برای سنجش شرایط عدم اطمینان داده های مالی شرکت در دوره زمانی ۱۳۸۲تا۱۳۹۰ باید در دسترس باشند.

(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

بر این اساس، دوره تحقیق شامل ۵ سال متوالی و از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۰ می‌باشد و روش نمونه گیری است. با توجه به محدودیتهای ذکر شده ۱۲۵ شرکت به عنوان نمونه اماری انتخاب شد.
۳-۳- فرضیات تحقیق
با توجه به عنوان تحقیق و هدف محقق از انجام آن فرضیاتی به شرح زیر تدوین شده است:
بین اقلام تعهدی با عدم تقارن اطلاعات رابطه وجود دارد.
سطح عدم اطمینان بر رابطه بین اقلام تعهدی با عدم تقارن اطلاعاتی تاثیرگذار است.
بین محافظه کاری سود با عدم تقارن اطلاعات رابطه وجود دارد.
سطح عدم اطمینان بر رابطه بین محافظه کارانه بودن سود با عدم تقارن اطلاعاتی تاثیرگذار است.
است.
۳-۴- روش تحقیق
تحقیق حاضر جزء تحقیق‌های تجربی حسابداری می‌باشد. و روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. توصیفی به این دلیل که هدف آن توصیف کردن شرایط یا پدیده های مورد بررسی است و برای شناخت بیشتر شرایط موجود می باشد و همبستگی به دلیل اینکه در این تحقیق رابطه بین متغیرها موردنظر است. تحقیق حاضر به بررسی روابط بین متغیرها پرداخته و در پی اثبات وجود این رابطه در شرایط کنونی براساس داده های تاریخی می باشد. بنابراین میتوان آن را از نوع علی پس رویدادی طبقه‌بندی نمود. در اینگونه تحقیقات، محقق به بررسی علت و معلول (متغیر وابسته و متغیر مستقل) پس از وقوع می‌پردازد. در این تحقیقات بین متغیرها یک رابطه آماری وجود دارد که هدف بررسی این رابطه می‌باشد. این تحقیق بلحاظ هدف، کاربردی است.
۳-۵- روش جمع آوری داده ها
گردآوری اطلاعات از روی صورت های مالی حسابرسی شده شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و اسناد و مدارک شرکتها با بهره گرفتن از نرم افزارها صورت می پذیرد.
۳-۶ متغیرهای تحقیق و نحوه محاسبه آنها
متغیر(های) وابسته:
۳-۶-۱-عدم تقارن اطلاعاتی
برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران ، مدلی را که ونکاتش و چیانگ (۱۹۸۶) برای تعیین دامنه‌ی قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام طراحی کرده اند به کار خواهیم برد. از این مدل در تحقیقات متعددی استفاده شده است . در ایران نیز قائمی و وطن پر ست(۱۳۸۴) و احمدپور و رساییان (۱۳۸۵) برای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی از این مدل بهره گرفته اند .
مدل یاد شده به شرح زیر است:
SPREAD
که در آن:
: SPREAD itدامنه تفاوت قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام
: AP میانگین سالانه قیمت پیشنهادی فروش سهام شرکت
: BPمیانگین سالانه قیمت پیشنهادی خرید سهام شرکت
متغیر(های) مستقل
متغیرهای مستقل اساسی، شامل سطح عدم اطمینان، اقلام تعهدی و محافظه کاری می باشند. مطابق با (حبیب و همکاران،۲۰۱۱، کورمیر و همکاران ۲۰۱۳)، سطح عدم اطمینان مبتنی بر نوسانات درآمد فروش شده و جهت اندازه گیری مدیریت سود از اقلام تعهدی اختیاری استفاده می شود.
۳-۶-۲- نحوه سنجش سطح عدم اطمینان
سطح عدم اطمینان محیطی عبارت است از نرخ تغییرات یا نوسان در محیطی که واحد انتفاعی در آن فعالیت می کند که می توان شامل مشتریان، رقبا، مقررات دولتی و اتحادیه های کارگری باشد(تانگ،۱۹۷۹). برگ و لاولس(۱۹۹۸) پیشنهاد دادند که عدم اطمینان محیطی می تواند هم ناشی از عوامل خارج از شرکت بوده و هم ناشی از عوامل داخلی. از این رو، این محققین نوسان پذیری میزان فروش را معیاری برای سنجش سطح عدم اطمینان در نظر گرفتند. تئوری سازمان، عدم اطمینان محیطی را مبتنی بر کمبود اطلاعات برای تصمیم گیری تعریف می کند. در تحقیق حاضر، جهت محاسبه سطح عدم اطمینان از نوسانات درآمد فروش استفاده می شود(حبیب و همکاران،۲۰۱۱).
مطابق با (حبیب و همکاران،۲۰۱۱، کورمیر و همکاران ۲۰۱۳) برای سنجش سطح عدم اطمینان از رابطه ذیل استفاده می شود:.

