دانلود متن کامل پایان نامه ارشد | قسمت 7 – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
صندوق بینالمللی پول شفافیت در بانک مرکزی را چنین تعریف میکند «ایجاد محیطی که در آن اهداف و سیاستها و مبانی قانونی آن ها، چارچوب اقتصادی و نهادی، چگونگی تصمیمگیریها و عقلانیت حاکم بر آن، داده ها و اطلاعات مربوط به سیاستهای پولی و پاسخگوییها به موقع و برای عموم مردم قابل فهم و قابل دسترسی باشد.» این صندوق پول اقدامات زیر را برای افزایش شفافیت در بازار پول مفید میداند:
-
- وجود قوانین، اهداف و مسئولیتهای شفاف: اهداف بانک مرکزی باید در مورد سیاستهای پولی به صورت واضح و شفاف بیان شود. مؤسسات مالی دولتی نیز باید اهداف و چارچوبهای فعالیت خود را با توجه به مقررات، به صورت واضح بیان نمایند.
-
- دسترسی به اصول تصمیمگیری تصمیمات پولی: بانک مرکزی باید چارچوبها، ابزارها و اهداف خود را برای عموم منتشر نماید. اصول و راهنماییهای بانک مرکزی به مؤسسات باید برای عمومی منتشر شود.
-
- دسترسی عمومی به اطلاعات سیاستها: ترازنامه بانک مرکزی و اقلام مهم اقتصادی باید به عموم منتشر شود. مؤسسات مالی دولتی باید به صورت دوره ای نتایج فعالیتهای خود را گزارش دهند.
- جوابگویی و اطمینان از جامع بودن تصمیمات: بانک مرکزی باید گزارشی از جامع بودن فعالیتهای خود و مؤسسات مالی دولتی به عموم ارائه نماید.
بانک مرکزی برای آنکه بتواند سیاستهای خود با کارایی بیشتر انجام دهد باید بر مبنای سه محور استقلال، شفافیت و پاسخگویی حرکت کند. فهم و درک بهتر و بیشتر از این سه محور کمک میکند تا رابطه دولت و بانک بهتر ساماندهی شود. این صندوق برای اداره بانکهای مرکزی بر محور استقلال، شفافیت و پاسخگویی، ۶ اصل اساسی را به عنوان چارچوبی برای چگونگی فعالیت این بانک، پیشنهاد کردهاست. این اصول بدون توجه به درجه توسعهیافتگی کشورها، عبارتند از:
-
- قراردادن ثبات قیمتها به عنوان هدف اصلی سیاستهای پولی.
-
- ممانعت از قرضدهی بانک مرکزی به دولت.
-
- اطمینان از اینکه بانک مرکزی استقلال کاملی در تدوین سیاستها و ابزارهای پولی برای دستیابی به اهداف تعیین شده توسط دولت و مجلس را دارد.
-
- اطمینان از اینکه دولتها در تدوین و فرموله کردن سیاستهای پولی مداخله نمیکنند.
-
- اطمینان از اینکه «پاسخگویی» بانک مرکزی با سطح «استقلال» آن مطابقت داشته باشد.
- اطمینان از اینکه «شفافیت» با سطح «پاسخگویی» و عمق بازار مالی کشور مطابقت داشته باشد.
بانک مرکزی برای نیل به اهداف اقتصادی خود، که طبق قانون به او محول شده، باید بتواند به طور مستقل تصمیمات پولی مد نظر خود را اتخاذ و اجرا کند. این بانک در انجام وظایف خود، نه تنها به استقلال، بلکه به یک استراتژی پولی نیاز دارد؛ تا بتواند در قالب آن، از ابزارهای پولی خویش جهت کنترل بهتر و مناسبتر تورم استفاده کند.
۲-۱۱-۱-۲-بازار ارز
بازار ارز یکی از بازارهای مهم اقتصاد هر کشوری به حساب میآید و تغییرات نرخ ارز به شکلی ارزش پول ملی هر کشوری را تعیین میکند و نرخ برابری پول ملی و با ارزهای مختلف، ملاک تشخیص در بازارهای مالی است. همچنین اگر این معاملات شفاف، واقعی و نرخ برابری آن درست باشد نشانه کارایی اقتصادی آن کشور است.
