دانلود متن کامل پایان نامه ارشد | ۲-۲-۲-۴- مبانی کمسرمایه گذاری[۶۷] و بیشسرمایه گذاری[۶۸] – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۲-۲-۲-۷-در دسترس بودن مکان سرمایه گذاری
یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر تصمیمهای سرمایه گذاری، در دسترس بودن مکان سرمایه گذاری است. در کشورهای در حال توسعه به دلیل عدم توسعه کافی و کامل اینترنت و مسائل مربوط به آن و عدم وجود زیر ساختارهای مربوط به داد و ستد الکترونیکی سهام (هم چون تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، قوانین حمایت کننده و غیره)، سرمایه گذاری در سهام و بورس اوراق بهادار، به روش سنتی و در محل تالارهای بورس اوراق بهادار صورت میگیرد. بنابرین، استقرار تالار بورس اوراق بهادار در مکانی مناسب با امکاناتی جهت دسترسی آسان افراد متمایل به سرمایه گذاری در بورس، می تواند به عنوان عاملی پیش برنده و یا بازدارنده در ترغیب افراد به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار محسوب گردد (مای، ۲۰۰۳).
۲-۲-۲-۲-۸- عوامل اقتصادی و سیاسی
عوامل اقتصادی و سیاسی نیز از عوامل تأثیر گذار بر تصمیم گیری سرمایه گذاری است. بورس اوراق بهادار به عنوان آیینۀ تمام نمای اقتصاد ملی، به طور مستقیم از عوامل اقتصادی تأثیرپذیر است و مطمئناً، عوامل و جریانهای اقتصادی بر روی افراد برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تأثیر میگذارند. همچنین عوامل سیاسی به دلیل تأثیرگذاری بر مسائل اقتصادی دارای تأثیر غیرمستقیم بر بورس اوراق بهادار و رونق و رکود آن است. بنابرین، جریانها و تحولات سیاسی نیز می تواند به عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار بر افراد در امر سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار قلمداد شود (نیا[۶۴]، ۲۰۰۳).
۲-۲-۲-۳-نظریه های سرمایه گذاری
سرمایه گذاری در بحثهای مربوط کارایی سیاستهای پولی و مالی، اهمیت فراوانی دارد. در نظریه های سرمایه گذاری ابتدا دو گرایش مختلف وجود داشته است، که یکی از آنها با نادیده گرفتن نرخ بهره و هزینه تأمین مالی سرمایه گذاری عمدتاًً به بررسی رابطه سرمایه گذاری و تغییرات تقاضای بازار پرداخته است. دیگری ضمن توجه به اثر تغییرات تقاضای کلی بازار عمدتاًً به بررسی رابطه سرمایه گذاری و هزینه تأمینمالی سرمایه گذاری یا نرخ بهره پرداخته است. اولی عموماً تحت عنوان اصل یا نظریه شتاب و دومی تحت عنوان نظریه کارایی نهایی سرمایه گذاری شناخته شده است. تکامل نظریه سرمایه گذاری سبب شده تا نظریه نئوکلاسیک سرمایه گذاری به معرفی یک تابع سرمایه گذاری در بردارندۀ هر دو عامل تغییرات تقاضای بازار و هزینه تأمین مالی سرمایه گذاری شود (رحمانی، ۱۳۷۹).
۲-۲-۲-۳-۱-نظریه اصل شتاب
همانطور که اشاره شد، دستهای از تحلیلگران سرمایه گذاری عمدتاًً توجه خود را به رابطه بین سرمایه گذاری و تقاضای بازار معطوف کرده اند. که از آن ها تحت عنوان اصل یا نظریه شتاب سرمایه گذاری نام برده شده است و میتوان آن ها را به دو دسته، نظریه شتاب ساده و نظریه شتاب انعطافپذیر مورد بحث قرار دارد (رحمانی، ۱۳۷۹).