CV: ضریب تغییرپذیری فروش
Z: میزان فروش شرکت
: میانگین ۵ ساله فروش
سطح عدم اطمینان از طریق رابطه فوق برای هر سال-شرکت، محاسبه شده و در مدل آزمون فرضیات با نماد EU وارد می شود.
۳-۶-۳-نحوه سنجش اقلام تعهدی :
جونز ،۱۹۹۱، تفاوت سود و وجوه نقد حاصل از عملیات را به عنوان اقلام تعهدی تعریف می‌کند و آن را به دو قسمت تقسیم می‌کند .که در تمامی تحقیقات مرتبط با اقلام تعهدی ،این تقسیم‌بندی مورد قبول محققین می‌باشد.الف)اقلام تعهدی غیر اختیاری و ب)اقلام تعهدی اختیاری .
درحالی‌که اقلام تعهدی غیر اختیاری به واسطه مقررات ،سازمان‌ها و دیگر عوامل خارجی محدود هستند، اقلام تعهدی اختیاری قابل‌اعمال نظر توسط مدیریت می‌باشند.در حقیقت تمامی اقلام تعهدی که برای یک شرکت در مقابل طرف حساب‌های تجاری آن به کار می رود، اقلام تعهدی غیر اختیاری است مثل حساب‌ها و اسناد دریافتنی ،حساب‌ها و اسناد پرداختنی ،پیش دریافت‌ها،پیش پرداخت‌ها، و قسمتی از درآمدها و هزینه‌ها(البته افزایش یا کاهش در درآمدها و هزینه‌ها، نتیجه ثبت در دارایی ها و بدهی‌ها می‌باشد)،و اقلام تعهدی که مرتبط با رویدادهای داخل شرکت می‌باشد و به عوامل خارج ازآن ارتباطی ندارد، اقلام تعهدی اختیاری می‌باشد مثل هزینه استهلاک دارایی‌های مشهود و نامشهود، سود و زیان حاصل از کنار گذاری دارایی ها، سود و زیان حاصل از توقف یک بخش از واحد تجاری ،سود و زیان حاصل از معاوضه دارایی‌ها، سود و زیان حاصل از سرمایه گذاری‌ها، آثار انباشته ناشی از تغییر در روش‌های پذیرفته‌شده حسابداری و تمامی اقلام تعهدی که در طبقه‌بندی اقلام تعهدی غیر اختیاری قرار نمی‌گیرد(شربتی، ۱۳۸۹).
برای محاسبه اقلام تعهدی از مدل جونز به ترتیب زیر استفاده خواهد شد. که باقیمانده مدل رگرسیونی زیر، نشان دهنده اقلام تعهدی اختیاری است که معیار کیفیت اقلام تعهدی می باشد.
TA it / A i,t-1 = α۱(۱ / Ai.t-0)+β۱(∆REV it/ Ait-1)+β۲(PPE it/ Ait-1)+ ε itرابطه (۱)
که در آن:
TA it: جمع اقلام تعهدی در سال t برای شرکت i،
Ait-1: جمع اقلام تعهدی درپایان سال قبل برای شرکت i
∆REV: تغییر درامد سالانه،
PPEit: اموال و ماشین الات همان سال (دارائی ثابت هر سال پس از کسر استهلاک انباشته) در سال t برای شرکت i،
ε it: خطای مدل در سال t برای شرکت 
α: پارامتر‌های هر شرکت که از طریق رگرسیون چند متغیره برآورد می شود.β۱, β۲
۳-۶-۴-نحوه سنجش محافظه کاری سود
همچنین برای اندازه گیری محافظه کاری سود از مدل گیولی و هاین[۷۸](۲۰۰۰) استفاده می شود. شاخص محافظه کاری بر اساس مدل مزبور به شرح زیر محاسبه می شود:
که در آن اقلام تعهدی عملیاتی از تفاوت سود خالص و جریان های نقدی عملیاتی به علاوه هزینه استهلاک به دست می آید، به عقیده گیولی و هاین(۲۰۰۰) رشد اقلام تعهدی می تواند شاخصی از تغییر در درجه محافظه کاری سود درطول یک دوره بلندمدت باشد.
متغیر(های) کنترلی
۳-۶-۵-ضریب بتا
ریسک بعنوان عامل تاثیرگذار در جریانهای نقدی یک سرمایه گذاری بدلیل وقوع حوادث مختلفی که باعث تغییر در این جریانها می شوند، تعریف می شود. دراین تحقیق ریسک شرکت بعنوان یک متغیر کنترلی استفاده خواهد شد و از طریق محاسبه ضریب بتای سهام شرکت که تغییرات بازده ها را در یک دوره اندازه گیری می نماید و شاخص ریسک سیستماتیک می باشد؛ محاسبه می شود.
۳-۶-۶-اندازه شرکت
برای کنترل ویژگیهای متفاوت شرکتهای نمونه آماری در تحقیقات مالی، از یک متغیر کنترلی استفاده می شود. محققان معیارهای گوناگونی برای اندازه شرکتها در نظر گرفته اند. در این تحقیق جهت وارد نمودن اندازه شرکتهای در الگوی آزمون فرضیات از لگاریتم ارزش دفتری کل داراییها استفاده خواهد شد .

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...