمی مشتریان که در مورد ارزیابی کالا و خدمات صورت میگیرد، اطلاق می شود. این نوع ارتباط، دارای قدرت بسیاری برای تأثیر گذاشتن بر تصمیم خرید مشتریان میباشد. نگرش بازاریابی رابطه مند، ارتباط مثبتی را ایجاد خواهد کرد که به خرید مجدد محصول و خریدهای جدید برای سازمان منجر می شود که خود موجب کاهش هزینه های بازاریابی خواهد شد. علاوه بر مزایای اشاره شده، از دیدگاه مشتری نیز میتوان به کاهش ریسک خریدهای غیر رضایت بخش اشاره کرد. این به دلیل آن است که کلیه عوامل سازمان رابطه مند کوشش میکنند تا رضایت مشتری را تحقق بخشند. مزیت دیگر، صرفه جویی در وقت مشتریان است. به عبارت دیگر، با وجود اعتماد و تعهدی که سازمان برای مشتریانش ایجاد کردهاست، دیگر لزومی نخواهد داشت که مشتریان به جستجوی اطلاعات برای خرید محصولات جایگزینی بپردازند که بتواند نیاز آنان را بهتر برطرف نماید (قاضیزاده و همکاران، ۳۱:۱۳۹۳).
به طور کلی بازاریابی رابطهمند به دلایل فوق برای سازمانها اهمیت دارد: ایجاد رابطه با شرکای مهم تجاری؛ ادغام عمودی که گاه ممکن است به صورت معاملات انحصاری درآید؛ همکاری با رقبا؛ کاهش هزینه معاملات؛ افزایش کیفیت کالاها؛ کاهش قیمت تمام شده برای مشتری؛ افزایش رضایت مشتری؛ دسترسی به اطلاعات بازار؛ کسب دانش جدید و انعطاف پذیری (Fontenot & Hyman, 2014,1212).
۲-۱-۳) مدلهای بازاریابی رابطهمند
مدلهای بسیار زیادی برای بازاریابی رابطهمند ارائه شده است که در اینجا به برخی از آنها اشاره می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 02:09:00 ب.ظ ]
|