۲-۲-۲-۳-۲- نظریه نئوکلاسیک سرمایه گذاری
این نظریه به وسیلۀ یورگنسون[۶۵] در دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. اساس این نظریه این است که برای تعیین موجودی مطلوب سرمایه نیاز به توسل به فرضهای غیرواقعی مانند ثابت بودن نسبت سرمایه به تولید نیست، بلکه موجودی مطلوب سرمایه با بهره گرفتن از اصول بهینه سازی تولید قابل استخراج است. طبق اصول بهینه سازی تولید میتوان در دو حالت موجودی مطلوب سرمایه را تعیین کرد. حالت اول آن است که نهادۀ نیروی کار را ثابت فرض کرده و با توجه به متغیر بودن نهاده سرمایه به تعیین مقدار مطلوب موجودی سرمایه پرداخت. حالت دوم نیز آن است که هر دو نهاده نیروی کار و سرمایه را متغیر فرض کرده و به تعیین مقدار مطلوب هر دوی نیروی کار و موجودی سرمایه پرداخت. هرگاه نهاده سرمایه را متغیر فرض کنیم، مقدار مطلوب نهاده سرمایه جایی تعیین می شود که ارزش تولید نهایی سرمایه برابر با قیمت عامل سرمایه (که هزینه اجاره سرمایه نامیده می شود) است.
حالت دوم که هر دوی نیروی کار و سرمایه متغیر هستند. باید مقدار مطلوب سرمایه و نیروی کار با هم تعیین شود، یعنی این که، نسبت تولید نهایی نیروی کار به قیمت نیروی کار برابر با تولید نهایی سرمایه به قیمت عامل سرمایه است. با جایگزینی و استفاده از روابط ریاضی و مفاهیم اقتصادی میتوان اثبات کرد که در این حالت هم موجودی مطلوب سرمایه تابعی مستقیم از سطح تقاضای کل و تابعی از هزینه اجاره یا قیمت سرمایه است. البته در این حالت موجودی مطلوب سرمایه و نیروی کار به صورت یک جا تعیین میشوند.
۲-۲-۲-۳-۳- نظریه سرمایه گذاری q
در سال ۱۹۶۹ نظریه دیگری برای تحلیل سرمایه گذاری به وسیله توبین[۶۶] ارائه شد که عمدتاًً بر بازار سهام و قیمت گذاری سهام در آن تمرکز دارد. در این نظریه سعی می شود با بهره گرفتن از قیمت سهام در بازار و مقایسه آن با هزینه لازم برای تشکیل سرمایه در مورد لزوم یا عدم لزوم سرمایه گذار نتیجه گیری شود. برای این که پی برده شود که آیا موجودی سرمایه یک شرکت در حد مطلوب قرار دارد یا خیر، نسبتی تحت عنوان qتشکیل می شود. برای این نسبت هم میتوان qمتوسط وهم q نهایی محاسبه کرد. q متوسط صورت زیر تعریف می شود (رحمانی،۱۳۷۹).
(کل ارزش یا هزینه تمام شده موجودی سرمایه بنگاه)/ (کل ارزش سهام بنگاه در بازار سهام)qA=
برای q نهایی نیز میتوان رابطه زیر را ارائه کرد:
(هزینه تمام شده متناظر با سرمایه جدید ) / (ارزش سهام منتشر شده با سرمایه جدید)qm=
۲-۲-۲-۴- مبانی کمسرمایه گذاری[۶۷] و بیشسرمایه گذاری[۶۸]
در بازارهای ناکارا تأمین مالی و تصمیمهای سرمایه گذاری، مستقل از یکدیگر نیستند. در واقع، برخی از نواقص بازار سرمایه مانند عدمتقارن اطلاعاتی و هزینه های نمایندگی، می تواند به فرایند بیشسرمایه گذاری یا کمسرمایه گذاری منتهی گردد. به این مفهوم که؛ نه همه پروژه های با ارزش فعلی خالص مثبت انجام می شود (کم سرمایه گذاری) و نه پروژه های با ارزش فعلی خالص منفی، رد میگردد (بیشسرمایه گذاری). عدم تقارن اطلاعاتی، چندین تضاد[۶۹] بین ذینفعان اصلی ایجاد می کند که منتهی به فرایند بیش یا کم سرمایه گذاری میگردد (جنسن و مکلینگ[۷۰]، ۱۹۷۶).
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 04:13:00 ب.ظ ]
|