از یک طرف، پیچیدگی سیاستهای ارزی و تاثیرات همه سویه آن بر سیاستهای تجاری و پولی میتواند مشکلاتی برای اقتصاد ایجاد کند و از طرف دیگر تثبیت نرخ ارز و مداخلات بیحد دولت در سیاستهای ارزی به بر هم زدن تعادل اقتصادی و ناکارآمد کردن بازارهای سرمایه، کالا و پول منجر میشود.
امروزه نرخ ارز یکی از معیارهای مهم اقتصادی به شمار میرود، بنابرین با توجه به اهمیت این موضوع نباید نرخ ارز شیوه انتزاعی تعیین گردد. بلکه باید با توجه به اقتضائات اقتصادی هر کشوری و ضریب تاثیر نحوه تعیین نرخ ارز در فعالیتهای اقتصادی مشخص شود.
۲-۱۱-۱-۳-بازار کالا
تولیدکنندگان کالا همواره برای برنامه ریزی حجم و نوع محصولات خود، از یک طرف با چالشهایی نظیر عدم شفافیت بازار، نامعلوم بودن روند آتی قیمت محصولات و ناکارآمدی نظام تعیین قیمت و توزیع محصولات روبرو هستند و از طرف دیگر همیشه نگران وضع قواعد و مقرراتی که ممکن است هر زمان توسط مسؤولان تدوین و یا تغییر کنند. به عبارت دیگر قوانین و مقرراتی که دارای ابهام است و یا سیاستگذاریهایی که از شفافیت و ثبات لازم برخوردار نیست باعث از بین رفتن امنیت داد و ستد و مالکیت غیر پایدار میشود. از این رو، صنایع نیز برای برنامهریزی تولید خود، تمایل دارند از خطرات ناشی از نوسان قیمتها ایمن شوند و با برآوردی مطمئن از قیمت تمام شده و ثبات سیاستهای دولت در این بازار، به تولیدی اقتصادی بپردازند.
سازمان تجارت جهانی، شفافیت در نظام تجاری را در قالب دو تعهد اصلی زیر بیان میکند:
-
- تجویز حمایت از صنایع و بنگاههای داخلی اما تنها با تعرفه که شفافترین ابزار حمایتی است.
- شفافیت در کلیه قوانین و مقررات تجاری و احکام قضائی و دستورات اداری مرتبط با تجارت از جمله در نظام مالیاتی، از طریق انتشار آن ها.
در این راستا افزایش شفافیت در قوانین و مقررات این بازار از جمله قوانین مربوط به بخش تولید، توزیع و قوانین تعرفهای و … میتواند منجر به توسعه و کارایی بیشتر این بازار شود.
۲-۱۱-۱-۴-بازار سرمایه
بازار سرمایه یکی از رکنهای بازار مالی است و نقش بهسزایی در بسیج امکانات مالی و سرمایهای به منظور رشد و توسعه اقتصادی کشورها داشته و در بسیاری از کشورهای جهان نقش تامین مالی اعتبارات مورد نیاز بنگاههای اقتصادی را برعهده دارند. (اکبری و جلیلیان، ۱۳۸۹)
بازار سرمایه که همان بازار عرضه و تقاضای منابع مالی است، زمانی میتواند نقش حیاتی خود را به خوبی ایفا نماید که فرایند عرضه و تقاضای منابع مالی از تخصیص بهینه برخوردار باشد. پیش شرط اصلی تخصیص بهینه منابع در بازار سرمایه، وجود کارایی در عملکرد آن است. تفاوت بازارهای مؤثر و کارآمد سرمایه با بازارهای ناکارآمد، ناشی از پدیده اطلاعات و میزان دسترسی به آن است. هر چه اطلاعات مرتبط با بازار سرمایه به صورت جامع، منسجم و تاثیرگذار بر فعالیت بازار، بیشتر باشد؛ تاثیرگذاری بازار سرمایه بر رشد و توسعه اقتصادی نیز بیشتر خواهد شد.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 03:24:00 ب.ظ ]
|